Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Βόμβα Περιστέρη για Αμφίπολη - Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών - Μας πούλαγαν φούμαρα


Σε συνέντευξή της στη Real News,η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη δηλώνει:«Εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή»

Σε ερώτηση σε ποιόν ανήκουν οι σκελετοί ξεκαθαρίζει:
«Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμα και από αρχαιοκάπηλους» τονίζει, ρίχνοντας ουσιαστικά, μια «βόμβα».

Πάντως η επικεφαλής της ανασκαφής, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι για εκείνην «οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα. Στο ίδιο το σημείο θα βρούμε τις απαντήσεις. Αυτό πρέπει να ψάξουμε».

Χαρακτηρίζει τον αρχαιολογικό χώρο ως ένα «ταφικό συγκρότημα, με οικουμενικό χαρακτήρα αφού έχει πολιτισμικά στοιχεία από τη Μακεδονία, την Ασία και την Αίγυπτο. Είναι σίγουρο ότι η παραγγελία που δόθηκε ήταν για την ταφή ενός πολύ σημαντικού ατόμου» ενώ θεωρεί ότι «στην αρχή το μνημείο ήταν ανοικτό. Τότε, θα πρέπει να μπήκαν τυμβωρύχοι».

Η κ. Περιστέρη μιλάει ακόμα και για τις επιθέσεις που δέχθηκε από εκείνους που θεώρησαν ότι συναινούσε στην πολιτική «εκμετάλλευση» της ανασκαφής:
«Όταν είσαι αρχαιολόγος και δουλεύεις πάνω σε αυτό που αγαπάς, κάνεις υπομονή και ανέχεσαι πολλά πράγματα για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Ο πολιτισμός είναι ανεξάρτητος και υπεράνω πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom