Το υπουργείο Παιδείας εξέφρασε τον «θυμό» του για την «εργοδοτική αναλγησία» που στέρησε το δικαίωμα σε μαθητές του εσπερινού Λυκείου Χανίων να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Κατά τα άλλα δεν δίνει καμία λύση!
«Μόνο θυμό και κοινωνική αγανάκτηση προκαλεί η πρωτόγνωρη εργοδοτική αναλγησία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν αποκλεισμός υποψηφίων που φοιτούσαν σε Εσπερινό Λύκειο των Χανίων. Η αυθαιρεσία ορισμένων εργοδοτών έφτασε στο σημείο να αρνηθεί ακόμα και το αίτημα αλλαγής βάρδιας προκειμένου οι υποψήφιοι να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το δικαίωμα που δίνει η Πολιτεία στους εργαζομένους και στις εργαζόμενες να φοιτήσουν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να διεκδικήσουν πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να αφαιρείται από ασύδοτους εργοδότες που προωθούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα».
Η ανακοίνωση που μόλις διαβάσατε είναι του υπουργείου Παιδείας, το οποίο καταγγέλλει την «εργοδοτική αναλγησία» στα Χανιά, όπου ορισμένα αφεντικά εμπόδισαν μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις (διαβάστε αναλυτικά εδώ).
Ο «θυμός» και η απαραίτητη… «αριστερή» φρασεολογία για τους «ασύδοτους εργοδότες» περισσεύει στην ανακοίνωση. Τι λείπει; Η λύση! Το υπουργείο Παιδείας είναι ο αρμόδιο για να μπορέσουν οι μαθητές να δώσουν εξετάσεις και να μην τους στερηθεί το δικαίωμα που τους στέρησαν οι εργοδότες.
Τι θα μπορούσε να κάνει το υπουργείο Παιδείας:
- Λύση πρώτη: Να δώσουν οι μαθητές το συγκεκριμένο μάθημα στην επαναληπτική εξέταση και να συνεχίσουν να δίνουν τα υπόλοιπα μαθήματα κανονικά.
- Λύση δεύτερη: Να δώσουν όλα τα μαθήματα στις επαναληπτικές εξετάσεις.
Γιατί το υπουργείο Παιδείας δεν αναλαμβάνει το θέμα, με ειδική ανακοίνωση και όποια διοικητική απόφαση χρειάζεται; Η μια απάντηση είναι διότι η σκέτη καταγγελία είναι πολύ πιο εύκολη από την πρακτική λύση. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα που πρέπει να προσπεράσει και δεν το κάνει:
«Οι υποψήφιοι των εσπερινών Λυκείων, ανεξαρτήτως της κατηγορίας με την οποία επέλεξαν να εξεταστούν στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου, μπορούν να συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων. Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται στην ίδια ύλη και θέματα με τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων και διεκδικούν τις ίδιες με αυτούς θέσεις».
Τι σημαίνει αυτό; Οι υποψήφιοι των εσπερινών Λυκείων τον Σεπτέμβριο, στις επαναληπτικές εξετάσεις, εξετάζονται με επιπλέον ύλη, δηλαδή την ίδια με αυτή των ημερησίων Λυκείων. Άρα, πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να καλύψουν μόνοι τους αυτή την επιπλέον ύλη! Διαφορετική ύλη τον Ιούνιο και διαφορετική (και περισσότερη) τον Σεπτέμβριο για τους υποψήφιους των εσπερινών Λυκείων. Η πρόβλεψη αυτή είναι το λιγότερο άδικη και χωρίς στοιχειώδη εκπαιδευτική συνέχεια στα δικαιώματα των υποψηφίων των εσπερινών Λυκείων.
Ερώτηση επί της ουσίας:
Ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, έχει σκοπό να κάνει κάτι επιπλέον, με όποια διοικητική και πολιτική απόφαση χρειάζεται, για να λυθεί το θέμα, ή θα μείνει στον «θυμό» του για την «εργοδοτική αναλγησία»;
Αν το μόνο που μπόρεσε να εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας είναι οργίλες ανακοινώσεις, τότε στην «εργοδοτική αναλγησία» απαντά με υπουργική υποκρισία. Αυτό λέγεται κι έτσι: Τσάμπα μαγκιά! Και η τσάμπα μαγκιά για με τα δικαιώματα των εργαζόμενων μαθητών εσπερινών Λυκείων είναι είναι αποδοχή της «εργοδοτικής αναλγησίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου