Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Κατατέθηκε στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία-«λάστιχο» για τις «εγκληματικές οργανώσεις»

Η τροπολογία ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές

Κατατέθηκε στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία - «λάστιχο» για τις «εγκληματικές οργανώσεις», η οποία είχε προαναγγελθεί, από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υποτίθεται, ως «μπλόκο» για την συμμετοχή των ναζιστικών οργανώσεων στις εκλογές, παρόλο που άφηνε ορθάνοιχτα ενδεχόμενα να γίνει «όχημα» για την εφαρμογή της άθλιας θεωρίας των δύο άκρων.

Η τροπολογία, στην οποία υπάρχει πουθενά η λέξη «ναζισμός», αναμένεται να συζητηθεί και να μπει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, καθώς ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως μπορεί να δείτε και παρακάτω επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές. Διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω.

Η τροπολογία  (ΕΔΩ)  έχει τίτλο «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012» και έχει ως εξής:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα.

Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. 

Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών,ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτωνοι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεωντης παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματακαι κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.»

Παρόλο που στην τροπολογία, όσον αφορά τις ποινές, φαίνεται να φωτογραφίζονται οι φυρερίσκοι της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και των παραφυάδων της, είναι φανερό πως δεν περιέχεται πουθενά η λέξη «ναζισμός».

Επίσης, πέρα από τις νομικές ερμηνείες του κειμένου που μένει να εκτιμηθούν, η προϋπόθεση περί «οργάνωσης και δράσης του κόμματος» που «να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», μπορεί να γίνει λάστιχο, απέναντι σε λαϊκές κινητοποιήσεις που χαρακτηρίζονται «παράνομες» και… εμποδίζουν τη «λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αφορά «την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων». Ακριβώς, δηλαδή στη λογική μιας ρύθμισης – λάστιχο που μπορεί να χωρέσει τη θεωρία των δύο άκρων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες» και αποβλέπει «όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών». 

Βέβαια, το γεγονός πως ισχύει σε άλλες δεν σημαίνει κάτι. Το αντίθετο, μέσω των κατευθύνσεων της ΕΕ, περιλαμβάνονται στους «αμφισβητίες» του πολιτεύματος και όσοι υπάγονται, σύμφωνα με τις ερμηνείες της Ένωσης, στον…κακό «ριζοσπαστισμό». Ακριβώς, δηλαδή, και πάλι η θεωρία των δύο άκρων.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom