Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Βόλος: Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση για τον ομαδικό βιασμό του 17χρονου στις φυλακές Κασσαβέτειας


Μικρή -όπως αναμενόταν- είναι η συμβολή της ιατροδικαστικής έκθεσης στην υπόθεση ομαδικού βιασμού κατ’ εξακολούθηση στις φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου που κατήγγειλε 17χρονος, λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

Η ιατροδικαστική έκθεση διενεργήθηκε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τα καταγγελόμενα και κάνει λόγο για «επαναλαμβανόμενη διείσδυση, χωρίς όμως χαρακτηριστικές κακώσεις που να αποδεικνύουν βιασμό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο νεαρός δεν έπεσε θύμα βιασμού. Ο 17χρονος θα υποβληθεί επίσης σε ψυχολογικές εξετάσεις και ψυχομετρικά τεστ.

Όπως αναφέρουν οι ιατροδικαστές, ένας βιασμός για να αποδειχθεί απαιτεί ουσιαστικά αφενός γνώση από το θύμα των σωστών διαδικασιών και κατά δεύτερο λόγο, τήρηση από τους ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία των πρωτοκόλλων, των κατευθυντήριων οδηγιών και των ενδεδειγμένων κινήσεων έτσι ώστε πράγματι να γίνουν τα πάντα σωστά.

Στην περίπτωση του 17χρονου δεν υπήρξε καμία διαδικασία απόδειξης του τι συνέβη μέχρι την αποφυλάκισή του.

Η Εισαγγελία Ανηλίκων Βόλου έχει ζητήσει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κακοποίησης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του νεαρού από την Κρήτη. 

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, λαμβάνονται καταθέσεις των συγκρατουμένων στον ίδιο θάλαμο με το θύμα και ζητούνται απαντήσεις γιατί δεν αντέδρασαν όταν οι άλλοι ανήλικοι βασάνιζαν και βίαζαν τον 17χρονο από την Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φαίνεται ότι στα κελιά ζούσαν τουλάχιστον 12 άτομα.

Ο 17χρονος μπήκε στην Κασσαβέτεια στις 26-09-2022 και αποφυλακίσθηκε στις 17-03-2023, οπότε και άμεσα έκανε την καταγγελία τόσο στη μητέρα όσο και στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Ο διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσαβέτειας διαψεύδει τις καταγγελίες περί βιασμού σημειώνοντας πως «πολλές φορές ο συγκεκριμένος κρατούμενος ερχόταν στο γραφείο μου και έκανε συζητήσεις, τόσο με εμένα όσο και με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, αλλά και τον Αρχιφύλακα και σε καμία περίπτωση δεν μας είχε αναφέρει οποιαδήποτε σεξουαλική η σωματική κακοποίησή του».

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom