Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

Παγιδευμένοι στην Ανταρκτική επιστήμονες και τουρίστες


Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια διάσωσης ενός ρωσικού ερευνητικού πλοίου από κινεζικό παγοθραυστικό. Παραμένουν παγιδευμένα στον πάγο τα 74 άτομα που επιβαίνουν στο πλοίο.

Το κινεζικό παγοθραυστικό που αναμενόταν να προσφέρει βοήθεια σε ρωσικό πλοίο επιστημονικής αποστολής το οποίο έχει παγιδευτεί μέσα στους πάγους και τη σφοδρή χιονοθύελλα ανοιχτά της ανατολικής Ανταρκτικής, αποκλείστηκε και αυτό από το πυκνό χιόνι και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, στην ανοικτή θάλασσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αυστραλιανές ναυτιλιακές αρχές.

Αποστολή του κινεζικού παγοθραυστικού Snow Dragon ήταν να ανοίξει δρόμο μέσω του πάγου για να βοηθήσει το ρωσικό πλοίο να φθάσει στην ανοικτή θάλασσα. Το Snow Dragon θα προσέγγιζε χθες βράδυ το MV Akademik Shokalskiy που έχει αποκλειστεί από την Τρίτη εκατό ναυτικά μίλια ανατολικά της γαλλικής βάσης Ντιμόν ντ' Ουρβίλ.

Στο ρωσικό πλοίο που χρησιμοποιείται από την αυστραλιανή-ασιατική αποστολή στην Ανταρκτική, επιβαίνουν 74 άτομα, επιστήμονες και τουρίστες που ακολουθούν τη διαδρομή του αυστραλού εξερευνητή Σερ Ντάγκλας Μάουσον πριν από έναν αιώνα (1911-1914).

Το Snow Dragon προσέγγισε 6,5 ναυτικά μίλια το ρωσικό πλοίο αλλά δεν συνέχισε την πορεία του, καθώς συνάντησε μεγάλο παγετώνα που δεν μπόρεσε να σπάσει και επέστρεψε στην ανοικτή θάλασσα, ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA) που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. "Δυστυχώς η επιχείρηση διάσωσης απέτυχε", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές για να παρασχεθεί βοήθεια στο ρωσικό πλοίο, σύμφωνα με το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Από τότε που αποκλείστηκε το ρωσικό πλοίο, τρία παγοθραυστικά: το κινεζικό Snow Dragon, το γαλλικό L' Astrolabe και το αυστραλιανό Aurora Australis κατευθύνθηκαν στην περιοχή για να τού προσφέρουν βοήθεια.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι το Aurora Australis, που είναι ισχυρότερα εξοπλισμένο για το σπάσιμο των πάγων σε σχέση με τα άλλα δύο παγοθραυστικά και αναμένεται στην περιοχή το νωρίτερο το βράδυ της Κυριακής, θα μπορέσει να προσεγγίσει το ρωσικό πλοίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: