Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

«Βήμα» στη διαφορετική άποψη με «Νέα» υπέρ του... Ολυμπιακού και... Megaλα λάθη και διαστρεβλώσεις ειδήσεων


Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος

Ποιον περίμενε η δημοσιογραφία για να σωθεί; Τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Τον καινούργιο εκδότη των «Νέων» και του «Βήματος». Τον παρουσίασαν με τους απαραίτητους διθυράμβους και
τα «Παραπολιτικά» την Παρασκευή, διαφημίζοντας την επανέκδοση των εντύπων του ΔΟΛ:
"Σε αυτή την καινούργια πορεία εγγυητής σταθερότητας και ομαλότητας για το μέλλον είναι ο επιφανής εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ο οποίος έχει δώσει ισχυρά δείγματα γραφής σε όλα τα πεδία όπου έχει δραστηριοποιηθεί"
Ο επιφανής εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης λοιπόν με τα... ισχυρά δείγματα γραφής έγραψε και... άρθρο που δημοσιεύτηκε, αυτούσιο, το Σάββατο στα «Νέα» και την Κυριακή στο «Βήμα». Τίτλος του, «Γιατί βγήκα μπροστά». Σε πρώτο πρόσωπο. Κι εκεί μαθαίνουμε πως ο κ. Μαρινάκης βγήκε μπροστά για το καλό του Τύπου και της ενημέρωσης.
«Τις λίγες ημέρες που δεν εκδόθηκαν νιώσαμε όλοι τι έλειψε από τον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα» σημειώνει για τις δύο, νέες, εφημερίδες του. «Και αναμετρούμε τι θα σήμαινε για τον τόπο εάν αυτή η απουσία ήταν οριστική. Ή αν συνέχιζαν την έκδοσή τους αποξενωμένες από το πνεύμα τους και τις αρχές τους, εξαρτώμενες ή εκβιαζόμενες από τον οιονδήποτε ισχυρό». Κι έτσι βγήκε μπροστά!

«Διάφανη διαδικασία»

«Για να μη γίνει αυτό βγήκα μπροστά» γράφει και μάλλον θα γέλαγαν οι αναγνώστες. «Μέσα από μια διάφανη διαδικασία και με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και στους νόμους που έχουν θεσμοθετηθεί για τα ΜΜΕ. Και με τη θέληση να εξασφαλίσω την οικονομική επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξή τους πάνω σε υγιείς βάσεις» συνεχίζει.
Δεν λέει όμως για τα φέσια που γέμισε τις τράπεζες η προηγούμενη διοίκηση του ΔΟΛ, θαλασσοδάνεια που θα τα πληρώσουμε εμείς στο τέλος. Ούτε για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων που χάθηκαν, παρά το γεγονός πως τα... αμπάρια του Ψυχάρη ήταν γεμάτα. Και δεν λέει και τίποτε και για τον κόσμο που απολύθηκε από τα «Νέα» και το «Βήμα» κατά τη μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Τα υπόλοιπα που γράφει για τον Τύπο ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι μνημειώδη αν έχεις στον νου σου ποιος ακριβώς τα γράφει. Ιδού ένα απάνθισμα:
«Με Οραμα και χωρίς εξαρτήσεις από ποικίλα συμφέροντα και παρέες. Με πίστη σε μια Δημοκρατία χωρίς αδιέξοδα, εκβιασμούς, σκευωρίες και πιέσεις, όπου Μικροί και Μεγάλοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα απολαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό.
»Με αίσθημα Ευθύνης και με ευαγγέλιο την έγκυρη και σφαιρική πληροφόρηση του Αναγνώστη για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στον Κόσμο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Με μαχητικότητα, αλλά χωρίς φανατισμό - δίνοντας βήμα και στη διαφορετική, αλλά τεκμηριωμένη και με ευπρέπεια διατυπωμένη, γνώμη».
Ειδικά αυτό το τελευταίο κρατήστε το. Για τη διαφορετική άποψη. Ούτε καν στα αθλητικά δεν μπορούν να είναι αντικειμενικοί, πόσο μάλλον στα πολιτικά. Οπως στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις κριτική εναντίον του Παναθηναϊκού, έτσι και στα ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη αποκλείεται να διαβάσεις κάτι εναντίον του Ολυμπιακού. Δεν είναι τυχαίο πως δύο αθλητικοί συντάκτες του ΔΟΛ απολύθηκαν επειδή δεν ήταν, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, αρκούντως φιλο-ολυμπιακοί.
Κατ’ αρχάς ο Γιάννης Σκόκας: «Οσο κι αν μου δήλωναν μετά βεβαιότητας ότι θα παραμείνω στην εποχή Μαρινάκη, μέσα μου ήμουν σίγουρος για την κατάληξη του πράγματος. Αλλωστε τόσα χρόνια γνωριζόμαστε καλά και ξέρουμε τι πρεσβεύει ο καθένας. Δεν περίμενα λοιπόν τίποτα περισσότερο από τον ίδιο και από το περιβάλλον του.
»Το γεγονός ότι οι μόνοι που δεν συνεχίζουν στο αθλητικό του πρώην ΔΟΛ είναι τρεις άνθρωποι που δεν ήταν αρεστοί στο “ερυθρόλευκο” σύστημα, δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση που υπήρξε. Κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα όταν μου είπαν: “Ανωθεν εντολή”». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Βαγγέλης Αρναούτογλου: «Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι δεν παραμένω στον ΔΟΛ (“Bήμα” - “Nέα”) του Ευάγγελου Μαρινάκη. Δεν εξυμνώ το μεγαλεί ο του, ούτε είμαι κολλητός με τον Καραπαππά για να μεταφέρω non paper. Και βασικά, αντιλαμβάνομαι την επιλογή τους. Εχει τη συμπλεγματική λογική της».

Επισήμως εκδότης

Διευθυντής των «Νέων» παρέμεινε ο Παναγιώτης Λάμψιας και του «Βήματος» ο Αντώνης Καρακούσης, που έφεραν τη δουλειά εις πέρας ικανοποιώντας (και) το νέο αφεντικό.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έγινε εκδότης λοιπόν κι επισήμως. Και μεγαλοεκδότης. Ο πρώην ΔΟΛ είναι δικός του. Η «Ελευθερία του Τύπου», επίσης. Και άλλα. Χώρια που πολλά ΜΜΕ είναι υπό την επιρροή του, όπως ο όμιλος των «Παραπολιτικών». Στο Mega κατέχει το 22% των μετοχών.
Επίσης είναι μεγαλομέτοχος στο μοναδικό αυτή τη στιγμή πρακτορείο διανομής τού Τύπου στην Ελλάδα. Μετά την κατάρρευση της «Ευρώπης» μόνο το «Αργος» απέμεινε να διανέμει τις εφημερίδες. Σκεφτείτε το λίγο: ένας μεγαλοεκδότης (και... επιφανής εφοπλιστής ταυτόχρονα) με πλήθος τίτλων στην ιδιοκτησία του να είναι υπεύθυνος για τη διανομή και των υπόλοιπων εφημερίδων! Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Megaλα λάθη και διαστρεβλώσεις ειδήσεων από... έγκυρους και δυναμικούς ρεπόρτερ

Μπορεί για το μέλλον του Mega να μη γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο, για το παρελθόν του ωστόσο μαθαίνουμε πολλά κι ενδιαφέροντα. Με αφορμή μια κόντρα που είχε με τον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη στο Twitter ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, πρώην διευθυντής ειδήσεων του Μεγάλου Καναλιού, αποκαλύπτει στο aixmi.gr ορισμένα πολύ πικάντικα (sic) γεγονότα του πρόσφατου, σχετικά, παρελθόντος.
Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος αποδομεί πλήρως τον δημοσιογράφο που το τελευταίο διάστημα έχει εξελιχθεί σε επίσημο... Βενεζουελόγο έτσι όπως ασχολείται -αποκλειστικά σχεδόν- με όσα συμβαίνουν στην... κοντινή Βενεζουέλα.
Χρήστος Παπαγιωτόπουλος, Ιάσων ΠιπίνηςΧρήστος Παπαγιωτόπουλος, Ιάσων Πιπίνης | EUROKINISSI
«Στα 11,5 χρόνια που διηύθυνα τον Ενημερωτικό Τομέα του Mega, του έδωσα σημαντικές ευκαιρίες και ανέλαβα προσωπικά το κόστος απίστευτων λαθών του, παρότι πολλοί συνεργάτες με παρότρυναν να τον απολύσω» γράφει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος αναφέροντας δύο από αυτά τα «απίστευτα λάθη» του Ιάσονα Πιπίνη.
Το πρώτο πιθανότατα να είναι όντως λάθος. «Ο Πιπίνης είχε διαβεβαιώσει όλο το επιτελείο των Ειδήσεων ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να εκδώσουν στην Ελλάδα τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens. Τεράστια είδηση, φυσικά, την οποία μεταδώσαμε ως πρώτο θέμα στο μεσημεριανό δελτίο. Λίγο αργότερα, πληροφορηθήκαμε άναυδοι ότι η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ήταν ακριβώς η αντίθετη».
Το δεύτερο λάθος του Πιπίνη βέβαια δεν μας μοιάζει και τόσο ως... λάθος. Μάλλον για διαστρέβλωση της πραγματικότητας μοιάζει λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ηθελε να δείξει ο δημοσιογράφος πως οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα ήταν πολύ λιγότεροι απ’ όσοι μαζεύτηκαν πραγματικά.
Ούτε το 1/10! Γράφει σχετικά ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος: «Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε σε συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Ηταν Κυριακή και βρισκόμουν στο Λονδίνο. Οι συνάδελφοι από την Αθήνα με ενημέρωσαν, πριν από το κεντρικό δελτίο, ότι συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος, όπως τους έλεγε ο Ιάσων Πιπίνης που βρισκόταν επί τόπου. Εδωσα οδηγία να μεταδώσουμε τη συγκέντρωση ως πρώτη είδηση, συνεννοηθήκαμε και για τα άλλα θέματα, και έκλεισα το τηλέφωνο.
»Την επομένη το πρωί ήμουν στο αεροδρόμιο, όταν έμαθα ότι είχε κατακλυστεί το τηλεφωνικό κέντρο του Mega από εξοργισμένους πολίτες. Επικοινώνησα με τους συνεργάτες μου και εμβρόντητος πληροφορήθηκα ότι ο Ιάσων Πιπίνης είχε μεταδώσει στις ειδήσεις, την προηγούμενη μέρα, ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν 10.000, ενώ η αλήθεια ήταν ότι έφταναν ή και ξεπερνούσαν τους 100.000.
Εδωσα οδηγία να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια στο μεσημεριανό δελτίο και μπήκα στο αεροπλάνο. Τι έκανα όταν επέστρεψα; Φρόντισα να μεταφερθεί η πραγματική εικόνα στο κεντρικό δελτίο και έκανα αυστηρότατες συστάσεις στον ρεπόρτερ, ο οποίος και πάλι δεν μπόρεσε να βρει μια λογική εξήγηση για όσα μετέδωσε».
Λέτε και αυτά που μεταδίδει μήνες τώρα για τη Βενεζουέλα ο δημοσιογράφος να είναι σαν τους... 10 χιλιάδες στην πλατεία Συντάγματος; Προσπαθεί βέβαια λίγο παρακάτω να δικαιολογήσει το Mega ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος. «Οι κατήγοροι έλεγαν ότι συνολικά το Mega ενήργησε με σκοπιμότητα. Δηλαδή, ότι οι διαπλεκόμενοι εκδότες του αποφάσισαν σε ένα μυστικό δωμάτιο να μεταδοθεί η πληροφορία ότι στο Σύνταγμα βρίσκονταν μόνο 10.000 διαδηλωτές, το μετέφεραν σε εμένα, εγώ με τη σειρά μου στον Πιπίνη και εκείνος το μετέδωσε στον τηλεοπτικό αέρα. Γελοιότητα που, όμως, τη “σήκωνε” το κλίμα υστερίας που επικρατούσε». Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τον πρώην διευθυντή ειδήσεων του καναλιού για το συγκεκριμένο γεγονός.
Θυμόμαστε όμως τον Γιάννη Πρετεντέρη σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr να παραδέχεται πως δεν... έλεγε όσα του έλεγαν να μην... πει: «Ολοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι (το χρέος) δεν είναι βιώσιμο, αλλά μας έλεγαν μην το πείτε τώρα, δεν είναι σωστό». Θυμόμαστε επίσης τη Μαρία Σπυράκη να παραδέχεται πως απέκρυψε ειδήσεις: «Γνώριζα ότι τροφοδοτούνταν οι τράπεζες από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με μετρητά διότι υπήρχε μεγάλη απόσυρση χρημάτων. Η συνείδησή μου, ως πολίτη, ως Ελληνίδας, δεν μου επέτρεψε να δω το δημοσιογραφικό μου συμφέρον. Εκτίμησα ότι δεν έπρεπε να το πω. Το πήρα στο μαξιλάρι μου».
■ Στην «Τηλέτυπος Α.Ε.», στο Mega Channel δηλαδή, έχουμε πλέον καινούργιο διοικητικό συμβούλιο από πέντε ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζουμε και πολλά (προς το παρόν τίποτε, για να είμαστε ειλικρινείς): Παναγιώτης Παπανελόπουλος, Γιώργος Μήτραινας, Γιώργος Δημάκης, Μάρκος Χητάς και Παντελής Ντίλης.
Αγνωστοι μεταξύ αγνώστων σε ένα κανάλι στο οποίο μεγαλομέτοχοι είναι οι Βαρδινογιάννης (35-37%), Μαρινάκης (22%) και Σαββίδης (20%). Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση με μοναδικό σκοπό να εκλεχθεί νέο Δ.Σ. και πέραν τούτου ουδέν. 
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη εξέφρασε τη θέση του ομίλου πως όχι μόνο «πρέπει να πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τηλέτυπος, στην οποία η εταιρεία τους προτίθεται να βάλει το ποσό των 25 εκατ. ευρώ», αλλά να εξοφληθούν και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Σημειωτέον: στο Mega παραμένουν απλήρωτοι επί 12 μήνες περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom