Ηρώδου Αττικού... 180,γράφει το σημερινό Εθνος
και υπογραμμίζει την έντονη κινητικότητα του Κώστα Καραμανλή
Κορυφώνεται η κινητικότητα στα στρατόπεδα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν όψει της προεδρικής εκλογής, που αναμένεται να επισπευσθεί. Οι αριθμητικές ισορροπίες στη Βουλή είναι εύθραυστες, με τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους συναδέλφους τους σε ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ να βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών.και υπογραμμίζει την έντονη κινητικότητα του Κώστα Καραμανλή
Ο νυν και ο πρώην επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος
και Στ. Δήμας αντίστοιχα, εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι στη λίστα της κυβερνητικής πρότασης. Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Σε μια πολύ μικρή λίστα που δεν υπερβαίνει τα τρία ονόματα, φέρεται να έχουν καταλήξει οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κ. Παπούλια στη θέση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας.
Εφόσον προκριθεί τελικά η επιλογή της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, οι ηγέτες των δυο κομμάτων που συγκυβερνούν θα πρέπει να ανακοινώσουν ταυτόχρονα και την ημερομηνία εκκίνησης των διαδικασιών και το όνομα που προτείνουν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα και χωρίς κανένα κενό τη θέση τους.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Κώστας Καραμανλής: Οι 180 είναι κάτι που αξίζει να το παλέψει κανείς
Κάθε άλλο παρά ανέμελος και χαλαρός είναι αυτή την περίοδο ο Κ. Καραμανλής και η εικόνα που εμφάνισε στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με 40 βουλευτές της ΝΔ δεν απηχεί την πραγματικότητα...
Ο πρώην πρωθυπουργός, συνεπής ως προς την επιλογή που έχει κάνει από το 2009, αποφεύγει να τοποθετείται δημόσια για τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν παρεμβαίνει στο παρασκήνιο, επιδιώκοντας να στηρίξει την προσπάθεια του κ. Σαμαρά για πολιτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο κ. Καραμανλής έχει ξεκινήσει ήδη τις παρασκηνιακές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας των 180, κάτι που είχε συζητηθεί εκτενώς στο γεύμα με τον πρωθυπουργό σε εστιατόριο του «Hilton» προς ολίγων εβδομάδων. «Η υπόθεση των 180 είναι κάτι που αξίζει να το παλέψει κανείς», τονίζει σε όλες τις κατ' ιδίαν επαφές που έχει με βουλευτές και κομματικά στελέχη, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι πιστεύει στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Σαμαράς.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για την έκβαση αυτής της μάχης, αλλά όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, μπορεί να είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο. Η στάση του κ. Καραμανλή απέναντι σε αυτό το ζήτημα μπορεί εύκολα να εξηγηθεί, καθώς εκτός από την παραταξιακή συνείδηση που αναμφισβήτητα διαθέτει, κινείται και απολύτως θεσμικά με δεδομένη τη σταθερή θέση του ότι δεν επιτρέπονται κομματικά «παιχνίδια» με αφορμή την προεδρική εκλογή. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει με τις προσπάθειες που καταβάλλει στο παρασκήνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τις τελευταίες εβδομάδες οι επαφές του με στελέχη της ΝΔ αλλά και με πρόσωπα που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα αλλά αυτή την ώρα βρίσκονται μακριά από αυτό, έχουν ενταθεί και μοιραία οι συζητήσεις που κάνει αφορούν και την προεδρική εκλογή.
Διακριτικότητα...
Ο ίδιος, όπως βεβαιώνουν πρόσωπα που τον συνάντησαν, λειτουργεί διακριτικά επιλέγοντας να παρουσιάζει τη δική του θέση για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Με αυτόν τον τρόπο στέλνει το σαφές μήνυμα προς όλους ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι προς όφελος όχι της ΝΔ αλλά της χώρας συνολικά.
Τις τελευταίες ημέρες πύκνωσαν οι πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής συναντά βουλευτές που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση τους ως προς την προεδρική εκλογή. Εχει ήδη συναντηθεί με τον Π. Μελά, ο οποίος είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, ενώ έχει επικοινωνία και με τον Β. Πολύδωρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», δηλώνει πως θα είναι ο «180ός βουλευτής» που θα στηρίξει την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Την ίδια πορεία με τον κ. Πολύδωρα έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει και ο Γ. Κουράκος, επίσης ανεξάρτητος - προερχόμενος από τη ΝΔ.
Ειδική περίπτωση αποτελεί η Μ. Κόλλια, η οποία εκλέγεται στις Σέρρες και έχει σταθερούς φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια Καραμανλή, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμιά πλευρά ότι υπήρξε ήδη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, και αυτές οι πληροφορίες πιστοποιούν ότι ο κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει πλέον να «σηκώσει το τηλέφωνο» και με το κύρος που διαθέτει στον χώρο της κεντροδεξιάς να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας.
Αλλωστε θέλει να είναι απόλυτα συνεπής με αυτά που είπε στον κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δημόσιας συνάντησης που είχαν πρόσφατα. Οι δυο πολιτικοί ηγέτες άλλωστε, από την ημέρα του γεύματος στο «Hilton», είχαν δύο ακόμη τηλεφωνικές επικοινωνίες, κάτι που επιβεβαιώνει και το καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις τους.
Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι σε όλες τις κατ΄ιδίαν επαφές που έχει ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως η κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή και καλεί τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους την πολιτική που ακολουθείται.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι ο κ. Καραμανλής είναι σταθερός σύμμαχός του, παρά τις ενδεχόμενες ενστάσεις που και ο ίδιος έχει για ορισμένα ζητήματα τακτικής και είναι επίσης βέβαιο ότι εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα η επιλογή της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, τότε ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να διαδραματίσει ακόμη ενεργότερο ρόλο προς την κατεύθυνση της ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή.
Γιάννης Σαραντάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου