Μορφή… χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα που έδινε πλαστά διπλώματα σε πιλότους.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Γιώργος Καλλιακμάνης, αποκάλυψε πως το κόστος για τα διπλώματα σε πιλότους κυμαινόταν από 8 έως και 25 χιλιάδες ευρώ.
Επίσης υποστήριξε πως υπάρχουν σήμερα πιλότοι της Πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι πετούν και έχουν πλαστά διπλώματα. Όπως είπε, η Αστυνομία έχει ενημερώσει την πολιτική αεροπορία προκειμένου να εξετάσει το τι γίνεται και ποιοι έχουν πλαστά διπλώματα και τι όχι.
Επίσης, όπως ανέφερε, εκτός από τα διπλώματα το συγκεκριμένο κύκλώμα έβγαζε και «γιαλατζί» βεβαιώσεις για παρακολουθήσεις σεμιναρίων, τα οποία απαιτούν πάνω από 600 ώρες.
Πέντε συλλήψεις
Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από έρευνα και μία καλοστημένη επιχείρηση, κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες στους τρεις άνδρες, αλλά και σε δύο εξεταζόμενους υποψηφίους χειριστές αεροσκαφών. Για να φτάσουν όμως στις συλλήψεις χρειάστηκε ενδελεχής έρευνα αλλά και η κατάλληλη πληροφορία που δόθηκε για τη δράση του κυκλώματος.
Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς σε βάρος 16 ακόμα ατόμων -υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση- συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε, αποκαλύπτει ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από το τηλεφώνημα μίας γυναίκας στις Αρχές, η οποία, σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε, κατήγγειλε ότι υπάρχει κύκλωμα που πλησιάζει υποψήφιους πιλότους αεροσκαφών που δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις πολλαπλής επιλογής. Η άγνωστη γυναίκα έδωσε ό,τι πληροφορία είχε για την υπόθεση και οι αρχές ξεκίνησαν να διερευνούν τα στοιχεία.
Για την έρευνα και την εξιχνίαση της υπόθεσης χρειάστηκε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και καταγραφή δραστηριότητας με ειδικά τεχνικά μέσα.
Αποτέλεσμα ήταν το πρωί της Πέμπτης (11.05.2023), στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, να συλληφθούν τρεις άνδρες, ηλικίας 70, 43 και 69 ετών αντίστοιχα, μέλη του κυκλώματος καθώς και δύο ακόμα Έλληνες που θα έδιναν εξετάσεις για να αποκτήσουν δίπλωμα πιλότου.
Μάλιστα, βάσει της δικογραφίας, μετά από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, οι αρχές έβαλαν στο στόχαστρο και άλλους τρεις «επίδοξους» πιλότους, ενώ διαπιστώθηκε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα τρία μέλη της οργάνωσης είχαν καταφέρει να δώσουν πλαστά διπλώματα χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.
Το χρονικό της σύλληψης
Στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι υποψήφιοι να μπαίνουν στο εξεταστικό κέντρο στην περιοχή της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης, αστυνομικοί της υπηρεσίας μπήκαν στην αίθουσα που διενεργούνταν οι θεωρητικές εξετάσεις, τους εντόπισαν και τους έκαναν έλεγχο. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι και οι δύο είχαν τρυπήσει το πουκάμισό τους στο αριστερό μανίκι και είχαν τοποθετήσει μία ειδική μικροκάμερα, την οποία είχαν κολλήσει με ταινία εσωτερικά του μανικιού τους ώστε να μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση τις ερωτήσεις που εξετάζονταν από τον υπολογιστή.
Επίσης και οι δύο φορούσαν μικρόφωνο «ψείρα», προκειμένου να λαμβάνουν τις απαντήσεις των ερωτήσεων. Και οι δύο είχαν συνδεδεμένη την ψείρα με ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ η μικροκάμερα ήταν συνδεδεμένη σε μία άλλη τηλεφωνική συσκευή. Την ίδια ώρα, μία άλλη ομάδα αστυνομικών πήγε στο σπίτι του 70χρονου -πρώην ιπτάμενου- συλληφθέντα, όπου κατά την έρευνα ήταν σε λειτουργία ηλεκτρονικός υπολογιστής και υπήρχε σύνδεση με την εφαρμογή μέσω της οποίας είχε ζωντανή εικόνα από τους υποψηφίους.
Πώς στήσει την επιχείρηση
Το modus operandi ήταν απλό, αλλά «καλυμμένο»’ από παντού. Οι υποψήφιοι προσέγγιζαν τα μέλη της οργάνωσης, είτε μέσω τρίτων ατόμων, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια, είτε μέσω ατόμων τα οποία βρίσκονταν στον «χώρο» της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων χειριστών-πιλότων. Το γεγονός αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι ίσως υπάρχουν και διαπιστευμένοι πιλότοι που πήραν το δίπλωμα με αυτόν τον παράνομο τρόπο.
Σύμφωνα με την δικογραφία, το 70χρονο μέλος του κυκλώματος ενημέρωνε τους υποψηφίους για τη μεθοδολογία την οποία ακολουθούσε, κατά την οποία θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν τις σωστές απαντήσεις.
Μάλιστα, το κύκλωμα προτιμούσε εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις σωστές απαντήσεις.
Σε περίπτωση δε, που ο υποψήφιος, ήταν εγγεγραμμένος σε Σχολή Πιλότων του εξωτερικού, βάσει της δικογραφίας που σχηματίστηκε από τις αρχές, η συμμορία του χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από τη Σχολή Πιλότων στην Θεσσαλονίκη, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν ο ένας από τους τρεις της οργάνωσης. Με το έγγραφο που του χορηγούσε, βεβαιώνονταν ψευδώς ότι είχε παρακολουθήσει τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η εταιρία
Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του κυκλώματος κατάφερναν να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα μαζί με υποψήφιους αλλοδαπούς που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους. Η δράση του κυκλώματος εκτιμάται από τον Ιανουάριο του 2023.
Έκαναν και… πρόβα πριν τις εξετάσεις
Όπως φαίνεται ήταν πολύ καλά οργανωμένοι καθώς πριν την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε τα ρούχου που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Την ημέρα της θεωρητικής εξέτασης, ο ίδιος κατεύθυνε τον εξεταζόμενο ως προς το σημείο που έπρεπε να σταθεί και του υπαγόρευε τις σωστές απαντήσεις.
Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης, όπως περιλαμβάνεται μέσα στην δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πέτυχαν να χορηγήσουν άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον 5 άτομα. Δηλαδή τουλάχιστον 39.000 ευρώ φαίνεται να ήταν το συνολικό κέρδος από τους υποψηφίους, καθώς ο καθένας κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ.
Όλα λάθος αλλά με δίπλωμα για 25.000€!
Όμως τα τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κυνηγούσαν και την μεγάλη «μπάζα», τα 25.000 ευρώ! Ο δεύτερος παράτυπος τρόπος απόκτησης άδειας χειριστή κόστιζε μεν περισσότερο για τον υποψήφιο, αλλά με το πλεονέκτημα ότι είτε απαντούσε σωστά, είτε λάθος στις απαντήσεις της εξέτασης, εκείνος θα περνούσε με επιτυχία τη θεωρητική εξέταση των μαθημάτων. Μάλιστα η εξέταση θα διεξαγόταν στο Αμάν της Ιορδανίας, το οποίο τα μέλη της οργάνωσης προς παραπλάνηση των αρχών και προκειμένου να μην διαρρεύσει το οτιδήποτε, διέδιδαν ότι βρίσκεται στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.
Εκεί, σύμφωνα με την δικογραφία, συνδετικός κρίκος των μελών της συμμορίας με το εξεταστικό κέντρο πού βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας, ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με έναν άγνωστο άνδρα ονόματι ”Ταρέκ”.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται και οι κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της συμμορίας, όπως «τηλεβοήθεια», για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για να περιγράφουν οι οπτικοακουστικές συσκευές.
Μάλιστα στην δικογραφία αποκαλύπτεται και μία αγοραπωλησία αεροσκάφους από τον ίδιο με αμφιβόλου προέλευσης των χρηματικών ροών του 70χρονου, χωρίς ωστόσο να τελεσφορήσει η διαδικασία της αγοραπωλησίας έως και σήμερα αλλά και το ποινικό παρελθόν ενός από τους δύο συλληφθέντες-υποψήφιους πιλότους, καθώς το 2014 και το 2016 είχε συλληφθεί για ναρκωτικά.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση και άλλων περιπτώσεων παράνομης απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους συνεχίζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου