Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Ένταση και ψήφισμα στο Δ.Σ. του Ζωγράφου για τα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ


  • Δυναμική παρέμβαση κατοίκων
  • Άλλαξε στη στάση του Ο Καλλίρης
  • Καταψήφισε η αριστερά & οι Δαβουρλής, Κρανιώτης

Με την πίεση 150 περίπου κατοίκων του δήμου Ζωγράφου πραγματοποιήθηκε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο που τελικά υιοθέτησε τροποποιημένη την εισήγηση του δημάρχου Κώστα Καλλίρη.
Νωρίτερα 100 περίπου κάτοικοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συλλόγων και κινήσεων πολιτών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γαρδένια και πήγαν όλοι μαζί στο δημαρχείο που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας. Απαιτούσαν από το δήμο να υιοθετήσει μαχητική στάση στο θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων.

Ο λόγος δόθηκε αρχικά στους εκπροσώπους των φορέων που καλούσαν στη συγκέντρωση αλλά και σε εκπρόσωπο του 1ου γυμνασίου – λυκείου της πόλης μας. Αυτοί με λίγα λόγια ζήτησαν ο δήμος να σταθεί αρωγός σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Απόντες ήταν οι σύλλογοι και οι φορείς που ελέγχονται από το ΚΚΕ.
Ύστερα ο λόγος πέρασε στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο Καζάκος είπε τα δικά του, ενώ η αριστερά στην ουσία υιοθέτησε το ψήφισμα της λαϊκής συσπείρωσης, η κάθε παράταξη με το δικό της σκεπτικό. Ο Κρανιώτης απέφυγε να τοποθετηθεί.
Ο δήμαρχος διάβασε την πρότασή του, που ήταν ελαφρώς τροποποιημένη με αυτήν που είχε ανακοινώσει. Το γενικό πνεύμα παρέμεινε το ίδιο, υπήρχε όμως μία μικρή αλλαγή, μια μεσοβέζικη λύση ανάμεσα στο δε θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν. Κάτι του στυλ ο δήμος στηρίζει ιδιαίτερα όσους δεν μπορούν. Άλλη αλλαγή ήταν ότι ο δήμος θα ζητήσει την κατάργηση του νόμου.
Από το σημείο αυτό ακολούθησε έντονος διάλογος ανάμεσα στο προεδρείο του Δ.Σ. και τους παρευρισκόμενους κατοίκους. Εδώ θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί από την προηγούμενη διοίκηση. Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεν αρνήθηκαν τον διάλογο με τον κόσμο, παρ’ ότι τυπικά δεν είναι υποχρεωμένοι. Οι καιροί όμως αλλάζουν τόσο για τη διοίκηση, όσο και για τις διαθέσεις όσων καλούνται να πληρώνουν τον ένα φόρο μετά τον άλλον.
Δυστυχώς το τελικό ψήφισμα που προτάθηκε και τελικά ψηφίστηκε από τη διοίκηση και τη ΔΑΔΑ δεν το κατανοήσαμε πλήρως μέσα στο χαμό από συνθήματα που γινόταν αλλά και τη κοπτοραπτική που γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα περιμένουμε να το διαβάσουμε πρώτα.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σαφώς πιο αριστερά μετατοπισμένο τόσο από την αρχική τοποθέτηση όσο και από την στάση των περισσοτέρων δημάρχων. Αυτό όμως που είναι σημαντικότερο είναι ότι ο δήμος δεν πρόκειται, όπως αναμενόταν, να πάρει κανένα πρακτικό μέτρο, ούτε πρόκειται να καλέσει και να στηρίξει τους πολίτες σε ανυπακοή.
Είναι ένα ψήφισμα που ναι μεν ασκεί μία κριτική στην κεντρική κυβέρνηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να την φέρει ούτε σε δύσκολη θέση (ο επίτροπος της ΕΕ την φέρνει σαφώς σε δυσκολότερη)  ούτε και να ανακουφίσει τους δημότες από το βαρύ φορο – πάπλωμα. Δηλαδή διαφωνούμε, αλλά δεν αντιδρούμε.
Ο Καλλίρης απέδειξε ότι είναι μαέστρος στους χειρισμούς και αρκετά έμπειρος στην πολιτική διαχείριση των πραγμάτων. Ομολογούμε ότι τον είχαμε υποτιμήσει και για τα δύο.
Ακολουθεί το ψήφισμα της λαϊκής συσπείρωσης. Δυστυχώς τόσο από αυτό, όσο και από τις προτάσεις των φορέων λείπουν οι συγκεκριμένες πρακτικές προτάσεις που δίνουν στο λόγο, αξία. Αλλιώς είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Αυτή τη μάχη θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να δώσει η αριστερά και οι φορείς στο Δ.Σ. Ειδικά από τη στιγμή που το τελικό ψήφισμα περιγράφει ότι ο δήμος θα στηρίξει όσους δεν είναι πλούσιοι. Το πως θα γίνει αυτό παραμένει έωλο.
ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου εκφράζει την κάθετη αντίθεση του στα νέα φοροχαράτσια που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Αποφασίζει να στηρίξει με κάθε τρόπο κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, μικρό επαγγελματία, σπουδαστή που αρνείται να πληρώσει τα φοροχαράτσια, είτε επειδή δεν μπορεί, είτε επειδή δεν θέλει. Σε αυτή την κατεύθυνση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει και δίνει εντολή για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου (Ηλεκτρολογικό, Νομική Υπηρεσία, κ.ά.), προκειμένου να στηρίξουν όλους όσους θα υποστούν τις συνέπειες της άρνησης πληρωμής των χαρατσιών με διακοπή ρεύματος, νομικές κυρώσεις κ.λπ. Το Δημοτικό Συμβούλιο, παράλληλα, στηρίζει κάθε συλλογική δράση ενάντια στα φοροχαράτσια και για υποστήριξη όσων αρνούνται να τα πληρώσουν, μέχρι την κατάργηση του νόμου που τα επιβάλλει.
Τέλος το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει τις συλλήψεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση τους. Η πράξη αυτή είναι ενδεικτική της βίας του αυταρχισμού και των εκβιασμών με τα οποία η συγκυβέρνηση(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) είναι διατεθιμένη να περάσει την βάρβαρη πολιτική της.
Η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της ΔΕΗ και να δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom