Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Η επέλαση του χιονιά - Στα «λευκά» όλη η χώρα - Με χιονιά ο νέος χρόνος


Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης όλη η χώρα, καθώς, η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές φθάνει... πολικές συνθήκες, ενώ το χιόνι έχει στρωθεί σε πάρα πολλά σημεία, ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα.
Πέρα από το ξεχωριστό «Πρωτοχρονιάτικο» χρώμα τα προβλήματα από την επέλαση του χιονιά είναι αρκετά, καθώς, αρκετές περιοχές έχουν αποκλειστεί, ενώ, η κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και επαρχιακούς δρόμους, διεξάγεται με δυσκολίες και απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στα «λευκά» η Αττική

Από το πρώτο φως της Τρίτη οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Αττικής ήρθαν αντιμέτωποι με ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς, το πυκνό χιόνι είχε καλύψει σχεδόν τα πάντα στα βόρεια, κυρίως προάστια.
Πεντέλη, Αγιος Στέφανος, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, αλλά και Χαλάνδρι καλύφθηκαν από χιόνι, ενώ, στα λευκά «ντύθηκαν» τόσο η Πάρνηθα όσο και ο Υμηττός.
Το θερμόμετρο άγγιξε το 0, ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να πέσει κι άλλο.
Μάλιστα, αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, δεν αποκλείεται να δουν χιόνι ακόμη και οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας.
Παγετός, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα
Οπως ήταν αναμενόμενο η Βόρεια Ελλάδα ήταν εκείνη που χτυπήθηκε πιο έντονα από την κακοκαιρία, ενώ, το χιόνι έφθασε ακόμη και στη νότια Χαλκιδική.
Το θερμόμετρο έγραψε στη Φλώρινα -11 βαθμούς Κελσίου, -7 στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, -6 στην Καστοριά, -1 στη Θεσσαλονίκη, -1 στις Σέρρες, -1 στην Αλεξανδρούπολη, ενώ, «γλίτωσε» μόνο η Καβάλα με 2 βαθμούς Κελσίου.
Ασταμάτητες χιονοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα - «Παγοδρόμιο» η Εθνική οδός
Νωρίτερα, πολλά προβλήματα αντιμετώπισαν οι οδηγοί που κινήθηκαν στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς, το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε «παγοδρόμια».
Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών τα προβλήματα εντοπίστηκαν σε περίπου 20 κρίσιμα χιλιόμετρα, από το 110ο χλμ στο ύψος του Κάστρου έως το 130ο στα διόδια της Τραγάνας.
Στα λευκά έχουν ντυθεί η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, αλλά και άλλες περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας(Σκόπελος, Σκιάθος, ορεινός όγκος Πηλίου, Τρίκαλα, Ελάτη,Περτούλι,Ελασσόνα, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Ρεντίνα κ.ά), ενώ 109 οχήματα έχουν ήδη βγει για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.
Το μεσημέρι, στην Μαλακάσα, επιβάτες πούλμαν και περίπου 20 Ι.Χ. παρέμειναν εγκλωβισμένοι για αρκετές ώρες, καθώς, ακινητοποιήθηκαν τα οχήματα λόγω της σφοδρής χιονόπτωση.
Πολλά προβλήματα στην Πελοπόννησο – Αποκλεισμένα χωριά από το χιονιά
Την ίδια στιγμή αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από την κακοκαιρία, καθώς, ο χιονιάς έχει καλύψει αρκετές περιοχές με την ορεινή  Αχαΐα και την Αρκαδία να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Κλειστός παραμένει ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων, από 8ο έως 19ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Αιγίου - Πτέρης, από το 17ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας μέσω Πριολιθίου, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.
Η Τρίπολη είναι καλυμμένη στα λευκά, ενώ αποκλεισμένες παραμένουν περιοχές στη Γορτυνία και το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει πολλά προβλήματα.
Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Το μεσημέρι της Τρίτης, εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκε και μια τραγωδία, καθώς, ένα 15χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του έπειτα από τροχαίο στην εθνικό οδό Τρίπολης-Καλαμάτας.
Προσοχή στους δρόμους – Που απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες 
Μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, λόγω της έντονης χιονόπτωσης διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας-Αττικής, στις περιοχές της Ψάθας, του Πόρτο-Γερμενό, της Οινόης, των Βιλίων του Αλεποχωρίου και της επαρχιακής οδού Ελευσίνας-Δερβενοχωρίων. Παράλληλα, αλυσίδες πρέπει να τοποθετήσουν στα οχήματά τους οι οδηγοί που κινούνται στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο 30χλμ στην περιοχή της Μαλακάσας.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς, που θέλουν να κινηθούν από το 22ο χλμ. της λεωφόρου Πάρνηθος μέχρι το καζίνο. Επιπλέον, στην παλαιά οδό από την Πεντέλη προς τη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης έως τη διασταύρωση του Αγ. Πέτρου, η κυκλοφορία έχει διακοπεί
Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Στο νομό Χαλκιδικής απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών από τον κόμβο Τρίγλιας έως τον κόμβο Σωζόπολης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από 65ο χλμ έως 90ο χλμ. και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου.
Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου - Μεγάλης Παναγίας (θέση Χονδρό Δένδρο), Νεοχωρίου - Βαρβάρας, Αρναίας - Στανού, Πολύγυρου - Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Πολύγυρου - Πλανών, Πολύγυρου - Γερακινής, Πολύγυρου - Καλυβών (μέσω Παντελιδά) και εντός δημοτικού διαμερίσματος Πολυγύρου.
Εξάλλου, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).
Στο νομό Ημαθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Βέροιας - Σελίου από 19,5ο χλμ έως 26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου), την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) από 89ο χλμ μέχρι όρια με Ν. Κοζάνης 98,3ο χλμ., τη δημοτική οδό Νάουσας - Τρία Πέντε πηγάδια από 10ο χλμ. έως 17ο χλμ. (χιονοδρομικό κέντρο) και την επαρχιακή οδό Νάουσας - Σελίου από 15ο χλμ. έως 20ο χλμ. (Δ.Δ. Σελίου).
Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας - Χιονοδρομικού Κέντρου Βορράς, από 11ο χλμ έως Χιονοδρομικό Κέντρο. Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής - Μεγ. Λιβαδιών Δήμου Παιανίας Κιλκίς. Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Στον νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από το 10ο έως το 30ο χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 12ο έως το 25ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Φλώρινας και από το 15ο έως το 21ο χλμ. της επαρχιακής οδού Αμυνταίου - Νυμφαίου. Στο λοιπό εθνικό οδικό δίκτυο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Στον νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, από το 18ο έως το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο έως το 50ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 25ο έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Αμυνταίου) και από το 10ο έως το 25ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Κορομηλιάς), καθώς και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Στο λοιπό εθνικό και επαρχιακό Δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.
Πελοπόννησος
Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Μόνο με αλυσίδες διεξάγεται, επίσης, η κυκλοφορία σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Γορτυνία, Μαντινεία και ορεινή Κυνουρία, καθώς και στην εθνική οδό Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας.
Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων KAI στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, ενώ αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τη νταλίκα στο Λεβίδι και άνοιξε η εθνική οδός Τρίπολης- Σπάρτης, που είχε διακοπεί η κυκλοφορία από την έντονη χιονόπτωση στο ύψος της Μανθυρέας.
Από την Τρίπολη προς τη Σπάρτη, τα αυτοκίνητα άρχισαν να κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω της έντονης χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος έχουν σημειωθεί τροχαία ατυχήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
Με χιονιά ο νέος χρόνος – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες δύο ημέρες
Την ίδια στιγμή η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα τόσο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς όσο και την πρώτη ημέρα του 2015 (ελαφρώς πιο ήπια)
Αναλυτικά η πρόγνωση για τις 31 Δεκεμβρίου:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 06 έως 01 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από μείον 20 έως μείον 01 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 05 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 και στα νότια νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στις Κυκλάδες 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: στα βόρεια από 02 έως 06 και στα νότια από 09 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη δυτική, τη βόρεια και την ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στο κέντρο της Αθηνάς.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 04 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από μείον 04 έως 01 βαθμούς κελσίου.
Ο καιρός την Πρωτοχρονιά
Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις
πρωινές ώρες με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Μακεδονία
και τη Θράκη. 
Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια νεφώσεις
με παροδικές χιονοπτώσεις. Στη νότια νησιωτική χώρα τοπικές βροχές
και σποραδικές καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα
βαθμιαία θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες
περιοχές βορειοανατολικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 και πιθανώς 10
μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επιπεδα. Παγετος στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια
θα είναι ισχυρός.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom