Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η κινηματογραφική ληστεία της αμαξοστοιχίας Αθηνών - Θεσσαλονίκης και οι πολιτικές της επιπτώσεις (13 Απριλίου 1924)


Η ανακήρυξη της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας έγινε από τον πρόεδρο της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης  Κωνσταντίνο Ρακτιβάν από τον εξώστη της Παλαιάς Βουλής την 25η Μαρτίου 1924 ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που πανηγύριζε για την πολιτειακή μεταβολή. 

Ακολούθησε η στρατιωτική παρέλαση για τον ταυτόχρονο εορτασμό της Εθνικής μας παλιγγενεσίας κατά την οποία
έλαμψαν δια της παρουσίας τους όλοι οι υποστηρικτές του νέου πολιτεύματος, ως επί το πλείστον αξιωματικοί του στρατού, όπως μπορεί κανείς να δει και στο σχετικό ντοκουμέντο στο 19ο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ "πανόραμα του αιώνα".


Η κυβέρνηση Παπαναστασίου είχε προκηρύξει επικυρωτικό δημοψήφισμα της Πολιτειακής αλλαγής για την 13η Απριλίου. Από την πρώτη στιγμή όμως οι διενεργούντες το δημοψήφισμα έδειξαν τις διαθέσεις τους για το πως εννοούν ακριβώς τον τρόπο επιλογής του επιθυμητού πολιτεύματος. 

Εκτός των ανοικτών εκβιασμών για στρατιωτική εκτροπή σε περίπτωση υπερψήφισης της Βασιλείας από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης που απηύθυναν ο Παπαναστασίου και ο Μιχαλακόπουλος, η κυβέρνηση δεν ανέστειλε την λογοκρισία στον τύπο που υπήρχε από τον Οκτώβριο του 1923, απαγόρευσε στις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες να δημοσιεύουν φωτογραφίες μελών της Βασιλικής οικογένειας, όπως επίσης και να δημοσιεύσουν το μήνυμα του Βασιλιά
η συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom