Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Φάρμακα: Νέα απαγόρευση εξαγωγών ζητούν οι φαρμακοποιοί - Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τα αντιδιαβητικά

«Έχουν γεμίσει τα φαρμακεία στη Γερμανία με ελληνικά φάρμακα»

Οι Φαρμακοποιοί ζητούν νέα απαγόρευση εξαγωγών από τον ΕΟΦ για πάνω από 70 φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.Είναι σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων, γιατί εξάγονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Σε νέα επικαιροποίηση του καταλόγου των φαρμάκων σε μακροχρόνια έλλειψη και σε αντίστοιχη απαγόρευση των εξαγωγών τους σε χώρες του εξωτερικού, αναμένεται να προχωρήσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από νέο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Τον επικαιροποιημένο κατάλογο με τα φάρμακα σε έλλειψη, ο ΠΦΣ απέστειλε στον ΕΟΦ στις 24 Μαϊου, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr.

Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, κ. Απόστολο Βαλτά, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως στη λίστα με τα 215 σκευάσματα -για τα οποία ο ΕΟΦ έχει ήδη εκδώσει απόφαση απαγόρευσης εξαγωγών- αναμένεται να προστεθούν και άλλα φάρμακα και συγκεκριμένα πάνω από 70.

Ο νέος επικαιροποιημένος κατάλογος περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αναπνευστικά σκευάσματα, φάρμακα του ουροποιητικού και της ακράτειας, αντι-επιληπτικά, παυσίπονα – αναλγητικά και αντιψυχωσικά.

“Εμείς ζητήσαμε από τον πρόεδρο του ΕΟΦ την απαγόρευση εξαγωγών για πάνω από 70 με 80 φάρμακα, τα οποία είναι σε πλήρη έλλειψη”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Απόστολος Βαλτάς και εξηγεί:

“Όταν εγώ έχω 10 συνταγές και καλύπτω μόνο έναν πελάτη, τότε αυτό είναι έλλειψη. Πρέπει να προχωρήσει η απαγόρευση, γιατί εμείς είμαστε σίγουροι ότι τα φάρμακα αυτά πάλι εξάγονται”, αναφέρει ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε πως ο προηγούμενος κατάλογος με τα φάρμακα σε έλλειψη, αφορούσε σε σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις (εισπνεόμενα), τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, αλλά και σκευάσματα παρακεταμόλης.

“Πρέπει στο 100% να ελέγχονται όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας και δεύτερον πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον η απαγόρευση. Και να αυξηθεί ο αριθμός των φαρμάκων που απαγορεύονται”, τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών.

“Έχουν γεμίσει τα φαρμακεία στη Γερμανία με ελληνικά φάρμακα”

Σε οξύ τόνο ο ίδιος επιμένει, πώς παρά τη μικρή βελτίωση που έχει επιτευχθεί στις ελλείψεις των 200 σκευασμάτων για τα οποία υπάρχει ήδη απαγόρευση, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

“Φυσικά δεν θα βρούμε φάρμακα σε οποιαδήποτε ποσότητα ούτε όσα θέλουμε, αλλά θα πάρουμε κάποιες ποσότητες για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες”, θα πει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και θα προσθέσει πως ο μόνος στόχος για τους Φαρμακαποθηκάριους είναι να επιτύχουν την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών.

Είναι γνωστό, πως οι αποθήκες φαρμάκων εξάγουν στο εξωτερικό φάρμακα που έχουν χαμηλή τιμή στην Ελλάδα, για να επιτύχουν πολλαπλάσιες τιμές σε χώρες της Ευρώπης. Αυτό, όμως, έχει ως αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η εγχώρια αγορά.

Οι ίδιοι οι αποθηκάριοι, ωστόσο, υποστηρίζουν πως έχουν σταματήσει πλέον οι παράλληλες εξαγωγές και πως στο πρόβλημα των ελλείψεων συμβάλλουν περισσότερο άλλοι παράγοντες, όπως η μείωση στην παραγωγή φαρμάκων από τις ίδιες τις βιομηχανίες -μεταξύ άλλων- και λόγω έλλειψης πρώτων υλών. 

Ωστόσο, ο Απόστολος Βαλτάς, επιμένει: “Υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακαποθηκαρίων, γιατί καταλαβαίνετε ότι χάνουν σε τζίρους με την απαγόρευση αυτή. Και υπάρχουν αυτή τη στιγμή Φαρμακαποθήκες -όχι όλες- που έχουν αποθεματοποιήσει φάρμακα τα οποία θέλουν να τα βγάλουν στο εξωτερικό όταν λήξει η απαγόρευση. Και γι’ αυτό συνεχώς πιέζουν την κατάσταση προς άρση της απαγόρευσης”, λέει και προσθέτει:

“Όταν τα προϊόντα αυτά, βρίσκονται με ελληνικές ταμπέλες στις αγορές της Γερμανίας, τι νομίζετε ότι γίνεται; Εξάγονται! Γι’ αυτό υπάρχουν ξαφνικά τα ελληνικά φάρμακα, στα γερμανικά φαρμακεία”.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα αντιδιαβητικά Ozempic – Trulicity

Παρά τα 15.000 σκευάσματα του αντιδιαβητικού φαρμάκου Ozempic, τα οποία προμηθεύτηκε εκτάκτως η χώρα μας μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το πρόβλημα συνεχίζεται.

Οι ενισχυμένες προμήθειες του Trulicity -του δεύτερου φαρμάκου με παρόμοια δράση της εταιρείας Pharmaserve Lilly- δεν επαρκούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.

“Δεν υπάρχει βελτίωση, αφού η ίδια η εταιρεία έχει πει ότι το Ozempic δεν πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα πριν από τα τέλη Ιουλίου. Όλη η συνταγογράφηση έχει μετατεθεί τώρα στο άλλο παρόμοιο φάρμακο, της Lilly αλλά κι αυτό δεν επαρκεί. Πρέπει να ελεγχθεί και να κλειδώσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Να μην έχει δικαίωμα ο γιατρός να παρακάμπτει το πρωτόκολλο”, λέει ο κ. Βαλτάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΕΟΠΥΥ πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα εξονυχιστικούς ελέγχους στη συνταγογράφηση και εντοπίζει γιατρούς που έγραψαν το Ozempic σε άτομα που απλώς ήθελαν να χάσουν ορισμένα κιλά, αφήνοντας ακάλυπτους τους διαβητικούς.

“Αλλάζουν τη γλυκοζυλιωμένη κι αντί 4,3 που είναι η πραγματική μέτρηση, βάζουν ότι έχει ο άνθρωπος 6,7 για να του δώσουν το φάρμακο. Δεν μπορούν, όμως, να γράφουν Ozempic για πλάκα σε “πελάτες” και επώνυμους που θέλουν να χάσουν 5 κιλά. Η πολιτεία κάνει ότι μπορεί. Οι γιατροί τρέχουν πανικόβλητοι τώρα, γιατί θα κληθούν να πληρώσουν 4 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Κι ο κανιβαλισμός είναι, ότι την ίδια στιγμή ο ασθενής δεν βρίσκει το φάρμακο του και πηγαίνει από το ένα φαρμακείο στο άλλο”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς.

Γιάννα Σουλάκη

https://www.iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom