Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο 5 ημερών στην Ελλάδα - Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου - Σακελαρίδης: Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα

Βαρουφάκης: Θα τους πείσουμε μέσα από τον ορθό λόγο

- Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα κριθούν πολλά για την Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup
- Όλα είναι ανοικτά, περιμένουμε σχέδιο, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομκών
- "Μαζεύουν" τα περί ορθότητας του 67% των μέτρων του Μνημονίου που είπε χθες ο Βαρουφάκης, στην κυβέρνηση
- Έκτακτη σύσκεψη του οικονομικου επιτελείου υπο τον πρωθυπουργό στη Βουλή

Η προθεσμία τρέχει πλέον αμείλικτα για τη χώρα μας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει μέσα σε 5 ημέρες να παρουσιάσει σχέδιο ικανό να πείσει τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για να προλάβει τα χειρότερα.

Αυτό τόνισε μετ' επιτάσεως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι το τι θα γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος είναι «τελείως ανοιχτό».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου τα σχέδιά της για το πως σκοπεύει να χειριστεί την κατάσταση.

Προσέξτε πως έκλεισε ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα αμέσως μετά την προειδοποιητική βολή από την ΕΚΤ.

Τη σκυτάλη, ή καλύτερα τη μέγγενη, παρέλαβε από τον Ντράγκι ο Επίτροπος Μοσκοβισί, που ήταν και ο πρώτος που μίλησε με όρους τελεσιγράφου.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινοβραδινή συνάντηση τους ο Γ. Στουρνάρας μετέφερε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη ότι το ρολόι μετράει αντίστροφα και πως στο Eurogroup η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο της.

Οι εξελίξεις πήραν μετά καταιγιστική μορφή. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αργά χθες το βράδυ, ώρες μετά τη συνάντηση του με τον Γ. Βαρουφάκη, ήταν κυνικά ειλικρινής: Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Σχεδόν ταυτόχρονα οι πιέσεις στο EuroWorking Group ήταν αφόρητες για τον έλληνα εκπρόσωπο Γ. Χουλιαράκη, από ευρωπαίους αξιωματούχους και τεχνοκράτες που προετοιμάζουν το Eurogroup.
Επιβεβαιώνει το έκτακτο Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ μέσω Twitter

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε, σήμερα μέσω Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.


Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδος).
Έτσι στις 11 Φεβρουαρίου θα έχουμε το δεύτερο γύρο συναντήσεων Σόιμπλε Βαρουφάκη, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες.

Βαρουφάκης: ΄Ετσι θα πείσουμε τους εταίρους


«Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος, το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, φτάνοντας στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις.

Ερωτηθείς «πώς θα αρθούν οι πιέσεις», ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη». 

Σακελαρίδης: Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα

«Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στέλνοντας μήνυμα προς τους εταίρους και δανειστές, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα. Όταν ρωτήθηκε επίσης για τα όσα είπε την Πέμπτη ο Γιάνης Βαρουφάκης περί συμφωνίας στο 67% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι αυτό δε συμβαίνει σε καμία περίπτωση 

«Δεν υπάρχει έννοια τελεσιγράφου. Νομίζω ότι και από την ΕΚΤ και από τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο χθες, στο Bloomberg και σε άλλα Μέσα, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, τον οποίο άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή, ακόμα και αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση της ΕΚΤ, οι συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας είναι αμελητέες. Δεν συζητάμε με τελεσίγραφα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε σαφές» είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα Fm". 

«Έχουμε επιδείξει όλη την καλή διάθεση να συζητήσουμε με όλους, και με κυβερνήσεις και με θεσμούς της Ε.Ε. και με τους υπόλοιπους πιστωτές μας, ούτως ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση» επισήμανε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει «εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν να κάνουν και με το φορολογικό σύστημα, έτσι ώστε αυτό να καταστεί και αποτελεσματικό και απλό και κοινωνικά δίκαιο, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom