Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Δεν υπάρχει καμία καταγγελία από φοιτήτριες για απρεπή συμπεριφορά μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος


Με εξώδικη δήλωση απαντά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο site της Κοζάνης http://www.prlogos.gr και σε όσες σελίδες αναδημοσίευσαν τις προηγούμενες ημέρες το κείμενο της κας Ιωάννας Παπαδημητρίου που
τιτλοφορείται: «Σεξουαλικός εκβιασμός φοιτητριών και έκτακτων καθηγητριών από καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Το Υπουργείο Παιδείας ζητά διερεύνηση».

Στη δήλωση αναφέρεται ρητά: «Δεν υπάρχει καμία καταγγελία είτε από φοιτήτριες είτε από μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Ιδρύματος σχετικά με όσα αναφέρει το δημοσίευμα».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

Του Θεόδωρου Θεοδουλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Την Τετάρτη 06.11.2019 και στο site http://www.prlogos.gr αναρτήθηκε κείμενο της κας Ιωάννας Παπαδημητρίου που τιτλοφορείται «Σεξουαλικός εκβιασμός φοιτητριών και έκτακτων καθηγητριών από καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας-Το Υπουργείο Παιδείας ζητά διερεύνηση». Της συγγραφής του ενλόγω κειμένου δεν προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα, η οποία να συνάδει με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ως εκ τούτου βρίθει ανακριβειών και προσβλητικών υπονοουμένων. Σας ενημερώνουμε, δε, ότι στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» της Κοζάνης, που διατηρεί τον προειρημένο ιστότοπο, έχει ήδη κοινοποιηθεί εξώδικη δήλωση/διαμαρτυρία.

Πολλοί ιστότοποι -χωρίς να έχουν, προφανώς, εκπονήσει αυτοτελές ρεπορτάζ και εντελώς άκριτα- αναδημοσίευσαν το ως άνω κείμενο ή μέρος αυτού, ενίοτε παραλλάσσοντάς το, με τρόπο που διαστρεβλώνει ακόμη περισσότερο την αλήθεια: Π.χ. σε αρκετά sites γίνεται λόγος για καταγγελίες φοιτητριών.

Το Πανεπιστήμιό μας ήδη ανάρτησε ανακοίνωση σε σχέση με τις υποτιθέμενες καταγγελίες στον ηλεκτρονικό χώρο που διατηρεί, στην οποία και παραπέμπουμε (Δελτίο Τύπου περί των υποτιθέμενων καταγγελιών σε βάρος Καθηγητή του Ιδρύματος).

Προς αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρουμε τα εξής:

1. Η επίμαχη καταγγελία, που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και εν συνεχεία διαβιβάστηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπογραφόταν από πρόσωπο που δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, στην καταγγελία δεν προχώρησαν «Φοιτήτριες του ΤΕΙ». Εξάλλου, σε βάρος του συγκεκριμένου καθηγητή ουδέποτε έχουν υποβληθεί τυπικές ή άτυπες καταγγελίες από φοιτήτριες ή καθηγήτριες είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στο Υπουργείο είτε σε οποιαδήποτε διοικητική ή διωκτική αρχή.

2. Παρότι επρόκειτο για μία ανώνυμη καταγγελία, το Πανεπιστήμιο προχώρησε στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σημειώνεται ότι ακόμη και σε Εισαγγελέα να περιερχόταν μήνυση/αναφορά που υποβάλλεται ανωνύμως ή με ανύπαρκτο όνομα τίθεται στο αρχείο δυνάμει του άρθρου 43 παρ. 5 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

3. Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε, πέραν οιασδήποτε αμφιβολίας, ότι η καταγγελία ήταν προδήλως ανυπόστατη. Τονίζεται ότι προκειμένου να εγερθεί πειθαρχική δίωξη προϋποτίθεται η διαπίστωση πειθαρχικού παραπτώματος του ελεγχομένου.

4. Για όλη την εξέλιξη της υπόθεσης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ενήμερο.

Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή στην ιστοσελίδα σας επαναδημοσιεύθηκε, έστω και τμηματικώς, το κείμενο της κας Ιωάννας Παπαδημητρίου, σας καλώ, επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου, όπως προβείτε άμεσα στην αφαίρεσή του από το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού τόπου που διατηρείτε συμπεριλαμβανομένων τόσο των σχετικών ετικετών (tags) που παραπέμπουν σε αυτό όσο και των σχετικών αναρτήσεων στους τηρούμενους από εσάς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, twitter, Instagram κ.α.), καθώς και να μεριμνήσετε ώστε το επίμαχο δημοσίευμα να αποσυρθεί άμεσα και από τη μηχανή αναζήτησης της Google και να με ειδοποιήσετε άμεσα για τις ενέργειές σας.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι

Βασιλική Α. Ρίζου, ΑΜΔΣΘ 11336

Βασίλης Π. Τσιγαρίδας, ΑΜΔΣΘ 10885

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom