Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τα «ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια»


«Φωτιές» άναψαν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν τις δηλώσεις Γεωργιάδη.

Το ρεπορτάζ των New York Times για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και οι δηλώσεις του Α. Γεωργιάδη με υπόνοιες για τρίτες χώρες που «θα έτριβαν τα χέρια τους από χαρά αν η Ελλάδα είχε πολιτική αστάθεια» έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πολιτική σκηνή της χώρας μας.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι η κάθε μέρα που περνάει «η Ελλάδα διασύρεται περισσότερο διεθνώς» και πως αντί για παράδειγμα «επιτελικού κράτους», «μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές».

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Επίσης, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης ότι μπορεί πίσω από τις παρακολουθήσεις να βρίσκεται η Ρωσία ή ακόμη και η Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Νίκο Δένδια «να ξεκαθαρίσει αν εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Αν εμπλέκονται, να τις κατονομάσει. Εάν δεν εμπλέκονται, να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επανερχόμενος στα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, προχώρησε σε δήλωση, με την οποία κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση για το θέμα.

«Για να καλύψει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες, η κυβέρνηση της ΝΔ, σκόπιμα και μεθοδικά, συντηρεί, ημέρες τώρα, ένα θρίλερ κατασκόπων με "αόρατους εχθρούς"», είναι το εισαγωγικό του σχόλιο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Πρώτα ήταν η αναφορά σε Ουκρανία και Αρμενία, που διαψεύστηκε από τις πρεσβείες τους, διασύροντας τη χώρα μας διεθνώς, καθώς και οι αόριστες υπόνοιες για την Κίνα. Τώρα, στον κατάλογο των αστήρικτων ισχυρισμών, προστίθενται η Ρωσία και η Τουρκία -σε μια κορυφαία διεθνή εφημερίδα από έναν κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης», υποστηρίζει ο Δ. Μάντζος, που συμπεραίνει κλείνοντας: «Είναι πλέον σαφές ότι η ΝΔ "κλείνει το μάτι" στα ακροδεξιά και νεοσυντηρητικά ακροατήρια. Αυτή, όμως, η επιλογή αυτοσυντήρησης δεν προσβάλλει απλώς τη νοημοσύνη των πολιτών, αλλά θίγει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Ο Α. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε όσα είπε στους NYT και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «υποκρίνεται». Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, έγραψε: «Ο Σύριζα υποκρίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τί είπα στους ΝΥΤ: ''δυνάμεις εκτός της Χώρας μας, όπως η Ρωσία του Πούτιν ή η Τουρκία του Ερντογάν θα έτριβαν τα χέρια τους από χαρά αν η Ελλάδα είχε πολιτική αστάθεια''. Αμφιβάλλει κανείς για αυτό στα σοβαρά;».

Το ρεπορτάζ στους ΝΥΤ

Η αμερικανική εφημερίδα, στο εκτεταμένο ρεπορτάζ της, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι αυτό που συζητιέται στην Ελλάδα είναι οι εκβιασμοί, οι υποκλοπές και οι εντολές για 15.000 παρακολουθήσεις μόνο σε ένα χρόνο. Και όπως λέει, όλα αυτά θυμίζουν «εποχή στρατιωτικής χούντας».

Συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, έχουν προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση και κορυφώνουν την αγωνία για το ποιος ακόμη παρακολουθούνταν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ένθερμοι υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζουν ότι μπορεί πίσω από τις παρακολουθήσεις να κρύβεται η Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη... ή η Τουρκία.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom