Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΤΩΡΑ:ΓΙΑ ΈΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ NORMAN ATLANTIC ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΚΟΡΙΕΡΑ ΝΤΕΛΑ ΣΕΡΑ

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από καμία επίσημη πηγή
Όλη νύχτα θα συνεχιστεί η επιχείρηση διάσωσης

Η εφημερίδα αναφέρεται στο ζευγάρι που είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα του φλεγόμενου πλοίου και γράφει πως όταν προσπάθησαν να τους απεγκλωβίσουν τα σωστικά συνεργεία ο άνδρας έπεσε στη θάλασσα.

- Πήραν το "πράσινο φως" τα ελληνικά Super Puma να μετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων επιβατών του Norman Atlantic
- 156 επιβάτες έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από το φλεγόμενο πλοίο


- Προτεραιότητα σε παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες
- Η φωτιά στο πλοίο ξέσπασε τα ξημερώματα στο γκαράζ
- Εκπρόσωπος ΑΝΕΚ: Το πλοίο δεν έχει πάρει κλίση
- ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
- ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ




Η ιταλική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν να μετεπιβιβάσουν όλους τους επιβάτες πριν πέσει το σκοτάδι. Στο μεταξύ, πληροφορίες πως υπάρχουν φόβοι ότι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, εκεί δηλαδή που ξέσπασε η φωτιά, δεν επιβεβαιώνονται από τις λιμενικές αρχές.



Η φωτιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο, «Νorman Αtlantic» ξέσπασε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,η φωτιά διατηρείται στο πλοίο σε μειωμένα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος.

Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συνεχίζουν να κάνουν δύσκολο το έργο των ελικοπτέρων που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να απομακρύνουν από το φλεγόμενο πλοίο τους επιβάτες που είχαν εγκλωβιστεί στο πλοίο για να τους απομακρύνουν.
Click4more: Δείτε ΕΔΩόλη τη λίστα των επιβατών και ΕΔΩ τη λίστα με τους Έλληνες διασωθέντες

Μέχρι στιγμήςέχουν απεγκλωβιστεί 149 άνθρωποι. 39 από τους διασωθέντες έχουν ήδη μεταφερθεί στο φορτηγό πλοίο Aby Jeannete, άλλοι 51 με ελικόπτερο στο πλοίο Europa Cruise, 49 στο πλοίο Spirit of Pireus εκ των οποίων οι 25 Έλληνες.
Ήδη, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο Λέτσε της Ιταλίας εννέα από τους διασωθέντες, ανάμεσα στους οποίους τρείς Έλληνες, ενώ ένας επιβάτης βρίσκεται σε πλοίο που κατευθύνεται στο Μπρίντεζι


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ







Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής, δόθηκε το "πράσινο φως" σε δυο ελληνικά Super Puma να μετάσχουν στην επιχείρησης διάσωσης. Ήδη το ένα από αυτά απομάκρυνε από το φλεγόμενο πλοίο έξι επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους και τέσσερα παιδιά



Άλλο ένα ελικόπτερο είναι έτοιμο και ανεφοδιάζεται στην Πρέβεζα, προκειμένου να συνδράμει και αυτό στην επιχείρηση.
Σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι άλλα 4 ελικόπτερα (μεταξύ των οποίων μεταφορικά ελικόπτερα του Στρατού Σινουκ) που βρίσκονται στην Κέρκυρα.



Νωρίτερα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε μεταδώσει πως τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic μεταφέρθηκαν στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρουσιάζουν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίζονται την ώρα αυτή, σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.



Τρεις γυναίκες οι οποίες μεταφέρθηκαν, επίσης, στην Γκαλατίνα, παρουσιάζουν ελαφρά υποθερμία, αλλά η υγεία τους δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι υπόλοιποι δυο είναι άνδρες, Ιταλοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.





Η επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση όλων των επιβαινόντων (478 επιβαίνοντες, 422 επιβάτες με 56μελές πλήρωμα) του πλοίου Νorman Αtlantic έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, υπό το συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής με τη συνδρομή του λιμενικού σώματος.
Το πλήρωμα αποτελείται από 22 Ιταλούς και 34 Έλληνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Ιταλός.
Το πλοίο βρίσκεται πλέον πιο κοντά στα παράλια της Αλβανίας. Νωρίτερα, σύμφωνα με διασώστη ο οποίος επέτρεψε στην πόλη του Ότραντο, η φωτιά είχε επεκταθεί και πάλι σε μέρος του πλοίου, που άρχισε να παρουσιάζει εμφανή κλίση προς την μία του πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το Νorman Αtlantic δεν έχει πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο «Νorman Αtlantic» είναι ιδιοκτησίας του ιταλικού ναυπηγείου Visentini που έχει μελετήσει ένα νέο είδος σύγχρονων πλοίων RoRo με χαμηλή κατανάλωση. Το πλοίο είχε νοικιάσει η ΑΝΕΚ για να κάνει το δρομολόγιο Ηγουμεντίτσα – Πρίντεζι.

Ρυμουλκά κάνουν συνεχώς ρίψεις


Συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, πραγματοποιεί εδώ και ώρα ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο.

Ρυμουλκά ρίχνουν συνεχώς νερό στο φλεγόμενο πλοίο με στόχο να αποφύγουν την παραμόρφωση στις λαμαρίνες. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε ύφεση.

Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, είναι να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνο η γέφυρα Νο5.

Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες.

Ελικόπτερα έτοιμα να απογειωθούν από την Κέρκυρα - Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ελικόπτερα έτοιμα να απογειωθούν από την Κέρκυρα - Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων


Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και 'Ακτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής, 3 πλοία του Στόλου κατευθύνονται στην περιοχή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ομάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ομάδα της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται στην Κέρκυρα από το 'Ακτιο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

- 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού

- 3 ελικόπτερα ΑΒ-205, 2 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και
- 4 μεταφορικά ελικόπτερα (δύο ΝΗ 90 και 2 CH - 47D (Chinook)) του Στρατού Ξηράς.

Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα CH - 47D (Chinook) του Στρατού Ξηράς με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ενώ απέπλευσαν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το πλοίο Γενικής Υποστηριξης ΑΞΙΟΣ. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πολεμικά πλοία αναμένονται στην περιοχή μετά τα μεσάνυκτα. Σε ετοιμότητα διαθέσεως βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα S-70 "AEGEAN HAWK" του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει οργανωθεί και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: newsroom newsit.gr - 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom