Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Νέα βόμβα Βαρουφάκη: "οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες, για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους"! (βίντεο)


Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι γεμάτη με
ασάφειες, δηλώνοντας περήφανος γι' αυτές τις "δημιουργικές ασάφειες". Όπως είπε, και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες, για να περάσουν τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο, σε ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορεί να το πετύχει. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, τρόφιμα, βιβλία και έντυπα, τονίζοντας ότι θα ψάξει να βρει κάποιον φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό.


Στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που προβλήθηκε σε δόσεις σήμερα το πρωί από την πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης είπε πολλά ενδιαφέροντα,αλλά και... προκλητικά:

Τη συνέντευξη παρακολούθησαν και σχολίασαν στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι Χρ. Ράπτης και Αν. Πετρόπουλος,ο δεύτερος μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να μην είναι υπουργός μέχρι τη Δευτέρα μ' αυτά που είπε για τους Ευρωπαίας που ήθελαν τις  ασάφειες στη συμφωνία...

Ως επιτυχία χαρακτήρισε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

«Η χώρα εδώ και χρόνια σύρεται μέσα σε μια μνημονιακή πολιτική. Η ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει τις χώρες τις Ευρωζώνης να έχουν μια ελπίδα» είπε, προσθέτοντας πως «υπήρξαν υπουργοί Οικονομικών που ενώ ασκούσαν κριτική εναντίον μας κατά τη διάρκεια του Eurogroup, στη συνέχεια -στο περιθώριο της συνεδρίασης- μάς έδιναν συγχαρητήρια για τα όσα πετύχαμε».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών τόνισε πως «ο λαός μάς έδωσε εντολή για κατάργηση του μνημονίου».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για επιτυχία της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις την ώρα που στην αρχή οι Ευρωπαίοι εταίροι συμπεριφέρονταν σαν να μην είχαν γίνει εκλογές. Ένα από αυτό που μας είπαν ήταν ότι με τις εκλογές «δεν αλλάζει τίποτα, είστε σ' ένα πρόγραμμα σε μια συμφωνία με εταίρους και πρέπει να την εφαρμόσετε».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τόνισε μεταξύ άλλων ότι εάν έλεγαν ναι σε αυτό τότε «θα κάναμε το καλύτερο στη Χρυσή Αυγή, στη Λεπέν… σε όλους τους αντιευρωπαϊστές».

«’Ας καταργήσουμε τις εκλογές’ είπα κάποια στιγμή στον Σόιμπλε» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Θέσαμε βέτο σε δύο Eurogroup σε μια συζήτηση επί κανονισμών. Μετά από αυτή την πολύ μεγάλη σύγκρουση πετύχαμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς… Ξαφνικά ήμασταν στη συντριπτική πλειοψηφία, από εκεί που ήμασταν απομονωμένοι».

«Εγώ δεν ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είμαι μέχρι σήμερα. Η σύγκλισή μου έγινε τα προηγούμενα δύο τρία-χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στη διαπραγματευτική μέθοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, εκτίμησε ότι «μειώναμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ανέδειξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. To μνημόνιο τελείωσε».



Εξήγησε ότι για τον ίδιο το μνημόνιο «αναφέρεται στη λογική του ότι ένα πτωχευτικό κράτος εάν του δώσεις το μεγαλύτερο δάνειο της Ευρώπης υπό όρους λιτότητας, δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Αυτό είναι το μνημόνιο. Η δανειακή συμφωνία γίνεται μαζί με μια σειρά από μέτρα, το memorandum, και είναι τα κριτήρια όπου βασίζεται η κρίση αξιολόγησης. Πρόκειται για την απαξίωση της έννοιας της μεταρρύθμισης».



Στο σχόλιο ότι η συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλλες είναι γεμάτη ασάφειες ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Eίναι όντως γεμάτη ασάφειες. Πρόκειται για δημιουργική ασάφεια. Από τις Βρυξέλλες μου λένε ‘καταλαβαίνουμε το οικονομικό σκεπτικό που μας παρουσιάζεις δεν γίνεται να έχεις πλεόνασμα 4% θα καταστρέψεις την κοινωνία. Αλλά αν εάν βάλουμε ένα νούμερο ή αν πούμε ότι καταργείται η προηγούμενη δέσμευση, η συμφωνία θα καταστραφεί ή δεν θα ψηφιστεί. Για να το περάσουμε εμείς από τη Βουλή μας από τον θεσμό μας, πρέπει να έχει ασάφειες’. Εγώ θέλω να είμαι ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθώ σε νούμερο εάν δεν μπορώ να το πετύχω. Πρέπει να χαίρεστε που δεν είπαμε συγκεκριμένο νούμερο».

Προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριες περιοχές, σε βιβλία και έντυπα. «Θα ψάξουμε κάποιο φορολογικό συντελεστή σε άνευ σημασίας προϊόντα» είπε.

«Σε μια πραγματική δημοκρατία αυτά τα μνημόνια είναι ένα απαράδεκτο συνονθύλευμα νομικών παρατυπιών ή παρανομιών» σημείωσε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ένα περιστατικό που συνέβη με Γερμανό αστυνομικό στο Βερολίνο, ο οποίος τον συνόδεψε σε μια από τις μετακινήσεις του. Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο αστυνομικός τού ανέφερε πως «είναι καλό που επιχειρείτε να αλλάξετε την Ευρώπη, καθώς αυτό θα ωφελήσει και τη Γερμανία». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν έχει αστυνομική προστασία και ότι αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα υποβάλει την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom