Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Νέα ανακοίνωση αποποίησης ευθυνών από την ΕΛ.ΑΣ. - Οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον Έβρο

Η Παναγιά στον Έβρο

Σε νέα ανακοίνωση που επαναλαμβάνει ότι οι πρόσφυγες στον Έβρο δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος προέβη η ΕΛ.ΑΣ, καθώς κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των 39 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί μία ολόκληρη εβδομάδα σε νησίδα του Έβρου ανατολικά του χωριού Κισσάρι.

Πληροφορίες που μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρουν ότι οι οι πρόσφυγες έθαψαν τελικά το άψυχο κορμί της πεντάχρονης Μαρίας, η οποία πέθανε από δάγκωμα σκορπιού το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα, Γιώργος Χρηστίδης, τονίζει πως αφενός οι ελληνικές αρχές έχουν διαψεύσει δημοσίως τις διαθέσιμες πληροφορίες ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος κι ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία έχει την αποκλειστική ευθύνη να σώσει τους Σύρους αλλά και πως οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας σε έδαφος της γείτονος θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό συνοριακό επεισόδιο.

Ωστόσο, αναφέρει πως «νομικοί εμπειρογνώμονες, ομολογούν ότι το καθεστώς της νησίδας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την ευθύνη της να διασφαλίζει την ασφάλεια των προσφύγων και την πρόσβασή τους στη διαδικασία ασύλου» των προσφύγων, που άλλωστε έφυγαν από την Τουρκία γιατί φοβούνται την απέλαση στη Συρία.

Την ίδια ώρα, την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, με τον υπουργό Μετανάστευσης να κρύβεται πίσω από ένα «τεχνικό ζήτημα» ότι δηλαδή η νησίδα δεν βρίσκεται στην Ελλάδα -στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής: Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.

Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία».

https://www.documentonews.gr/

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom