Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Όσα υπάρχουν στην ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων και όσα λείπουν - Οι Γερμανοί ήδη ξεκαθαρίζουν πως δεν θα ανεχθούν δύο ενέργειες


- Μόλις σταλεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με τη συμμετοχή του Γ. Βαρουφάκη
- Ένα προσχέδιο των ελληνικών θέσεων έχει φτάσει ήδη στις Βρυξέλλες και υπάρχουν ήδη παρατηρήσεις
- Η Γερμανία ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται τη ρύθμιση 100 δόσεων και επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο
- Ανάμεσα στις θέσεις του Μαξίμου είναι και το τέλος των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία


Το προσχέδιο της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις βρίσκεται ήδησ τα χέρια των Βρυξελλών και υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να κατατεθεί το τελικό ελληνικό κείμενο το πρωί της Τρίτης και εν συνεχεία να ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το πρώτο κείμενο που είναι το προσχέδιο αποτελείται από έξι σελίδες και υπάρχουν 12 τομείς μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σε αυτές τις σελίδες δεν υπάρχουν ούτε ποσά ούτε κοστολογημένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.

Στο τομέα της φοροδιαφυγής, στο κείμενο αναμένεται να υπάρχει η δέσμευση για αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και η επιβολή μέτρων, που θα προβλέπουν ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα.

Άμεση προτεραιότητα σύμφωνα με τη λίστα θα είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμεων οφειλών με τις 100 δόσεις, κάτι όμως που θα βρει σθεναρή αντίσταση από τους γερμανούς, οι οποιοι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους μέσω του εκπροσώπου του κ. Σόιμπλε ότι μία τέτοια ενέργεια αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν πρόκειται να τη δεχθούν.

Σε αυτό το προσχέδιο όπως αποκαλύπτει και με διαρροές το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και το τέλος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στο επίπεδο των εργασιακών αλλαγών γίνεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, αυτό ειδικά το σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega αναμένεται να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, η λίστα αναφέρει πως απλά θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, αλλά δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα και καμία δέσμευση για τη ρήτρα των μηδενικών ελλειμμάτων και την κατάργησή της.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση στη λίστα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει για όσες έχουν ήδη συντελεστεί, ενώ θα σημειώνεται με έμφαση ο σεβασμός των συμφωνιών για τη διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό. Αυτό το υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν σήμερα πως οι επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο αποτελούν μονομερή ενέργεια και για αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούν.

Αφού το κείμενο σταλεί το πρωί της Τρίτης, εν συνεχεία θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο στις 12:00 όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης θα ενημερώσουν τους υπουργούς.

Μόλις το κείμενο σταλεί στις Βρυξέλλες τότε θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη, όπου τότε θα γίνει μία πρώτη προσέγγιση των προτάσεων της Ελλάδας.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom