Ο πρωθυπουργός εν μέσω πανδημίας ασχολείται με φιέστες και τα μάρμαρα του Παρθενώνα αφήνοντας τον Πλεύρη και τον Άδωνι να «νικούν» για μια ακόμη φορά τον κορωνοϊό.Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κυβερνητικής αποτυχίας στην αντιμετώπισης της νέας φάσης της πανδημίας που εκφράζεται με την μετάλλαξη «Όμικρον».
Το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, τις ουρές για τα τέστ και την συνολική ανασφάλεια, προσπαθεί να αντιπαραβάλλει ένα (ακόμη) αφήγημα «τέλους της πανδημίας» και ταυτόχρονα να προστατέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έναν πρωθυπουργό που αυτές ακριβώς τις ημέρες φαίνεται να ασχολείται με …οτιδήποτε άλλο εκτός από την πανδημική κρίση. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται πως έχει «στρατευθεί» στην επιχείρηση για τη διάσωση του πρωθυπουργικού «προφίλ».
Tweets και φιέστες
Ενδεικτική αυτής της προσπάθειας είναι η σημερινή δραστηριότητα του πρωθυπουργού. Σε μία μέρα που καταγράφηκαν 36.246 νέα κρούσματα και υπήρξαν 78 νεκροί διάλεξε να αναφερθεί στα …μάρμαρα του Παρθενώνα και στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα με δύο τεχνητά γεγονότα που η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από τις μιντιακές της «συμμαχίες», επιθυμεί να επιβάλει στην επικαιρότητα.
Έτσι λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε να πληροφορήσει τους πολίτες πως θα εφαρμοστούν για την νέα χρονιά νομοθετικές ρυθμίσεις που ή κυβέρνηση έχει ψηφίσει εδώ και 3 ή 4 μήνες και αφορούν την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε «συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, από την 1η Ιανουαρίου ισχύει μία ακόμη δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και ενισχύουν το εισόδημα. Στόχος, να δημιουργηθούν νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές. Να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, ώστε να στηρίξουμε τη δημόσια παιδεία και υγεία. Η αναδιανομή υπέρ των αδυνάμων να γίνει ακόμη πιο γενναία. Και ειδικά οι νέοι μας να έχουν μια καλύτερη ζωή. Το είπαμε, το κάνουμε και το 2022».
Παράλληλα και καθόλου τυχαία ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επέλεξε να ανακοινώσει πως …σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να υπάρξει νέα αναπροσαρμογή στον κατώτατο μισθό. Αυτόν που παραμένει στα χαμηλότατα επίπεδα των 663 ευρώ παρά την ενσωμάτωσης της αύξησης του 2% από 1/1/2022.
Ουσιαστικά ο υπουργός αναφέρθηκε σε μία πολύμηνη διαδικασία που αναμένεται να τελεσφορήσει περίπου τον Ιούνιο και αναμένεται να “δώσει” μια ακόμη πενιχρή αύξηση που θα κυμανθεί στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα αντιστοιχώντας σε 13 ή 14 ευρώ.
Επίσης σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε – με την συμβολή της υπουργού Πολιτισμού – Λίνας Μενδώνη να μετατρέψει σε …φιέστα συμβολικού χαρακτήρα την μεταφορά θραυσμάτων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μια μετακίνηση αρχαιοτήτων που προφανώς δεν χρειάζονταν …πρωθυπουργική συνοδεία.
Παρ’ όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν φειδωλός στις μεγαλοστομίες αναφερόμενος στην πρόθεσή του να διεκδικήσει τα τμήματα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Λέγοντας μάλιστα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης πως “αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας”.
Επίσης είπε ότι “είναι ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο”. Από τη πλευρά της η Λίνα Μενδώνη επισήμανε πως “η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική” μετέχοντας προθυμότατα στην επικοινωνιακή προσπάθεια.
Εκτός κάδρου
Από την συνολική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι φανερό πως ο ίδιος θέλει να βγει “εκτός κάδρου” όσον αφορά την διαχείριση των πανδημικών δεικτών το επόμενο διάστημα. Αιτία είναι η προφανέστατη ανεπάρκεια των μέτρων και ο αιφνιδιασμός που έχει υποστεί η κυβέρνηση από την έλευση της μετάλλαξης “Όμικρον”.
Είναι χαρακτηριστικό πως ουσιαστικά μόνο δύο μέλη της κυβέρνησης (μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) αυτή την στιγμή “εκπροσωπούν” την κυβέρνηση για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία: Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης που ανέλαβε να κάνει όλες τις ανακοινώσεις και ιδίως αυτές που την μία φορά έλεγαν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή.
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης που έχει “εργολαβικά” αναλάβει το νέο κυβερνητικό αφήγημα που προεξοφλεί για πολλοστή φορά το τέλος της πανδημίας έως τα τέλη Ιανουαρίου, άντε στις αρχές Φλεβάρη. Άλλωστε στην σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση ουσιαστικά αποκάλυψε ποιός είναι ο στόχος της κυβερνητικής τακτικής αυτή την περίοδο.
Όπως είπε «δεν πρέπει να μετράμε και δεν πρέπει ο οδηγός των αποφάσεών μας να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας. Μέχρι στιγμής δεν ακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων».
Ετοιμάζονται για «ζημιά» στα σχολεία
Ένας ακόμη λόγος που ο Κυριάκος Μητοτάκης φαίνεται να …τηρεί τις αποστάσεις του και να προσπαθεί να αλλάξει την «ατζέντα», είναι οι εξελίξεις που προδιαγράφονται σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως φαίνεται η κυβέρνηση «πιστή» στις δεσμεύσεις της απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης προτίθεται να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των μονάδων όλων των βαθμίδων στις 10 Ιανουαρίου.
Παρά τις προειδοποιήσεις ακόμη και μελών της επιτροπής των ειδικών που αναφέρουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει πανδημικό «επιταχυντή». Μάλιστα αν και συζητείται η αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν φαίνεται ότι θα «πειραχθεί» η αρχή του 50+1 δηλαδή το να κλείνει ένα τμήμα μόνον εάν νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.
Άλλωστε τυχόν αλλαγή και τήρηση πρωτοκόλλου κλεισίματος εφόσον υπάρξει κρούσμα στην κυβέρνηση φαίνεται να γνωρίζουν ότι θα επέτρεπε την λειτουργία των σχολείων το πολύ …μια εβδομάδα λόγω της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Όμικρον».
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη δεν αναφέρονται καν στο συγκεκριμένο ζήτημα, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο με αναφορές σε «προτάσεις των ειδικών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου