Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Η τελευταία επιστολή του Σεραφείμ Φυντανίδη προς τους συντάκτες της “Ελευθεροτυπίας”


Ο Σεραφείμ Φυντανίδης απολύθηκε από την εφημερίδα που διεύθυνε επί 31 χρόνια στις 23 Απριλίου 2007. Την απόλυση κοινοποίησε ο Διονύσης Αυγουστινιάτος ο οποίος ήταν οικονομικός διευθυντής της Χ.Κ.Τεγόπουλος, στενός συνεργάτης του εκδότη Κίτσου Τεγόπουλου και του ιστορικού διευθυντή της “Ελευθεροτυπίας”. 

Την απόφαση είχε λάβει η Μάνια Τεγοπούλου, μαζί με το Θανάση Τεγόπουλο, οι οποίοι είχαν αναλάβει την τύχη της εφημερίδας, μετά το θάνατο του Κίτσου Τεγοπούλου το Νοέμβριο του 2006.

Η τελευταία επιστολή του Σεραφείμ Φυντανίδη προς τους συντάκτες της εφημερίδας, είναι η εξής:

Αθήνα, 1η Μάη 2007

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Βρίσκω αυτό τον τρόπο να σας αποχαιρετίσω, αφού η νέα ιδιοκτησία – και όχι μόνο αυτή – επέλεξε το δικό της τρόπο, να μου πει το αντίο. Ειλικρινά, ποτέ δε θα καταλάβω τι τους έκανα και μου φέρθηκαν, όπως μου φέρθηκαν, από την ημέρα που μας άφησε ο Κίτσος Τεγόπουλος.

Πάντως, σας αποχαιρετώ, με τις καλύτερες αναμνήσεις, από μια συνεργασία, που ξεπέρασε, κατά 20 ημέρες, τα 31 χρόνια. Όχι μόνο στηρίξαμε τις δύο εφημερίδες μας, αλλά τις αναδείξαμε σε κορυφαίες, μέσα στον, εξοντωτικά ανταγωνιστικό, χώρο των ΜΜΕ. Και δημιουργήσαμε, κατά γενική ομολογία, το κάτι άλλο στον ελληνικό Τύπο.

Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε μακράν το καλύτερο κλίμα μέσα στο χώρο της δουλειάς μας. Ούτε ίντριγκες, ούτε συνωμοσίες, ούτε τρικλοποδιές ευδοκίμησαν. Ό, τι είχαμε να πούμε, το λέγαμε ανοιχτά. Ακόμα και τα καβγαδάκια μας ήταν δημιουργικά.

Και, όπως γνωρίζετε, εγώ προσωπικά ουδέποτε έκλεισα την πόρτα του γραφείου μου. Και ποτέ δεν αλλοίωσα ενυπόγραφα χειρόγραφά σας, ποτέ δεν κατηγόρησα κανέναν για πράκτορα και χαφιέ, ποτέ δεν προσπάθησα να δείξω ότι είμαι κάτι άλλο, από αυτό που ήμουν, από τα 18 μου χρόνια.

Εύχομαι η νέα φάση στην ιστορία της ‘Ε’ και της ‘Κ.Ε.’ να αποβεί εξίσου δημιουργική. Διαφυλάξτε, όσο μπορείτε, το καλό κλίμα και την ελευθερία της γραφής σας, όπως συνέβαινε όσο υπήρχε ο αείμνηστος Κίτσος Τεγόπουλος.

Αντισταθείτε στους αμφισβητίες της επαγγελματικής ακεραιότητας και αξιοπρέπειάς σας. Υψώστε τη φωνή σας στους μαθητευόμενους μάγους, που διαχειρίζονται – κατά τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό – ερασιτεχνικά το μέλλον των δύο εφημερίδων και το δικό σας. Αυτά προς το παρόν.

Με όλη μου την αγάπη,
Σεραφείμ Φυντανίδης
http://www.typologies.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: