Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

23 Δεκεμβρίου 1975,το ”παρθενικό” χτύπημα της οργάνωσης 17Ν


Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της 23 Δεκεμβρίου 1975, όταν ο σταθμάρχης της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς έπεφτε νεκρός από τα πυρά τριών αντρών έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό.
Η πρώτη επιχείρηση της πρωτοεμφανιζόμενης 17Νοέμβρη μόλις είχε εκτελεστεί.
Ο Γουέλς και η σύζυγος του Μαρία Χριστιάνα Γουέλς , επέστρεφαν στο σπίτι τους από χριστουγεννιάτικη δεξίωση που είχε παραθέσει ο Αμερικανός πρέσβης. Όταν το αυτοκίνητο έφτασε έξω την έπαυλη τους στην οδό Βασιλίσσης Φρειδερίκης 5 στο Ψυχικό, ένα πράσινο ανοιχτό Σίμκα σταμάτησε απότομα μπροστά τους. Από το όχημα βγήκαν τρεις άνρες με καλυμμενα προσωπά. Η αντίστροφη μέτρηση για τον σταθμάρχη της CIA είχε ξεκινήσει.
17Ν
Οι τρεις άντρες απομακρύνουν την σύζυγο και τον οδηγό του Γουέλς και ο ένας από αυτούς τον εκτελούν με τρεις πυροβολισμούς. Το όπλο της δολοφονίας ήταν ”Κολτ διαματρήματος 45” (σύμφωνα με την οργάνωση στην προκήρυξή της στη ”Liberation”).
Πριν επιβιβαστούν στο πράσινο αυτοκίνητο και χαθούν στη νύχτα, αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη για τη δολοφονία του Γουέλς αναλαμβάνει η ”17 Νοέμβρη”.
Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη στέλνεται και στις εφημερίδες αλλά ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δημήτρης Τσεβάς απαγορεύει στις ελληνικές εφημερίδες να την δημοσιεύσουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανακριτική έρευνα.
Στις 26 Δεκεμβρίου 1975 η ”17 Ν” στέλνει νέα ανακοίνωση στον Τύπο με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν εκτέλεσαν την σύζυγο και τον οδηγό του Γουέλς. Η ανακοίνωση έγραφε: ”Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ήταν αρχηγός της CIA. 

Σαν τέτοιος ήταν συνυπεύθυνος μαζί με άλλους επαγγελματίες πράκτορες που δρουν στο έδαφός μας για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στη χώρα μας. Απόφασή μας ήταν να εκτελεστεί ο αρχηγός και μόνο αυτός”.Ούτε και αυτή όμως η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε από τις εφημερίδες.
Η 17Ν βλέποντας ότι στην Ελλάδα δεν ανακοινώνονται οι ανακοινώσεις της, στρέφεται προς τηνγαλλική εφημερίδα Liberation. (Σύμφωνα με δημοσίευμα του ”Βήματος” της εποχής).
Σε σφραγισμένο φάκελο παραδίδεται η προκήρυξη από μια γυναίκα της τρομοκρατικής οργάνωσης  στον γάλλο φιλόσοφο Ζαν Πολ Σαρτρ και αυτός με την σειρά του την δίνει στον Σερζ Ζυλί τον διευθυντή της εφημερίδας.
Η σωρός του Γουέλς μεταφέρεται στην Βιρτζίνια
Η σωρός του Γουέλς μεταφέρεται στην Βιρτζίνια

Στις 26/12/76 η Liberation τελικά δημοσιεύει την προκήρυξη. Στην προκήρυξη περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν τα μέλη της 17Ν στην δολοφονία Γουέλς.
Στην επίσημη σελίδα της CIA για τον Γουέλς
Στην επίσημη σελίδα της CIA για τονΓουέλς
Μετά την δολοφονία Γουέλς και τη ταφή του στη Βιρτζίνια, οι ΗΠΑ ψηφίζουν νόμο συμφωνα με τον οποίο απαγορευέται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρακτόρων της. Ο νόμος αυτός ισχύει μέχρι σημερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom