Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

ΑΓΡΙΝΙΟ: Η ακατανόητη απόφαση για τις καπναποθήκες Ηλιού έχει γίνει βραχνάς για την κοινωνία


Σχεδόν 9 μήνες πέρασαν από την ημέρα που κατέρρευσε μεγάλο τμήμα των καπναποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο,ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό ώστε να μην συμβούν τα χειρότερα από πιθανότατη νέα κατάρρευση του εναπομείναντος ετοιμόρροπου κτιρίου.

Η δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα των Καπναποθηκών Ηλιού:

Η ακατανόητη απόφαση για τις καπναποθήκες Ηλιού έχει γίνει βραχνάς για την κοινωνία

Το πανέμορφο και μεγαλοπρεπές δέντρο της φωτογραφίας δεν βρίσκεται ούτε σε δάσος, ούτε σε αγρό όπως θα περίμενε κανείς.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι βρίσκεται μέσα σε ένα κτήριο και συγκεκριμένα στις καπναποθήκες Ηλιού όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη 2 η φωτογραφία που επισυνάπτουμε.

Δυστυχώς και το λέμε με πόνο ψυχής, η εγκατάλειψη του ιστορικού κτηρίου επί δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί στο ερείπιο που βλέπουμε που είναι αδύνατο πλέον να διασωθεί και πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί καθώς έχει καταστεί πολύ επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Παραδόξως όμως άλλη είναι η απόφαση του κράτους. Ακόμα και η φύση επαναστάτησε απέναντι στην ακατανόητη απόφαση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που έκρινε ότι το κτήριο αυτό δεν πρέπει να κατεδαφιστεί πλήρως αλλά μόνο μερικώς και μάλιστα όχι με χρήση μηχανημάτων αλλά με το χέρι!!!

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για κατεδάφιση που έχει κάνει ο Δήμος Αγρινίου η απέραντη γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την έλλειψη κατανόησης της πραγματικότητας οδηγεί σε αποφάσεις έξω από κάθε λογική που φυσικά είναι και αδύνατο να υλοποιηθούν.

Γι’ αυτό και τίποτα δεν έχει γίνει από τη στιγμή που λήφθηκε η παραπάνω απόφαση, δηλαδή τους πέντε τελευταίους μήνες.

Αυτή η αδράνεια του κράτους όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί σχεδόν καθημερινά η κατάσταση του κτηρίου επιδεινώνεται καθώς έχουμε αποκολλήσεις και πτώσεις κομματιών του εναπομείναντος κτηρίου ενώ τα τεράστια δέντρα που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του χειροτερεύουν την κατάσταση. Ο κίνδυνος για κάποιο σοβαρό ατύχημα είναι πολύ πιθανός καθώς δίπλα ακριβώς υπάρχει καφετέρια που λειτουργεί.

Η προστατευτική περίφραξη του κτηρίου, κλείνοντας και ένα μέρος της οδού Μεσολογγίου ήταν επιβεβλημένη για την προστασία των πολιτών και πολύ σωστά έγινε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι εξαλείφθηκε ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και διέρχονται από την περιοχή.

Πέρα από αυτό είναι προφανές ότι όταν αποκλείεις έναν δρόμο όπου υπάρχουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες αυτό πρέπει να γίνεται για ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορεί να κρατάει μήνες ίσως και χρόνια.

Είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών που εξακολουθούν να ζουν με τον βραχνά αυτόν και με τον κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους να μεγαλώνει όσο χειροτερεύει η κατάσταση του κτηρίου.

Επειδή μπαίνουμε στο φθινόπωρο, με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και τις καταιγίδες να έχουν ήδη αρχίσει, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δραματικά.

Ως «Συμμαχία Πολιτών» απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τις αρμόδιες κρατικές αρχές να δώσουν άμεση λύση τώρα, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την ολική κατεδάφιση του κτηρίου, πριν να είναι πολύ αργά.

Για τη «Συμμαχία Πολιτών» 
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom