Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τουλάχιστον 20 χιλ. άτομα πάσχουν στην Αιτ/νία! - Εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συλλόγου «Γλυκιά Οικογένεια»

Ουσιαστικά είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργεί ο Σύλλογος Διαβητικών Αιτ/νίας «Γλυκιά Οικογένεια» και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του είναι σοκαριστικά για τον αριθμό των πασχόντων από διαβήτη, τόσο για τους ενήλικους, όσο και για τους ανήλικους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Σοφία Ζαμπάρα: «σκοπός του συλλόγου είναι να μεταδώσει την ενημέρωση για τον διαβήτη, καθώς συνεχώς τα πράγματα στην βιοτεχνολογία, που συνδέεται άμεσα με τους διαβητικούς «τρέχουν» και αλλάζουν οι τρόποι αναφορικά με το πως μεταχειριζόμαστε κάποια πράγματα με σκοπό να διευκολύνουμε τη ζωή μας».


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια» Σοφία Ζαμπάρα

Σύμφωνα με την κ. Ζαμπάρα, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τους διαβητικούς, εξάλλου υπάρχουν και πάρα πολλοί που δεν το γνωρίζουν ή δεν συμμετέχουν στους συλλόγους ανά την Ελλάδα!

«Στη χώρα μας οι διαβητικοί είναι περίπου 1εκατ. και η πλειοψηφία αυτών Τύπου 2. Οι υπόλοιποι είναι Τύπου 1, συνεπώς η Αιτωλοακαρνανία κατ’ εκτίμηση έχει πάνω από 20 χιλ. άτομα που πάσχουν από διαβήτη και παράλληλα υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που είναι αδιάγνωστο, που σημαίνει δηλαδή πως δεν το γνωρίζουν.

Παγκόσμια χαρακτηρίζεται ως πανδημία και κάθε χρόνο ο αριθμός των διαβητικών αυξάνεται. Στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια οι διαβητικοί τετραπλασιάστηκαν και ο αριθμός στους νέους και τα παιδιά αυξάνεται ετησίως κατά 3%.

Στην Αιτωλοακαρνανία μόνο τον τελευταίο χρόνο ως σύλλογος συναντήσαμε 6 περιστατικά παιδιών ηλικίας από 3 έως 8 ετών, ενώ υπάρχουν και πολλοί έφηβοι με διαβήτη».

Στο πλαίσιο υποστήριξης των ατόμων με διαβήτη, ο σύλλογος με την υποστήριξη του «Οδυσσέα» δημιουργεί θεατρική ομάδα, η οποία προετοιμάζει θεατρική παράσταση και εκδήλωση στο Μεσολόγγι, με επιστήμονες που θα τοποθετηθούν για τον διαβήτη.

Εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Στο μεταξύ η 14η Νοέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, δίνοντας έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, πραγματοποιεί μετρήσεις σακχάρου σε πολίτες την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου2019 στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη (έναντι Δημαρχείου) από της 10:00 έως 13:00.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας. Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, σημαντικό ποσοστό εκ των οποίων δεν γνωρίζει ότι νοσεί.

Αποτελεί μέρα υπενθύμισης και επαγρύπνησης καθώς η συχνότητα της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διαβήτης έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Ο διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις, επηρεάζει νέους και ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες.

Κώστας Χονδρός - Εφημερίδα “Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom