Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό: Πέντε δήμαρχοι του Αν. Αιγαίου αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης

Κοινή δήλωση με αφορμή τις εξαγγελίες για τις υπερδομές των 7.000 ατόμων

Οι δήμαρχοι πέντε ακριτικών νησιών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, απορρίπτοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κλειστών δομών προσφύγων και μεταναστών.

Νέες αντιδράσεις εκδηλώνονται για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, με πέντε δημάρχους νησιών του ανατολικού Αιγαίου να εκφράζουν την αντίθεσή τους για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες κλειστές δομές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το politischios.gr, οι δήμαρχοι των πέντε ακριτικών νησιών, ήτοι της Κω, της Λέρου, της Μυτιλήνης, της Ανατολικής Σάμου και της Χίου, με κοινή τους ανακοίνωση που εξέδωσαν, λένε «όχι» στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Οι δήμαρχοι «των πέντε ακριτικών νησιών που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή του, δηλώνουν τα εξής:
  • Απορρίπτουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον προγραμματισμένο σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.
  • Ζητούν την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
  • Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
  • Ακόμη, υπογραμμίζουν την ανάγκη η κυβέρνηση να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.
  • Και τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.
Μάλιστα, οι δήμαρχοι επισημαίνουν: «Επίσης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες».

Ζητώντας τη συμπαράσταση «του συνόλου των συναδέλφων μας, όλης της επικράτειας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας», διαμηνύνουν ότι «ενωμένοι και ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο αυτό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους».

Σημειώνεται, εν τω μεταξύ, ότι χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου αποφασίστηκε να απορριφθεί η πρόταση για δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε προσφάτως προβλέπει τη δημιουργία νέων κλειστών δομών στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο.

Αναλυτικότερα, στη Λέσβο προβλέπεται ότι θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή της Μόριας και θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο χωρητικότητας 5.000+ μεταναστών, όπως και στη Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή, με το νέο κλειστό κέντρο να προορίζεται να φιλοξενεί ανάλογο αριθμό μεταναστών.

Στη Σάμο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αναμένεται να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να ανοίξει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 2.000 μεταναστών.

Στην Κω θα κλείσει, επίσης, η υπάρχουσα δομή και θα ανοίξει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 2.000 μεταναστών.

Στη Λέρο προβλέπεται ότι θα κλείσει η υπάρχουσα δομή και ότι θα ανοίξει νέα δομή που θα λειτουργεί ως κλειστό κέντρο και ως Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 1.000 μεταναστών.
https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom