Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες κάνουν πορεία στην Ειδομένη,κλείνουν το δρόμο στους Ευζώνους κι άλλοι γυρίζουν στον Πειραιά

Διμοιρίες των ΜΑΤ πηγαίνουν προς Κιλκίς 
Φοβούνται επεισόδια στον καταυλισμό της Ειδομένης
Θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες

Νέα δεδομένα, μετά τις δύο πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και την υποψία ότι πλέον ότι τα σύνορα προς την Ευρώπη πολύ δύσκολα θα ανοίξουν, δημιουργούνται στο λιμάνι του Πειραιά, όπου φιλοξενούνται σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Πολλά άτομα που έχουν πληροφορηθεί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη αποφασίζουν να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας και επιστρέφουν στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τι θα κάνουν την επόμενη ημέρα και πώς θα κινηθούν.

Ορισμένοι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ωστόσο δήλωσαν άγνοια για το πού μπορούν να απευθύνονται και να υποβάλλουν το συγκεκριμένο αίτημα.

Άλλοι είπαν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πλέον στις πατρίδες τους, καθώς κινδυνεύουν με εκτέλεση και εξέφρασαν την επιθυμία να πάνε σε κάποια κέντρα υποδοχής αλλά αυτά να μην είναι μακριά από την πόλη, καθώς τους φοβίζει ότι θα εγκλωβιστούν και δεν θα μπορούν να μετακινηθούν.

«Ήρθα από την Ειδομένη καθώς πλέον μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες δεν υπήρχε καμία ελπίδα να περάσω τα σύνορα. Στη Συρία φοβάμαι για τη ζωή μου και δεν επιστρέφω καθώς υπάρχει κίνδυνος εκτέλεσης», ανέφερε Σύρος πρόσφυγας.

Το πρωί από τους 260 μετανάστες και πρόσφυγες που κατέφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με δύο πλοία μόνο οι 100 δέχτηκαν να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρο φιλοξενίας στην Κατερίνη.

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, εθελοντές δικηγόροι, πιθανόν από αυτό το Σάββατο αφού εγκατασταθεί προκάτ οικίσκος στην πύλη Ε-1, με τη βοήθεια μεταφραστών θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες προς τους μετανάστες και πρόσφυγες για το πώς μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους και τι έγγραφα απαιτούνται.

Από σήμερα ο στρατός θα προσφέρει καθημερινά 5.000 μερίδες φαγητού στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ από τη Δευτέρα θα συμμετέχει με προσφορά φαγητού και η εκκλησία. Ο Ερυθρός Σταυρός επίσης τη μία μέρα θα διανέμει ξηρά τροφή και την άλλη προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μετά τα νέα δεδομένα απαιτείται να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη για το προσφυγικό με όλους τους φορείς της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η αντιπεριφέρεια σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, το Λιμεναρχείο Πειραιά και το υπουργείο Ναυτιλίας προσπαθούν καθημερινώς να επιλύσουν το πρόβλημα της σίτισης καθώς ο αριθμός των προσφύγων διαρκώς αυξάνεται.

Την Τετάρτη ο κ. Γαβρίλης σε συνεννόηση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ρύθμισε το ζήτημα με τα ιατρικά απόβλητα που συγκεντρώνονται στο λιμάνι προκειμένου να καταλήγουν στον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανησιώτης, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε ότι οι χώροι που διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δέκα νέα κέντρα φιλοξενίας που προετοιμάζονται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναμένεται να προετοιμαστούν και να έχουν παραδοθεί έως την επόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Αποκλεισμός της εθνικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Αποκλεισμένη παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ευζώνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο ύψος του Πολυκάστρου, από πρόσφυγες του κέντρου προσωρινής μετεγκατάστασης στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.
Ο αποκλεισμός ξεκίνησε γύρω στη μία μετά το μεσημέρι ενώ νωρίτερα μια ομάδα περίπου 100-150 ατόμων είχε αποκλείσει και την αερογέφυρα Πολυκάστρου η οποία επίσης  παραμένει κλειστή.
Ο πολύωρος αποκλεισμός προκάλεσε προς στιγμήν ένταση μεταξύ οδηγών φορτηγών και προσφύγων αλλά και μεταξύ των ίδιων των προσφύγων, καθώς κάποιοι ήθελαν να επιτρέψουν τη διέλευση για 5-10 λεπτά, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν από τους υπόλοιπους.
Τα μόνα οχήματα στα οποία επιτρέπεται η διέλευση είναι αυτά της αστυνομίας και του στρατού καθώς και τα ασθενοφόρα.
«Δεν θέλουμε φαγητό, ούτε νερό. Θέλουμε μέλλον», δήλωσε στο ΑΜΠΕ, νεαρός πρόσφυγας από τη  Συρία και εξήγησε πως ο μόνος δρόμος γι' αυτούς είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Οι πρόσφυγες δηλώνουν αποφασισμένοι να απέχουν από τροφή και νερό μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και σκηνές πάνω σε διάφορα σημεία του αποκλεισμένου δρόμου.
Πορεία διαμαρτυρίας προσφύγων στην Ειδομένη

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, στην Ειδομένη, αντιδρώντας στο κλείσιμο των συνόρων. Οι αγανακτισμένοι πρόσφυγες κρατούσαν πλακάτ και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες δύο από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Δείτε τις φωτογραφίες

Διμοιρίες των ΜΑΤ πηγαίνουν προς Κιλκίς - Φοβούνται επεισόδια στον καταυλισμό της Ειδομένης

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να έχουν να αντιμετωπίσουν το κρύο, τη βροχή και τώρα και την πείνα, αφού λόγω της έντασης, υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με την τροφοδοσία τους από τις ΜΚΟ.

Με την κατάσταση να μυρίζει "μπαρούτι", σύμφωνα με πληροφορίες του newsIT.gr διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τους ομορους Νομούς, θα εγκατασταθουν στο Πολύκαστρο.

Σκοπός τους είναι να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον καταυλισμό της Ειδομενης, έτσι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για την προστασία των μεταναστών των εθελοντών και των μελών των ΜΚΟ, αυτή να είναι άμεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη έχουν φύγει από την Αθήνα τρεις διμοιρίες για το Κιλκίς, όπου ήδη μεταβαίνει αστυνομική δύναμη και από τους γύρω Νομούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom