Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Εχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία (φωτο & βίντεο) - Πίνακας εκδηλώσεων

115 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο

Το τραγούδι «έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία», που ερμηνεύει η Χαρούλα Αλεξίου, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την αυγουστιάτικη πανσελήνο που θα απολαύσουμε απόψε.



Συνολικά 115 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο, για μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης
«Δύο σε ένα» επιφυλάσσει το αποψινό βράδυ, καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος -παραδοσιακά η πιο δημοφιλής του καλοκαιριού- καθώς και μία μερική έκλειψη Σελήνης. H πανσέληνος θα εμφανισθεί στις 22:11 ώρα Ελλάδας, ενώ η έκλειψη, που θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της λίγο πριν, στις 21:22 ώρα Ελλάδας.

ΧΑΣΙΑ
Όσοι συμμετέχουν σε κάποια «βραδιά πανσελήνου» ή σε άλλη εκδήλωση ή απλώς έχουν βγει βόλτα για να απολαύσουν το γεμάτο φεγγάρι, ας θυμηθούν λίγο νωρίτερα να δουν και τη μερική έκλειψη.  Η σκιά της Γης αναμένεται να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο (25%) της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα. 

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, για τους παρατηρητές από την Ελλάδα η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Ένα μικρό σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης, καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το σεληνιακό δίσκο.


EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Η ανατολή της Σελήνης θα γίνει στις 20:23 από κατεύθυνση ανατολική-νοτιοανατολική και η έναρξη έκλειψης της σκιάς λίγο αργότερα. Η μέγιστη έκλειψη θα λάβει χώρα στις 21:22, ενώ το τέλος της έκλειψης σκιάς στις 22:18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου, οπότε η Σελήνη θα έχει πια βγει από την σκιά της Γης.

Ανοιχτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Εκδηλώσεις
Έως τις 9 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή απόψε, που είναι και η νύχτα της Πανσελήνου, 93 χώροι, μνημεία και Μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν δρώμενα -μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών- ενώ άλλοι 22 χώροι και Μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Όσον αφορά στην Αθήνα και την Αττική, απόψε, η Ακρόπολη θα παραμείνει ανοικτή έως τις 8 το βράδυ και το Σούνιο έως τα μεσάνυχτα.

Η αφίσα που συνοδεύει τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου 2017 φέρει φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η οποία κηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, με τη φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20.00 - 22.00), αλλά και στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά («Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και The Underground Youth Orchestra, στις 21.00).
Ξεχωριστή θα είναι και η εκδήλωση στον υποβλητικό χώρο Ρόκκας στην Κίσσαμο Χανίων Κρήτης, όπου σήμερα θα κορυφωθούν οι «Γιορτές Ρόκκας 2017», περιλαμβάνοντας συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων - ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom