Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ξύπνησαν μνήμες του '89 στο Ειδικό Δικαστήριο - "Ξετίναξαν" στις ερωτήσεις τη γραμματέα του Παπακωνσταντίνου


"Πλούσια" η πρώτη μέρα της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η τελευταία από τους μάρτυρες που βρέθηκαν στην ειδική αίθουσα του Αρείου Πάγου για να καταθέσουν ήταν η προσωπική γραμματέας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρυσή Χατζή.





Οι δικαστές του ειδικού δικαστηρίου τις έθεσαν πολλές και δύσκολες ερωτήσεις, ζητώντας της να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως για ποιο λόγο εκείνη δεν γνώριζε κάτι για τον συγκεκριμένο φάκελο, αφού ήταν η προσωπική γραμματέας του και άρα θα έπρεπε να ξέρει κάτι ή αν έπρεπε να τον αρχειοθετήσει. 

Χαρακτηριστικό της έντασης ήταν πως η συγκεκριμένη μάρτυς κατέθετε περίπου δυο ώρες, μαζί και με τις ερωτήσεις που της έκαναν οι συνήγοροι υπεράσπισης. 

Μετά την κατάθεση της κας Χατζή, η δίκη διεκόπη για την Πέμπτη στις 15:00 το μεσημέρι. 


Ο πρώην υπουργός έφυγε από το δικαστήριο χωρίς να τον... δουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται από το πρωί στον Άρειο Πάγο. Οι δικηγόροι του, όμως, βγαίνοντας από τα δικαστήρια, έκαναν δηλώσεις. "Είναι ακέραιη η πεποίθηση μας ότι ο κύριος Παπακωνσταντίνου είναι απολύτως αθώος. Θα αποδειχτεί στη συνέχεια ότι οι κατηγορίες είναι τόσο αβάσιμες που έρχονται σε σύγκρουση με το ήθος του και τη θυσία του για τη χώρα", τόνισε ο Βασίλης Δημακόπουλος, εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού.

"Αυτό που εμένα με ικανοποιεί, είναι η νηφάλια διαδικασία με ορθολογισμένη προσέγγιση της ύλης και αυτό μας δίνει την πεποίθηση οτι σταδιακά όλα τα ελαττώματα της κατηγορίας θα αναταχθούν", είπε από την πλευρά του ο Τάκης Βασιλακόπουλος.


Η πρώτη μέρα της δίκης της χρονιάς


Μέρες του 1989 θυμήθηκαν οι παλιοί σήμερα που ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπήκε κατόπιν άδειας από το γκαράζ για να μην γίνει αντιληπτός από τους δημοσιογράφους και όταν δήλωσε μέσα στην αίθουσα ότι δεν επιθυμεί τη φωτογράφιση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος τού απάντησε ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πρόσωπο της επικαιρότητας. Έτσι, επιτράπηκε στους φωτορεπόρτερ να μπουν στην αίθουσα για μερικά πλάνα. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έπειτα από παραίνεση του προέδρου δήλωσε: «Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο οποίος αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίηθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο Παν. Μαντούβαλος, το στέλεχος του ΣΔΟΕ που έκανε τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως κατέθεσε ο κ. Μαντούβαλος, τού δόθηκε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης στικάκι (usb) το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία. Στη συνέχεια, στην ανάκριση εντάχθηκε ένα CD που στάλθηκε από τη Γαλλία, το οποίο περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι, αλλά το CD είχε επιπλέον τρία αρχεία, που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί που το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά και όπου από σήμερα διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία βρέθηκαν η μητέρα και η σύζυγος του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης να είναι και πολύ γνωστό πρόσωπο η εμφάνιση του οποίου θα προκαλέσει αίσθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom