Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Οι τέσσερις άξονες της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό


Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρουγκαλου.

Κατά τη διάρκειά της, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ
οριοθετήθηκε ο οδικός χάρτης της διαπραγμάτευσης του ασφαλιστικού, ο οποίος διέπεται από τέσσερις βασικούς άξονες:

- Αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης.

- Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για τις ομάδες αυτές

- Επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς

- Επικουρικές Συντάξεις

Στόχος του υπουργείου, όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ακόμη ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών-εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Εισαγωγική σύσκεψη με Τσακαλώτο

Nωρίτερα, είχε προηγηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν μια εισαγωγική σύσκεψη και ετέθη η ατζέντα της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει.

Αύριο, ξεκινάει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών με πρώτο θέμα την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε το πρόγραμμα των συζητήσεων και των επαφών που θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στο τέλος της οποία θα αξιολογηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων και θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν σήμερα ένα μήνα και τρείς ημέρες μετά την αναχώρησή τους από την Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ξεκινούν με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν, αλλά οι διαφορές που υπήρχαν κατά την αναχώρηση των δανειστών από την Ελλάδα, παραμένουν. Τόσο μεταξύ Αθήνας και τρόικας, όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της τρόικας.

Τα μεγάλα «αγκάθια» που θα κληθούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να «κλείσουν» για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος έχουν να κάνουν με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος (κυρίως της φορολογίας εισοδήματος), τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom