Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Η Αθήνα γύρισε την πλάτη σε επιχορήγηση 355 εκατ. ευρώ


Tην «πλάτη» σε χορηγία ύψους 355 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής γύρισε η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας με το αντίστοιχο ποσό τους Ελληνες καταναλωτές.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Euroasia σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμά του, κατηγορώντας μάλιστα στην Ελλάδα ότι με τη στάση της αυτή διατηρεί την Κύπρο ως το μοναδικό μέλος της Ε.Ε. σε ενεργειακή απομόνωση.

Σύμφωνα με τον Euroasia, η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε χθες (19 Ιουνίου) το αίτημα χορηγίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Euroasia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Κρήτης και Αττικής από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους 355 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Η σχετική αίτηση χορηγίας κατατέθηκε από τον Euroasia την Πέμπτη 13 Ιουνίου και η Ελλάδα είχε προθεσμία για την υπογραφή της μέχρι και χθες, κάτι που δεν έκανε, παρά τη δέσμευση για υποστήριξη του έργου που έχει αναλάβει έναντι των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, αφού στο μεταξύ έχει επιλέξει η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική να προχωρήσει ως εθνικό έργο.

Οπως εξάλλου σημειώνει ο Euroasia στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, η υλοποίηση του έργου ως ΕΚΕ (έργο κοινού ενδιαφέροντος) συνεπάγεται πολλαπλά πρόσθετα σημαντικά οφέλη για τους Ελληνες καταναλωτές, καθώς η χαμηλού κόστους χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ), σε συνδυασμό με την επιδότηση των 355 εκατ. ευρώ από τον CEF, θα εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία (700 εκατ. σε βάθος χρόνου), σε σύγκριση με την υλοποίηση του έργου ως εθνικού.

Σε αντιδιαστολή με τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης, ο Εuroasia αναφέρει την περίπτωση της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες προχωρούν απρόσκοπτα στο έργο Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλύπτει το λιγότερο το 60%, δηλαδή 558 εκατ. της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του μηχανισμού του «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) ως έργο ΕΚΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, την Παρασκευή 13 Ιουνίου, Γαλλία και Ιρλανδία συνυπέγραψαν το σχετικό αίτημα χορηγίας χρηματοδότησης έως 750 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ανάλογης ηλεκτρικής διασύνδεσης με αυτήν της Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom