Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ


Σε εφιάλτη μετατράπηκαν τα φετινά Χριστούγεννα για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους αλλά και ταξιδιώτες στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Αιτία η σφοδρή κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους που πλήττει τα τελευταία 24ωρα τη βορειοδυτική Ευρώπη. 

Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο, μάλιστα, και για τουλάχιστον έξι νεκρούς στη Βρετανία, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Ένας άνδρας πνίγηκε στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας όταν έπεσε στα νερά ενός ποταμού για να σώσει τον σκύλο του. Τη Δευτέρα είχαν βρεθεί πνιγμένοι ένας άνδρας και μια γυναίκα ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο σε ένα βράδυ, από Δευτέρα προς Τρίτη, η πυροσβεστική στη Βρετανία δέχθηκε πενταπλάσιο του συνηθισμένου αριθμού κλήσεων για παροχή βοήθειας.

Την ίδια ώρα μεγάλα είναι τα προβλήματα στις μετακινήσεις κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που έφτασαν σε ταχύτητα τα 92 μίλια ανά ώρα, με τα κυριότερα να εντοπίζονται στα δρομολόγια των τρένων λόγω και της πτώσης μεγάλου αριθμού δέντρων στις σιδηροδρομικές γραμμές. Χαρακτηριστική είναι η ταλαιπωρία των επιβατών πλοίο με προορισμό το Μπιλμπάο της Ισπανίας και το οποίο μετά από 36 ώρες ταξιδιού - αρχής γενομένης από την Κυριακή - το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάσει μέχρι τη βόρεια Γαλλία.

Στη Γαλλία, οι αρχές σταμάτησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός Ρώσου ναύτη που έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας από ένα φορτηγό πλοίο στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Βρέστης, στη Βρετάνη, ενώ τα κύματα έφταναν τα 6-7 μέτρα.

Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες της χώρας όπου αναμένεται να σημειωθούν καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι.













Στην Πορτογαλία, οι 13 από τις 18 περιφέρειες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς τα κύματα από τη θαλασσοταραχή μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και τα 7,5 μέτρα.






















http://fimotro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom