Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Αξιωματούχος ΕΕ: Αναβάλλεται για τον Ιούλιο το θέμα Ελλάδα - Δεν υπάρχει αίτημα αποπληρωμής του ΔΝΤ


Δεν υπέβαλε ποτέ επίσημο αίτημα αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε αξιωματούχος της Ε.Ε. στην καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων ενόψει της αυριανής συνόδου του Eurogroup. Έκανε σαφές έτσι ότι η εν λόγω υπόθεση με το Ταμείο "παραμένει σε εκκρεμότητα".

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά απίθανο να συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup. Και τούτο καθώς η Έκθεση Ενισχυμένης εποπτείας θα απασχολήσει το Euro Working Group (EWG) που θα λάβει χώρα το πρώτο μισό του Ιουλίου προετοιμάζοντας την υπουργική σύνοδο.

Σημειώνεται ότι το θέμα Ελλάδα ήταν εκτός της αυριανής ατζέντας των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, μία ημέρα μετά, την Παρασκευή θα συζητηθεί η χώρα στο πλαίσιο του Ecofin και του διαλόγου για την δημοσιονομική εποπτεία ανά την Ε.Ε.

Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές των συστάσεων ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019. Η έγκριση των συστάσεων και σε αυτή τη περίπτωση θα γίνει στο επόμενο Ecofin, αυτό του Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του θα μετέχει στην αυριανή σύνοδο. Έτσι δεν αποκλείεται οι υπουργοί Οικονομικών να ζητήσουν (στο περιθώριο της συνάντησης) εξηγήσεις από τον Έλληνα ομόλογό τους.

Σημειώνεται ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν παρευρέθηκε στο Eurogroup του Μαΐου καθώς, όπως ο ίδιος είπε, δεν είχε θέμα την Ελλάδα, αλλά και λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Οι εκθέσεις για την Ελλάδα ανοίγουν ένα μέτωπο που θα κορυφωθεί το Φθινόπωρο. Τότε θα εξεταστούν εκ νέου οι τρύπες που έχουν προκληθεί τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο.

Στόχος τότε θα είναι να φανεί αν απαιτείται η λήψη διορθωτικών δημοσιονομικών μέτρων αλλά και η ανάληψη νέων δεσμεύσεων οι οποίες θα εμποδίζουν την τότε κυβέρνηση (που θα προκύψει από τις εκλογές) να ακολουθεί την τακτική της υπο-εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεδίο των δαπανών ούτως ώστε να "συντηρεί" τα πλεονάσματα, ένα ζήτημα για το οποίο ασκήθηκε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα.
https://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom