Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μετωπική Αθήνας – Βερολίνου στο Eurogroup – Μηνύματα και τελεσίγραφα από τους εταίρους

Υποτίθεται ότι αναζητούν λύση για την Ελλάδα...

- Επιμένει στο μνημόνιο η Γερμανία και απειλεί με “τέλος” την Ελλάδα
- “Το μνημόνιο τελείωσε” ήταν η απάντηση Τσίπρα λίγες ώρες πριν το Eurogroup
- Λύση με επέκταση της δανειακής σύμβασης και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις θέλει η Κυβέρνηση
- Με ελάχιστους ως κανέναν σύμμαχο ο Γ. Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες

Εκτός του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου ο Γ. Βαρουφάκης μάλλον δεν αναμένει να ακούσει θετική εισήγηση στο σημερινό Eurogroup από κανέναν άλλο ομόλογό του για την πρόταση της Ελλάδας.

Οι συμμαχίες έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μάλλον έχουν οδηγήσει την Αθήνα μόνη στη μάχη έναντι όλων ή τουλάχιστον χωρίς συμμάχους που θα εκφραστούν ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων και ενάντια στη γενικευμένη λιτότητα που επιβάλλει το Βερολίνο.

Συμβιβαστική λύση αναζητά στο Eurogroup η Αθήνα
Σήμερα όλες η πλευρές και η ελληνική αναμένουν πλήρη ασυμφωνία, άλλοι μάλιστα προβλέπουν λύση και μεταθέτουν τις όποιες εξελίξεις για το επόμενο, το τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ουσιαστικά σήμερα όλοι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και από αύριο και τη Σύνοδο κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει ένα πολιτικό μπρα ντε φερ καθώς η λύση για την Ελλάδα αν και μιλάμε για ένα οικονομικό πρόβλημα θα είναι πολιτική.
Η ελληνική πλευρά, βάσει των δηλώσεων Δραγασάκη, προσέρχεται στο eurogroup με στόχο όχι τη σύγκρουση, αλλά τη συμβιβαστική λύση.

Απειλές Σόμπλε για μνημόνιο ή... τέλος για την Ελλάδα
Αυτή φαίνεται ότι θα έχει ως στόχο την επέκταση της δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη συμφωνημένη σειρά μεταρρυθμίσεων που θα αποδέχονται οι εταίροι και δανειστές μας.

Ωστόσο το Βερολίνο δεν δείχνει διάθεση χαλάρωσης ή έστω αλλαγής όρων του μνημονίου, αντίθετα με τις δηλώσεις του ο Β. Σόμπλε έγινε ως και απειλιτικός.

“Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να υπάρχουν προγράμματα, τότε τέλος” είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για να λάβει την απάντηση του Α. Τσίπρα πως το μνημόνιο ήταν αυτό που έλαβε τέλος με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Οι δηλώσεις αυτές οδηγούν όχι απλά σε διαφωνία αλλά σε ρήξη, ωστόσο αυτό δεν είναι στις προθέσεις της Αθήνας, ούτε στις προθέσεις των περισσότερων εκ των εταίρων.

Η Ελλάδα ζητά με τη συμφωνία γέφυρα τον απαραίτητο χρόνο ώστε να υπάρξει μια νέα συμφωνία.

Πολλά ωστόσο αναμένεται να κριθούν τόσο από τη στάση που θα τηρήσουν όχι μόνο στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

Ήδη ο Μ. Ντράγκι έδειξε να υποκύπτει στις Γερμανικές πιέσεις για αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα με την επίσπευση της απόφασης για τα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο από το ΔΝΤ φαίνεται πως υπάρχει διαφορετική στάση καθώς το ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή έχει διαφοροποιηθεί ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο τρίτο σκέλος της τρόικας, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε νέα επαφή με τον Α. Τσίπρα την οποία και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν εποικοδομητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom