Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Θεσ/κη: Συνελήφθη 40χρονη που ωθούσε στην πορνεία ανήλικες από τη Νιγηρία


Διευθυντικό ρόλο σε κύκλωμα διακίνησης ανήλικων κοριτσιών από τη Νιγηρία στην Ιταλία, με σκοπό τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, φέρεται να είχε 40χρονη Ελληνίδα, η οποία συνελήφθη την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος.

Το Τμήμα Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τις ιταλικές αρχές για να φτάσει στα ίχνη της συλληφθείσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ιταλικών αρχών, η 40χρονη Ελληνίδα, με καταγωγή και από τη Νιγηρία, έπειθε τις ανήλικες να μεταβούν στην Ιταλία. Μόλις αυτές έφταναν στον προορισμό τους, μέλη του κυκλώματος τις κλείδωναν σε διαμερίσματα, τις κακοποιούσαν σωματικά και τις ωθούσαν με απειλές κατά τις ζωής τους στην πορνεία.

Υπολογίζεται από τις αστυνομικές αρχές ότι η εγκληματική οργάνωση αποκόμιζε 40.000 ευρώ από κάθε θύμα. Αλλα δύο μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν στην Ιταλία, ενώ σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία η 40χρονη φέρεται να εμπλέκεται σε παρόμοια υπόθεση στην Αυστρία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch έχει καταγράψει σε εκθέσεις τις μαρτυρίες γυναικών από τη Νιγηρία που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη.

Οι περισσότερες είχαν πεισθεί να μεταβούν μέσω Λιβύης στην Ιταλία παρακινούμενες από τις ψεύτικες υποσχέσεις των διακινητών. Νόμιζαν ότι με την άφιξή τους σε ευρωπαϊκό έδαφος τους περίμενε μια καλύτερη ζωή. Θεωρούσαν ότι μπορεί να εργάζονταν ως οικιακές βοηθοί, κομμώτριες, υπάλληλοι σε ξενοδοχεία.

Οταν όμως διαπίστωναν ότι δεν θα είχαν αυτές τις ευκαιρίες, βρίσκονταν σε ιδιαιτέρως ευάλωτη θέση. Τα κυκλώματα τους απειλούσαν και απαιτούσαν από τις γυναίκες να ξεπληρώσουν το «χρέος» από τη διακίνησή τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της Human Rights Watch, σε αρκετές περιπτώσεις, πέρα από την άσκηση βίας, χρησιμοποιούσαν και ειδικές τελετές βουντού για να εξαναγκάσουν τις γυναίκες στην πορνεία.

Μέσω αυτών των τελετών τα θύματα ορκίζονταν να αποπληρώσουν το χρέος τους και να μην καταγγείλουν τους διακινητές στις αστυνομικές αρχές.

Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιούσε και το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τώρα στην Ιταλία. Η 40χρονη εκζητούμενη πρόκειται να οδηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο θα κρίνει εάν θα εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα για την παράδοσή της στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom