Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αύριο 13 Νοεμβρίου ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας


Περισσότεροι από 18.000 δρομείς,από 106 διαφορετικές χώρες,θα συμμετάσχουν σε όλους τους αγώνες του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας που θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και τον οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με Μέγα χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ υπό την αιγίδα της UNESCO και ο οποίος είναι αφιερωμένος στο Βαλκανιονίκη και μεγάλο αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Από τους συμμετέχοντες, οι 8.500 θα πάρουν μέρος στο Μαραθώνιο, οι 5.000 στα 10 χλμ και οι 4.500 στα 5 χλμ, ενώ πάνω από 170 συμμετοχές θα έχουμε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, άλλους 100 στον αγώνα 1.000μ των Special Olympics Hellas, 500 ακόμη παιδιών 9-12 ετών για τον αγώνα των 700μ αλλά και εκατοντάδες ακόμη μικρούς αθλητές στους αγώνες που θα κάνουν Δήμοι της Μαραθώνιας διαδρομής, λίγο πριν το πέρασμα των αθλητών του Μαραθωνίου.

Η απόσταση των 42.195 μέτρων της Κλασικής διαδρομής θεωρείται από τις πιο δύσκολες σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τίτλο τιμής για κάθε Μαραθωνοδρόμο να τη διανύσει στα βήματα του Αθηναίου οπλίτη που εστάλη από τον Μιλτιάδη για να μεταφέρει στους Αθηναίους το άγγελμα της νίκης επί των Περσών, το 490 π.Χ., δηλαδή πριν από 2.501 χρόνια.

Η εκκίνηση του διεθνή Μαραθωνίου, του Πανελληνίου πρωταθλήματος και του Δυναμικού Βαδίσματος θα δοθεί στις 09.00 από την ιστορική αφετηρία στο Μαραθώνα και η άφιξη του πρώτου αθλητή στο Καλλιμάρμαρο αναμένεται λίγο μετά τις 11.10 και της πρώτης αθλήτριας μετά τις 11.30.

Την πεποίθησή τους ότι για μία ακόμη χρονιά ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα διεξαχθεί υπό απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, εξέφρασαν στην καθιερωμένη συνέντευξη οι διοργανωτές.

23 λεπτά, θα διαρκέσει η εκκίνηση του 29ου Κλασσικού Μαραθωνίου της Αθήνας καθώς έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθούν 7 blocks εκκινήσεων.

Οι 8.500 δρομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την Κλασική διαδρομή θα ξεκινήσουν όπως και κατά τον περσινό Μαραθώνιο του 2010 με το σύστημα «Wave Start», δηλαδή κατά κύματα κι όχι όλοι μαζί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκκίνηση και να προστατευθεί η ασφάλεια των αθλητών, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, από πιθανή πτώση κάποιου αθλητή..

Τα 7 blocks των διαδοχικών εκκινήσεων έχουν σχεδιαστεί ως εξής:
Το πρώτο block θα αποτελείται από 270 αθλητές που θα είναι οι elite ξένοι και οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου. Το δεύτερο θα στελεχώνεται από τους δρομείς που έχουν δηλώσει τις 750 καλύτερες επιδόσεις ενώ στα υπόλοιπα blocks οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 1.600 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος για τους οποίους έχει προβλεφθεί χρονικό περιθώριο τερματισμού 8 ωρών.Δηλαδή ως τις 17.30 το απόγευμα, οπότε ο δρόμος θα ανοίξει εξ’ ολοκλήρου για τους κατοίκους της Αττικής.

Η εκκίνηση από το πρώτο στο δεύτερο block θα απέχει χρονικά ένα λεπτό, από το 2ο στο 3ο δύο λεπτά ενώ για τα υπόλοιπα blocks θα δίνεται εκκίνηση ανά τέσσερα λεπτά. Με λίγα λόγια, θα χρειαστούν περίπου 23 λεπτά για να ολοκληρωθεί ολόκληρη η διαδικασία εκκινήσεων του 29ου Κλασσικού Μαραθωνίου.

Έτσι, στις 9:23 το πρωί, όταν ο τελευταίος δρομέας θα περνά τη γραμμή εκκίνησης στο Μαραθώνα, οι πρώτοι δρομείς θα πλησιάζουν στη Νέα Μάκρη, δημιουργώντας μία ανθρώπινη πυκνή αλυσίδα 8 χιλιομέτρων, η οποία στη διάρκεια της ημέρας συνεχώς θα επιμηκύνεται κατά μήκος των 42.195μ της κλασικής διαδρομής.

Αξίες και στόχοι του Κλασικού Μαραθωνίου τηςΑθήνας

Ως αθλητικό γεγονός, ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας έχει διεθνή εμβέλεια, καθώς έχει λάβει από την IAAF τον χαρακτηρισμό «Gold». Όμως, δεν πρόκειται μόνο για κάποιο αθλητικό γεγονός, αφού αξίες όπως η Δημοκρατία, η Συμμετοχή, η Ισότητα και η Κληρονομιά είναι μερικές από αυτές που συμβολίζουν τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών. Όπως τόνισε ο κ. Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο δύσκολη μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Φαίνεται όμως ότι η σκληρή δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων, ήταν ο καταλυτικότερος παράγοντας για να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Στόχος του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών παραμένει η αναγνώρισή του από την UNESCO ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που οφείλει να γίνει παγκόσμιο, ώστε να διασπείρει τα κοινωνικά μηνύματα και τις αξίες του Μαραθώνιου Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom