Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Ολόκληρο σεντόνι-δήλωση Βενιζέλου για τις καταθέσεις Βουλευτών στην Ελβετία αλλά για την ταμπακέρα ούτε λέξη

Κάτι άκουσε χτες ο κύριος Βενιζέλος,κάτι πήρε τ' αυτί του για καταθέσεις Ελλήνων Βουλευτών σε Ελβετικές τράπεζες και με μια δήλωση-κατεβατό προσπαθεί να το διασκεδάσει χωρίς να λέει τίποτα επί της ουσίας.Οι συζητήσεις πολύξερε και πανέξυπνε υπουργέ δεν έγιναν στα καφενεία,ούτε γενικώς για Ελληνες.Εγινε επώνυμη αναφορά από τον Ελληνα βουλευτή του Ελβετικού κοινοβουλίου κύριο Ζησιάδη για ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και στη συνέχεια μ' αφορμή αυτή την αναφορά έγιναν επίσης επώνυμες ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων από βουλευτές της ΝΔ,με την οποία παρεμπιπτόντως συγκυβερνάτε,πάλι για ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.
Και επ' αυτών δεν λέτε τίποτα,κατά το κοινώς λεγόμενο κάνετε γαργάρα τις καταγγελίες!

Με αφορμή σχετικά δημοσιογραφικά σχόλια, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα από τα πιο προσφιλή θέματα των συζητήσεων σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι, δεκαετίες τώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

Είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με την μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει την βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά.

Στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».

Εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στην δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Παραβιάζει συνεπώς ανοιχτές θύρες όποιος, ίσως από συνήθεια, ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: