Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Υπόγειες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Πανεπιστημιακοί και ένστολοι αντιδρούν στις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πολυ-νομοσχέδιο

Με ντρίμπλες επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο, που εδώ και χρόνια οι θεσμοί επιδιώκουν να εξισωθούν με όλους τους άλλους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι προηγούμενες απόπειρες για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έπεσαν στο κενό. Ενστολοι και καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές, ενώ το αρμόδιο για τους δικαστικούς Μισθοδικείο επέβαλε να επανέλθουν οι μισθοί στα προ των περικοπών επίπεδα.

Ετσι, στο νέο πολυνομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για πλήρη κατάργηση των ειδικών μισθολογίων. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις κρίνονται αμφιλεγόμενες από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους. Οπως επισημαίνεται, πίσω από τις γραμμές των διατάξεων κρύβονται υπόγειες περικοπές.

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις: «Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των ειδικών μισθολογίων, υιοθετήθηκαν δύο κύριες κατευθύνσεις: αφενός η ανάγκη περιορισμού του σημερινού αριθμού τους (από 20 περίπου που είναι σήμερα σε 7) και αφετέρου η προσπάθεια εξορθολογισμού των αποδοχών του προσωπικού που αμείβεται με αυτά είτε με τη συγχώνευση ορισμένων επιδομάτων από αυτά που καταβάλλονται σήμερα είτε με την κατάργηση ορισμένων άλλων που στερούνται στην πραγματικότητα δικαιολογητικού λόγου χορήγησης».

ΑΥΞΟ... ΜΕΙΩΣΕΙΣ. Αύξηση αποδοχών των πανεπιστημιακών προβλέπει το νέο ειδικό μισθολόγιο για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, όμως οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί τον διαψεύδουν και υποστηρίζουν ότι έρχονται μειώσεις.

Οπως είπε ο Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας προχθές στη Σύνοδο Πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 2,5% έως 7,5% ανάλογα με τη βαθμίδα. Για τους καθηγητές οι αυξήσεις υπολογίζεται να είναι μεταξύ 175-190 ευρώ (6,5%-7,5%), για τους αναπληρωτές καθηγητές 85-105 (3%-5%), για τους επίκουρους 118-128 (5%-7%) και για τους λέκτορες 52-58 (2,5%-3,5%). Επίσης, κατά τον Κ. Γαβρόγλου, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πανεπιστημιακών με την ενσωμάτωση του επιδόματος βιβλιοθήκης στον βασικό μισθό.

Ωστόσο, η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) υποστηρίζει ότι η αλήθεια είναι διαφορετική: «Οι πενιχρές "αυξήσεις" που δίνονται επιφέρουν τελικά νέες μειώσεις στις καθαρές αποδοχές ενός μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών καθηγητών και μηδενικές έως μικρές αυξήσεις στους υπόλοιπους λόγω της αυξημένης φορολόγησης των βασικών αποδοχών με το τέχνασμα της ενσωμάτωσης του "επιδόματος βιβλιοθήκης" στο βασικό μισθό, το οποίο ως αποζημίωση δεν θεωρείται εισόδημα και τώρα δεν φορολογείται. Συγκεκριμένα, επιφέρει μειώσεις στις καθαρές αποδοχές των βαθμίδων αναπληρωτή καθηγητή και καθηγητή, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και κυμαίνονται από 1% έως 8,5%. Μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές θα έχουν μόνο οι επίκουροι καθηγητές και σχεδόν μηδενική οι λέκτορες».

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ. Εντονη είναι και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Η δομή και η φιλοσοφία του μισθολογίου δεν είναι αυτή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά προσαρμόζεται αμιγώς στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, με εμφανή την απουσία της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας του Σώματος, αφού δεν υπάρχουν ρυθμίσεις που να προστατεύουν τη βάση - ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Αστυνομίας» αναφέρουν σε ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως καταργούνται επιδόματα καίριας σημασίας.

Πιο ήπιες είναι οι αντιδράσεις από τον χώρο της Υγείας. Οπως σημειώνουν, το επίδομα βιβλιοθήκης που έπαιρναν με τις νέες διατάξεις καταργείται, αλλά ενσωματώνεται στο βασικό τους μισθό. Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 6% στις εφημερίες τους, γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε αύξηση του μηνιαίου μισθού από 25 έως 30 ευρώ για επιμελητές Β' και από 60 έως 70 για ειδικευόμενους.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις στο νέο μισθολόγιο θα υπαχθούν οι ένστολοι (στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος), το εκπαιδευτικό προσωπικό ανώτατων και ανώτερων ιδρυμάτων, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι ιατροδικαστές, οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, οι επιστήμονες που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα, οι αρχιερείς, οι μουσικοί κρατικών ορχηστρών κ.ά.

«Απόπειρα εξόντωσης της Αυτοδιοίκησης»
Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα η Κεντρική Ενωση των Δήμων (ΚΕΔΕ) με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως ισχυρίζεται «συνιστά, μεταξύ άλλων, μια απόπειρα εξόντωσης της Αυτοδιοίκησης».

Αφορμή για την αντίδραση αυτή αποτελεί διάταξη με την οποία ορίζεται πως στο εξής θα μπαίνει «ταβάνι» στους πόρους που διατίθενται από το κράτος προς τους δήμους. «Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τις νέες περικοπές είναι αστείο.

Επικαλούνται ότι πλέον οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι πλεονασματικοί. Δηλαδή τιμωρούν τους δήμους με περικοπές πόρων επειδή λειτουργούν νοικοκυρεμένα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 15/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom