Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Οι αετοί πεθαίνουν... στους πυλώνες


Οι αετοί πεθαίνουν… στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ενας νεαρός σπιζαετός έπεσε θύμα ηλεκτροπληξίας σε πυλώνα του ΔΕΔΔΗΕ στον Θεσσαλικό Κάμπο, όπου «κάθισε» για να ξεκουραστεί, όπως μας πληροφορεί η Ορνιθολογική Εταιρεία.

Χάρη στον δορυφορικό πομπό που είχε τοποθετηθεί στον σπιζαετό, έχουμε τις τροχιές του σύντομου ταξιδιού της ζωής του.

Ο άτυχος αετός είχε γεννηθεί την άνοιξη του 2019 στην Ανδρο και μόλις δυνάμωσε πέταξε μέχρι τις ακτές της Αλβανίας, όπου παρέμεινε για περίπου ένα μήνα, αναζητώντας τροφή και καταφύγιο.

Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι νότια, κάνοντας ένα πέρασμα πάνω από το κέντρο της Αθήνας(!) πριν κατευθυνθεί προς τις πεδιάδες της Κεντρικής Ελλάδας, όπου και τελικά έχασε τη ζωή του.

Ο σπιζαετός είναι ένα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους αρπακτικό πουλί με μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται πως ζουν 100-140 ζευγάρια. Αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση στην Ελλάδα, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται Σχεδόν Απειλούμενο είδος.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η ηλεκτροπληξία αποτελεί κρίσιμη απειλή για τον σπιζαετό, ιδιαίτερα για τα ανήλικα πουλιά όταν μετά την αναπαραγωγική περίοδο πετούν μακριά από τη φωλιά τους και επισκέπτονται συχνά περιοχές με έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Στην Ελλάδα, από την έναρξη του προγράμματος LIFE Bonelli EastMed το 2018, δύο ανήλικοι σπιζαετοί έχουν βρεθεί νεκροί από ηλεκτροπληξία στην Τήλο και στη Θεσσαλία. Οι απώλειες προφανώς είναι πολύ περισσότερες, καθώς στην αντίληψή μας πέφτει ένα πολύ μικρό ποσοστό των θανάτων.

«Ιδιαίτερα ο Θεσσαλικός Κάμπος, παρά το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του καλύπτεται από ζώνες ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα (περιοχές Natura 2000), αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη παγίδα ηλεκτροπληξίας: οι εκτενείς αγροτικές εκτάσεις παρέχουν πλούσια τροφή στα αρπακτικά πουλιά που συγκεντρώνονται εκεί κάθε χειμώνα.

Εξαιτίας όμως της απουσίας ψηλών δέντρων ή βράχων, οι μόνες θέσεις που είναι διαθέσιμες για να κουρνιάσουν ή να εποπτεύσουν τον χώρο είναι ανθρωπογενείς κατασκευές όπως πυλώνες και κολόνες μεταφοράς ρεύματος, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα στην ηλεκτροπληξία», σημειώνει η Ορνιθολογική. Θύματα ηλεκτροπληξίας πέφτουν και πολλά άλλα είδη αρπακτικών πουλιών (και απειλούμενα είδη), όπως ο ασπροπάρης, ο στικταετός, ο φιδαετός, ο μπούφος και ο ψαραετός. Επίσης κινδυνεύουν και άλλα μεγαλόσωμα πουλιά, όπως οι πελαργοί, τα κορακοειδή και οι γλάροι.

Η Ορνιθολογική σημειώνει πως πρέπει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ να υλοποιηθούν δράσεις μετριασμού του κινδύνου ηλεκτροπληξίας, όπως η μόνωση των επικίνδυνων πυλώνων και η σήμανση των καλωδίων, μέτρα που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση του απειλούμενου σπιζαετού, αλλά και πλήθους άλλων ειδών που πέφτουν θύματα ηλεκτροπληξίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom