Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Γρίπη: Στην ουρά για το εμβόλιο - Οι οδηγίες του ΠΟΥ


Ανάρπαστα έχουν γίνει φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών της χώρας αλλά και των ειδικών γιατρών για έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της επικείμενης
εποχικής επιδημίας της γρίπης για πρώτη φορά στα χρονικά βρήκαν «στόχο», καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο ούτως ή άλλως αναιμικό στη χώρα μας αντιεμβολιαστικό κίνημα. 

Πολίτες κυρίως από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έσπευσαν φέτος από νωρίς να κάνουν το εμβόλιο και είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία υπάρχουν λίστες αναμονής για την επόμενη και τελευταία παραλαβή των αντιγριπικών εμβολίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου έχουν εκδοθεί λίγο περισσότερες από 1.800.000 ιατρικές συνταγές για αντιγριπικά εμβόλια, εκ των οποίων έχουν εκτελεσθεί 1.580.000 συνταγές.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς και με δεδομένο ότι συνολικά την περυσινή περίοδο της γρίπης είχαν συνταγογραφηθεί 1.928.361 αντιγριπικά εμβόλια, δεν αποκλείεται να έχουμε φέτος «ρεκόρ» αντιγριπικού εμβολιασμού. Πόσο μάλλον όταν είναι πολλοί αυτοί που κάνουν το εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, συνολικά φέτος αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας περίπου 2.800.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Τα εμβόλια ξεκίνησαν να διατίθενται από τις αρχές Οκτωβρίου και τα τελευταία αναμένεται να προωθηθούν στα φαρμακεία έως το τέλος του μήνα. Εως σήμερα έχουν διατεθεί στα φαρμακεία περίπου 2.350.000 δόσεις –δηλαδή όσες περίπου διατέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής περιόδου αντιγριπικού εμβολιασμού–, ενώ εκκρεμεί η παράδοση περίπου 500.000 δόσεων.

«Αυτό που είδαμε φέτος είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι πολίτες, ευαισθητοποιημένοι και από τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ήρθαν τη σωστή χρονική στιγμή για να εμβολιαστούν», σημειώνει ο κ. Βαλτάς και προσθέτει: «Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν όπως άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα να φτάνουν τμηματικά οι δόσεις που έχουν παραγγελθεί. Ετσι, σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μια προσωρινή έλλειψη, καθώς έως το τέλος του μήνα θα έχουν διατεθεί όλες οι προβλεπόμενες ποσότητες».

«Η ζήτηση για αντιγριπικά εμβόλια ήταν σαφώς πάρα πολύ αυξημένη φέτος», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι στο δικό του φαρμακείο μέχρι σήμερα έχει διαθέσει περίπου 600 εμβόλια έναντι 350 πέρυσι. Ο ίδιος επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι φέτος οι πολίτες έσπευσαν νωρίς να εμβολιαστούν έναντι της νόσου και σημειώνει ότι όποιος φαρμακοποιός είχε την προνοητικότητα να παραγγείλει περισσότερα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης.

Προς το παρόν, η εποχική έξαρση της γρίπης δεν έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, αλλά αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, να απασχολήσει το σύστημα Υγείας από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δραστηριότητα της γρίπης χαρακτηρίζεται σήμερα ως χαμηλή.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρης Τσιόδρας, «από τα δείγματα που έχουν εξετάσει έως τώρα τα ευρωπαϊκά κέντρα αναφοράς της γρίπης φαίνεται να επικρατεί φέτος ο ιός τύπου Α σε ποσοστό 60% έναντι της γρίπης τύπου Β, και κυρίως η γρίπη Α/Η3Ν2. Αυτός ο τύπος συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα με χρόνια νοσήματα, σε αντίθεση με τον Α/Η1Ν1 που πλήττει έντονα και νεαρά άτομα».

Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Τσιόδρας, «δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ποιος τύπος γρίπης θα επικρατήσει τελικά στην κοινότητα και ποιος θα προκαλέσει σοβαρές νοσήσεις και εισαγωγές σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Σε κάθε περίπτωση, το φετινό εμβόλιο γρίπης καλύπτει και τους τρεις «επικρατέστερους» για να κυκλοφορήσουν τύπους γρίπης. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή προετοιμασία για άλλη μία περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε οδηγίες για τα πέντε απλά βήματα προστασίας από τη νόσο, με την επισήμανση «χρειάζονται δύο λεπτά για να τα διαβάσεις».

Ως πρώτο βήμα αναφέρεται το αντιγριπικό εμβόλιο, με τον ΠΟΥ να εστιάζει ιδιαίτερα στις εγκύους –μια ομάδα υψηλού κινδύνου που συχνά δεν εμβολιάζεται έναντι της γρίπης–, στους ηλικιωμένους, στα άτομα με χρόνιες παθήσεις και στους εργαζομένους σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας. Οπως μάλιστα τονίζει, «το ίδιο το εμβόλιο δεν προκαλεί γρίπη. Το να αισθάνεσαι πόνους στα κόκαλα ή να εμφανίσεις δέκατα είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση, που συνήθως διαρκεί μόλις μία ή δύο ημέρες».

Το δεύτερο βήμα αφορά το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και τρεχούμενο νερό ή με αλκοολούχα διαλύματα. «Θυμήσου: Το σωστό πλύσιμο των χεριών διαρκεί περίπου όσο το να τραγουδήσεις δύο φορές το “Happy Birthday”», συμβουλεύει ο ΠΟΥ.

Τρίτη οδηγία είναι η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, τα οποία αποτελούν πύλες εισόδου μικροβίων στον οργανισμό, ενώ ακολουθεί η αποφυγή παραμονής στον ίδιο χώρο με άτομα με γρίπη. Τέλος, ο ΠΟΥ τονίζει: «Εάν δεν αισθάνεσαι καλά, μείνε σπίτι».

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom