Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία τη Δευτέρα; - Το κρυφό χαρτί Σαμαρά για ηρωική έξοδο


Το χρονικό διάστημα που απομένει  μέχρι την τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρα 29/12,είναι πρόσφορο για ευφάνταστα σενάρια που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να λένε ότι δεν θα γίνει ποτέ η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία!

Ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται νέες πρωτοβουλίες με στόχο να συγκεντρωθούν οι 12 βουλευτές που χρειάζονται για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας,όμως κι αυτός δεν πολυπιστεύει στο θαύμα...

Στο παρασκήνιο της Προεδρικής εκλογής διακινούνται διάφορα αντικρουόμενα σενάρια για ενδεχόμενες νέες πρωτοβουλίες εκ μέρους του κ. Σαμαρά, σε πολιτικό επίπεδο, που όμως διαψεύδονται εμφατικά από το Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν την κάθετη άρνηση του κ. Σαμαρά να «εγκλωβίσει» την κυβέρνηση και τη χώρα σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, κάτι που θα συνέβαινε εάν πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών π.χ. την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Απορρίπτουν, επίσης, αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του κ. Σαμαρά ενώ είναι άγνωστο ποιους αποδέκτες θα είχε μια τέτοια πρόταση, δεδομένης της πορείας αφομοίωσης της ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ και του κλίματος στους ΑΝΕΛ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κίνηση που θα προκαλέσει έκπληξη και ήδη τα σενάρια έχουν φουντώσει. Ενα από αυτά λέει ότι ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να ανακοινώσει ακόμη και τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού με διεύρυνση προς την κεντροαριστερά αλλά και προς τους ανεξάρτητους βουλευτές,ώστε να προσελκύσει τους 12.

Στο σενάριο αυτό προβλέπεται ακόμα και παραίτηση(!) του ίδιου του πρωθυπουργού και δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρόσωπο κοινής αποδοχής, είτε με ευρύτερο ανασχηματισμό που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» που έχει ζητήσει πολλάκις και ο Β. Βενιζέλος.

Αλλο σενάριο, με λιγότερες πάντως πιθανότητες αυτό,αναφέρει ότι μπορεί να αλλάξει ο υποψήφιος στην τρίτη ψηφοφορία με παραίτηση του Σταύρου Δήμα, αν και κάτι τέτοιο το έχει αποκλείσει η κυβέρνηση. Θα μπορούσε έτσι να βρεθεί ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής που θα συγκέντρωνε τις θετικές ψήφους που χρειάζονται.

Πρόσφορες δεξαμενές πρόθυμων να ψηφίσουν θεωρούν τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τους ανεξάρτητους,ώστε να προκύψει μια ευρύτερη συμμαχία η οποία θα λέγεται «συμμαχία εθνικής σωτηρίας».

Ας μην ξεχνάμε τις εκφοβιστικές δηλώσεις Σαμαρά μετά τη 2η ψηφοφορία που μίλησε για ψήφο ευθύνης με ονοματεπώνυμο!

Από την άλλη αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηριχθεί η εκλογή Δήμα σε ψήφους Χρυσαυγιτών βουλευτών.Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε άνθρωποι του Μαξίμου, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να παραιτηθεί παρά να στηριχθεί στις ψήφους ακροδεξιών.

Και φτάνουμε στο σενάριο της πλήρους επιστημονικής φαντασίας που μιλάει για ηρωική έξοδο Σαμαρά,αφού διαπιστώσει ότι δεν συγκεντρώνει τους 180.

Με δραματικό διάγγελμα το Σαββατοκύριακο θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές επικαλούμενος Εθνικούς λόγους! 

Ετσι πηδάει ο ίδιος μ' έναν εύσχημο τρόπο απ' το καράβι και ταυτόχρονα βραχυκυκλώνει την κυβέρνηση που θα προκύψει,αφού στη νέα Βουλή θα πρέπει και πάλι να αναζητηθούν 180 ψήφοι κι όχι 150 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βέβαια έγκυροι Συνταγματολόγοι λένε ότι δεν είναι τόσο απλό να ματαιωθεί η τρίτη ψηφοφορία,καθώς θα πρέπει πρώτα να παραιτηθεί ο νυν υποψήφιος και να μην κατορθωθεί να βρεθεί άλλος....,αλλά ποιος τους ρωτάει αυτούς όταν υπάρχει ο γίγαντας Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom