Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Δύο ισχυροί σεισμοί στη Σάμο με διαφορά λίγων λεπτών 4,7 και 5,2 Ρίχτερ, απανωτοί μετασεισμοί


Δύο ισχυροί σεισμοί ταρακούνησαν τη Σάμο και τα γύρω νησιά με διαφορά λίγων λεπτών, το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8). Ο πρώτος ήταν 4,7 Ρίχτερ και ο δεύτερος 5,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της, ο νέος σεισμός σημειώθηκε στις 13:10, είχε ισχύ 5,2 Ρίχτερ, και πάλι στα νότια της Σάμου. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 12,8 χιλιόμετρα και έγινε έντονα αισθητός και σε Ικαρία, Φούρνους, Λέσβο, Χίο, Κω κ.α.

Λίγο μετά το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ υπήρξαν μετασεισμοί 3 και 3,2 Ρίχτερ.

Είχε προηγηθεί στις 12:57 ένας σεισμός 4,7 Ρίχτερ, πάλι στα νότια της Σάμου.

Μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος ανέφερε: «Ταρακουνηθήκαμε αρκετά. Δεν υπάρχουν αναφορές για μικρο-τραυματισμούς ούτε για υλικές ζημιές. Ο κόσμος είναι ψύχραιμος και αυτή τη στιγμή οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες ελέγχουν χώρους και πιθανά κτίρια διότι η Σάμος είναι τραυματισμένη από τον προηγούμενο σεισμό του ‘20».

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

«Είναι δύο διαφορετικοί σεισμοί. Είναι μία σύνθετη ακολουθία, γιατί δεν είναι μικρότερος ο δεύτερος σεισμός, δεν είναι μετασεισμός. Επικοινώνησα με τον δήμαρχο, δόθηκαν οδηγίες για τις απαραίτητες διαδικασίες. Δεν έχουμε εικόνα για το αν υπάρχουν επιπτώσεις για ζημιές ή τραυματισμούς. Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Καθησυχαστικός είναι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου, αμέσως μετά από αυτόν των 4,7 Ρίχτερ.

«Είναι επιφανειακός και ο δεύτερος σεισμός μετά το 4,7 που έχουν την ίδια εστία νότια της Σάμου. Είναι μία περιοχή γνωστή για τα ρήγματά της» λέει μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ωστόσο επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την εστία του μεγάλου σεισμού μεγέθους 7 Ρίχτερ που είχαμε στις 30/10/2020 γιατί εκεί η εστία ήταν 10 με 15 χλμ βόρεια του νησιού της Σάμου. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα που έχουμε». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom