Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Το Αγρίνιο τίμησε χθες τη μνήμη των 120 εκτελεσθέντων πατριωτών τη Μ. Παρασκευή του 1944 (φωτο)


Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 28 Μαϊου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου το επίσημο Μνημόσυνο για τους 120 πατριώτες που εκτελέστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

Αμέσως μετά στον τόπο της θυσίας, στην Πλατεία των 120, τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης επιμνημόσυνη δέηση.

Η Ιστορικός – Ερευνήτρια Ανθή Παπαθανασίου αναφέρθηκε με συγκίνηση στη σημασία της ημέρας: «Εμείς, σήμερα, ανατρέχοντας στη μνήμη υψώνουμε το τραύμα ψηλά καλώντας τα ονόματα των μαρτύρων. Σταθερά στο χρόνο για να συντηρείται η διάρκεια των ανεκτίμητων γεγονότων και προσώπων που έγιναν μοίρα μας και προορισμός μας. Με την απόδοση τιμής έχει ο τόπος μας σηματωρό και συντάσσει το ημερολόγιο της εποχής του».

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιούλη Μαρούση απήγγειλε το ποίημα του Π. Χατζόπουλου «Στου κρανίου τον τόπο». Ενώ ο κ. Σπύρος – Νικήτας Τσαμίχας απήγγειλε ποίημα του παππού του Σπύρου Τσαμίχα.

Αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον αντιπρ. του ΔΣ Ν. Θεοδωρόπουλο, τον πρώην Δήμαρχο και Βουλευτή Ι. Βαινά, τον πρώην Δήμαρχο Π. Μοσχολιό, τον επικεφαλής του «Αγρίνιο Μπορείς» Π. Καψάλη, τον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Σταύρο Καμμένο, τον πρ. της Κ.Αγρινίου Αντώνη Τζογάνη, τον Αντιδ. Πρεβέζης Κ. Κουμπη, τον πρ. του μαρτυρικού χωριού Κρυοπηγή Ι.Τσούτση, τον εκπρ. της παράταξης Ανυπότακτο Αγρίνιο Γ.Κατσιγιάννη, εκπρ. της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α.Ρήγα, την Στάμου – Μασαλή Αλίκη, πρ. παραρτήματος της Ε.Α.Α.Σ Αιτ/νίας, τον πρ. του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτρη Τσούνη, την Αντιπρόεδρο του ΠΕΡ. ΤΜ. ΕΕΣ Τσιρώνη Δήμητρα, τον αν. Δντη Ακαρνανιας Κ. Σπυρόπουλος, τον Διοικητή ΠΥ Αγρινίου Ευστράτιο Πετράκη, την Δντρια Δημ.Αστυν. Α.Σκιαδά και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρίνιου.

Δείτε πλήθος φωτογραφιών από το https://www.agrinionews.gr/

Διαβάστε σχετικά: 79 χρόνια από την Εκτέλεση των 120 στο Αγρίνιο, τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944

Δεν υπάρχουν σχόλια: