Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς


Απεβίωσε σήμερα το απόγευμα ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΛΑΝΑΚΑΜ, που δραστηριοποιείται στο χώρο της Κλωστοϋφαντουργίας. Ο ίδιος νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική αφού είχε «χτυπηθει» το Μάρτιο του 2010 από την επάρατη νόσο.

Στο τελευταίο δικαστήριο καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης για απάτη σε βάρος του ξαδέλφου του Ζαφείρη. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε ποτέ, καθώς οι δικηγόροι του είχαν προσκομίσει πιστοποιητικό από νοσοκομείο, το οποίο έδειχνε τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του.

Με βάση τις επιχειρηματικές του επιλογές τα τελευταία 15 χρόνια θεωρείτο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του επιχειρηματικού κόσμου ενώ τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών του.

Ο ίδιος φερόταν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο χρηματιστηρίου, ενώ κατηγορήθηκε για μεταφορές των επιχειρήσεων του σε μονάδες εκτός Ελλάδος σε όμορες χώρες, όπου το κόστος παραγωγήςλόγω των φθηνών εργατικών χεριών είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από ότι στη χώρα μας.

Η άνοδος και η πτώση του ομίλου Λαναρά

Ο άνθρωπος, συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες και σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες, αλλά και κολοσσιαίες αποτυχίες, καθώς και σφοδρή κριτική για τις επιλογές και τις μεθόδους του, άφησε την τελευταία του πνοή αργά το απόγευμα της 27ης Νοεμβρίου.

Η επιχειρηματική του μοίρα είχε χαραχθεί μέσα από το ίδιο του το σπίτι, καθώς ήταν γόνος οικογενείας βιομηχάνων και επιχειρηματιών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ κληρονόμησε(και βεβαίως διέλυσε) έναν από τους ισχυρότερους οµίλους της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα. Στο «μάτι του κυκλώνα» μπήκε ουσιαστικά την τετραετία 1999-2002, κατά την οποία συγκέντρωσε σχεδόν 400 εκατ. ευρώ µέσω του Χ.Α. και περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, τα οποία ταχύτατα μετέτρεψε σε σκόνη και θρύψαλα, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζομένους στο δρόμο.

Το πρόβλημα φάνηκε να είναι ότι η οικογενειακή βιοµηχανική παράδοση δεν αποτελούσε για το Θωμά Λαναρά ενδιαφέρον πεδίο δραστηριότητας. Κλωστές και νήματα μάλλον τον «έπνιγαν» σε αντίθεση µε τις τεχνολογίες και τα χρηµατοοικονοµικά. Με τον ένα (Lannet) ή άλλο τρόπο (µεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, εξαγορές, trading κ.ά.), εντρύφησε και στα δύο, µε τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσµατα.

Ο Θ. Λαναράς επηρεάστηκε σηµαντικά από την παραµονή του στις ΗΠΑ για σπουδές. Γοητεύεται από τα χρηµατοοικονοµικά και τις τεχνολογίες, κάτι που θα επηρεάσει τη µελλοντική του πορεία. Αποκτά πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήµιο La Verne της Καλιφόρνια και MBA στα Οικονοµικά από το Northeastern University της Βοστόνης. Ακολουθούν σεµινάρια στα φηµισµένα INSEAD και Stanford.

Δεν είναι τυχαίο πως µετά την επιστροφή του στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην αγορά της τεχνολογίας. Ιδρύει µια εταιρεία πληροφορικής µε την επωνυµία Lantec, πρόδροµο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Lannet που είχε άδοξο τέλος (ανέστειλε τη λειτουργία της προ ενός έτους περίπου), όµως το 1998 τα πράγµατα αλλάζουν. Ο πατήρ Χριστόδουλος του παραδίδει τα ηνία των Κλωστηρίων Ναούσης και ο ίδιος καλείται να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, παρά τις διαφορές αντιλήψεων και στρατηγικής που συχνά φέρνουν συγκρούσεις.

Ο Θωµάς Λαναράς προσπάθησε µε κάθε τρόπο να σώσει την παρτίδα και να αποφύγει το µοιραίο. Βλέποντας το ένα µετά το άλλο τα εργοστάσια να κλείνουν και τις υποχρεώσεις να τρέχουν ελλείψει ρευστότητας, επιχείρησε παντί τρόπω µέσω ενός νέου επιχειρησιακού σχεδίου, αλλά κυρίως κρατικών επιχορηγήσεων και δανείων, να διατηρήσει στη ζωή τον οικογενειακό όµιλο.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες, η αδυναµία εξεύρεσης λύσης οδηγεί σε παραίτηση τον Θ. Λαναρά από την προεδρία της Εν. Κλωστοϋφαντουργίας.

Γύρω από τον επιχειρηµατία, ο οποίος απέκτησε από επενδυτές και αγορά το προσωνύµιο «Sir Thomas», αρχίζει να πλέκεται ο µύθος ενός σύγχρονου Μίδα, που πέραν των άλλων απολάµβανε τη στήριξη πολιτικών και επιχειρηµατικών «τζακιών».

Η μοναξιά της αποτυχίας

Τα φώτα της ράμπας είχαν από καιρό σβήσει για το Θ. Λαναρά. Η λάμψη του παρελθόντος αποτελούσε από καιρό… παρελθόν. Όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις τον εγκατέλειψαν όλοι. Το τηλέφωνο χτυπούσε μόνο για οφειλές και υποχρεώσεις και σχεδόν ποτέ για τον άνθρωπο, που βρισκόταν πίσω από την απίστευτη περιπέτεια των τελευταίων χρόνων. Αυτοί που αυξάνονται και πληθύνονται διαρκώς είναι οι εχθροί. Δεν υπήρχε παρέα του κύκλου του που να μην τον κατηγορεί για τα λάθη και τις πρακτικές του.

Και στο εσωτερικό της οικογένειάς του όμως το κλίμα δεν είναι καλύτερο. Η αμφισβήτηση είναι σχεδόν καθημερινή και η δρόμος του Θωμά Λαναρά εξαιρετικά μοναχικός, τραχύς και δύσβατος. Ούτε τα αδέλφια του, ούτε η δική του οικογένεια μπόρεσαν να τον βοηθήσουν, ενώ οι «κακές γλώσσες» λένε ότι δεν υπήρχε και η απαιτούμενη διάθεση για κάτι τέτοιο.

Βεβαίως, θα πρέπει κάποιος να θεωρήσει ως δεδομένο ότι δεν ετίθετο ζήτηµα βιοπορισµού του επιχειρηµατία. Πέραν των άλλων περιουσιακών στοιχείων που έχουν συσσωρευτεί, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη ναυτιλία (αν και λέγεται πως ορισµένα καράβια πουλήθηκαν για να σωθεί η Lannet), κάτι που του αποφέρει σηµαντικά εισοδήµατα.

Ο Θ. Λαναράς είναι πρώτος ξάδελφος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το γάµο της αδερφής του πατέρα του, Χριστόδουλου, µε τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και πρώτος ξάδελφος του Σπύρου Καπράλου, ο πατέρας του οποίου παντρεύτηκε τη δεύτερη αδερφή του Χριστόδουλου, ενώ η τρίτη κατά σειρά αδερφή του πατέρα του έγινε µέλος της ισχυρής οικογένειας Εφραίµογλου.

Λέγεται πως από ένα σηµείο και µετά µοναδική προτεραιότητα τότε ήταν η πορεία των µετοχών των εταιρειών του στο χρηµατιστήριο και η εκπόνηση µεγαλεπήβολων σχεδίων –όπως η εξαγορά του οµίλου Benetton– που λειτουργούσαν ως «καύσιµο» καταγραφής υπεραξιών στο ταµπλό. Ωστόσο, όταν το πάρτι του χρηµατιστηρίου τελείωσε, αποδείχτηκε πως ο βασιλιάς ήταν γυµνός.

Η αξία των µετοχών που είχαν δοθεί ως ενέχυρο για να χρηµατοδοτηθούν τα µεγάλα ανοίγµατα του οµίλου κατέρρεαν και στις αρχές του 2001 οι τράπεζες κατέστησαν βραχυπρόθεσµα και άµεσα απαιτητά αρκετά από τα δάνεια του οµίλου, τραβώντας ουσιαστικά το χάλι κάτω από τα πόδια του επιχειρηµατία.
Το τέλος είχε αρχίσει να φαίνεται στην άκρη του δρόμου.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: