Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

"Διέγραψα το αρχείο με εντολή υπουργού" - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Στο ειδικό δικαστήριο θα κληθεί και η πρώην γραμματέας του Βενιζέλου

Με την κατάθεση του Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για θέματα πληροφορικής, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Την επίμαχη λίστα ο Γ. Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010Ο μάρτυρας, ο οποίος εργαζόταν στο πλευρό του ως υπεύθυνος σε θέματα πληροφορικής ήταν αυτός που έλαβε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου να βρει τους 20 μεγαλύτερους κατάθετες.

Συγκεκριμένα, όταν παρελήφθη από τον πρώην υπουργό το αρχικό cd με την αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ, πήρε εντολή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ψάξει τα είκοσι μεγαλύτερα ποσά της λίστας και το συνολικό ύψος των καταθέσεων. 

Πρόεδρος: Ποια ήταν η μεγαλύτερη κατάθεση που είδατε;
Μάρτυρας: Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια
Πρόεδρος: Οι άλλοι τι καταθέσεις είχαν;
Μάρτυρας: Είκοσι εκατομμύρια δολάρια
Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι υπόλοιποι

Την επίμαχη λίστα ο Γ. Αγγελόπουλος είπε ότι του την έδωσε ο πρώην υπουργός το τελευταίο διάστημα του 2010.

«Οταν τον ενημέρωσα», πρόσθεσε ο μάρτυρας, «για το ποσό των καταθέσεων που ήταν συνολικά περίπου δύο δισ. δολάρια, μου είπε ο πρώην υπουργός: ό,τι έκανες στον σκληρό δίσκο διάγραψέ το». «Κι αυτό γιατί εκείνος για λόγους ασφάλειας είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του CD στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του».

Ο Γ. Αγγελόπουλος είπε ότι τότε δεν γνώριζε τίποτα για λίστα. Συνέδεσε τη δουλειά που είχε κάνει μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τι κατάθεσε η Σοφία Ρίτσου

«Δεν ήξερα τίποτα , ούτε για λίστες, ούτε για cd , ούτε για usb. Έμαθα για τη λίστα το 2012 όταν έγινε χαμός», είπε καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ ανοίχτηκε την 1 Νοεμβρίου του 2012 από πρόσωπο που είχε τον κωδικό «Σοφία» επεσήμανε απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως: «Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφτεί πως η «Σοφία» που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου. Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός».

Πρόεδρος: Δεν ξέρετε εσείς όμως ποια Σοφία ήταν. ..Ο κωδικός σας μας λέτε είναι διαφορετικός ...δεν ξέρω ποιος Ρίτσου...Σεφέρη.

Η κα. Ρίτσου απάντησε στις ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με το πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι δομές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

«Η τρόικα δεν τις ζήτησε;», είπε η εισαγγελέας για να εισπράξει το σχόλιο του προέδρου το οποίο προκάλεσε γέλια σε όλη τη δικαστική αίθουσα: « κα. εισαγγελεύ, νομίζω ότι η τρόικα έχει καταργηθεί».

Τέθηκε θέμα παραγραφής
Από την μεριά του, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος έθεσε θέμα παραγραφής.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τον μάρτυρα, ωστόσο η εισαγγελέας επισήμανε ότι το θέμα δεν έχει λήξει, διότι δεν έχει επιληφθεί το δικαστήριο.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως δεν υπήρχε στενή συγγενική σχέση του κ. Παπακωνσταντίνου με τις εξαδέλφες του. «Ηταν ευφυής άνθρωπος», είπε για τον κατηγορούμενο, «πήρε ρίσκα στη ζωή του». «Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε αυτή τη βλακεία ρισκάροντας το μέλλον του».


http://www.zougla.gr/

Στο ειδικό δικαστήριο θα κληθεί η πρώην γραμματέας του Βενιζέλου

Την κλήτευση της Σοφίας Μπέλμπα, πρώην γραμματέως του Ευαγγέλου Βενιζέλου όταν ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε το ειδικό δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου. Η κ. Μπέλμπα καλείται καθώς την 1-10-2012 ανοίχτηκαν δύο αρχεία της λίστας από άτομο με τον κωδικό "Σοφία".

Δεδομένου ότι η πρώην συνεργάτιδα του κ. Παπακωνσταντίνου, Σοφία Ρίτσου καταθέτοντας στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι αυτή χρησιμοποιεί τον εν λόγω κωδικό, οι Δικαστές έκριναν πως πρέπει να κληθεί.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα με την κατάθεση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου ο οποίος μίλησε για το ήθος του πρώην υπουργού "Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του αποδίδονται" και μίλησε για τα εξαιρετικά λόγια που είχε ακούσει στην Ευρώπη για αυτόν.

Η δίκη διεκόπη για τις 3/3/2015,όπου έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου, Αναστ. Μπάνος και ο πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: