Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ: Πουλήστε τα «κόκκινα δάνεια» στους γύπες!

Αντιδρά στη δημιουργία ειδικού οργανισμού διαχείρισης

Τον δρόμο για το απευθείας ξεπούλημα των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες στα «κοράκια» των αγορών, τα περίφημα distress funds, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αποκτήσουν για... ψίχουλα ακίνητα και επιχειρήσεις, ανοίγουν διάπλατα οι δανειστές!

Και αυτό γιατί εμφανίζονται αρνητικοί, τουλάχιστον για την ώρα, στην πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση για τη δημιουργία εταιρίας διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, η οποία θα εκδίδει ομόλογα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και θεσμοί κινούνται σε εντελώς αντίθετο δρόμο όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πλέον ξεπερνούν συνολικά τα 100 δισ. ευρώ.

Το θέμα αυτό αποκτά αυξημένη βαρύτητα εν όψει του νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η κυβερνητική πρόταση σε γενικές γραμμές προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (Asset Management Company - AMC), στην οποία το Δημόσιο θα έχει μειοψηφικό ποσοστό.

Ο φορέας αυτός θα παίρνει τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα αναλαμβάνει εκείνος τον πιστωτικό κίνδυνο, τιτλοποιώντας τα «bad assets», με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης προτείνεται η δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, η οποία θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Η Αρχή αυτή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον Τειρεσία, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, χτίζεται δηλαδή το προφίλ του δανειολήπτη.

Παράλληλα, προτείνονται αλλαγές διατάξεων του νόμου Κατσέλη και του νόμου Δένδια (π.χ. ενίσχυση Ειρηνοδικείων της χώρας, ώστε να επιδικάζονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες των οφειλετών, περιορισμοί για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές κ.λπ.).

Στα νύχια των αρπακτικών

Τέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος είναι να δημιουργηθούν γραφεία σε όλη την Ελλάδα, που θα ενημερώνουν τους δανειολήπτες οι οποίοι θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους για τον τρόπο που θα το κάνουν.

Τι απαντούν οι δανειστές; Λένε όχι στο σχέδιο για τη σύσταση εξειδικευμένης κρατικής εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και με τον τρόπο αυτό στέλνουν τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα νύχια των αρπακτικών!

Οι δανειστές προτείνουν στην Ελλάδα το μοντέλο της «εντός ισολογισμού» αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή, της ενεργητικής διαχείρισής τους από τις ίδιες τις τράπεζες, ώστε, αφού γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές τροποποιήσεις, να μπορούν να πωλούν πακέτα μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων απευθείας σε ιδιωτικά funds με στόχο να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.

Τα funds-«κοράκια» ή «γύπες», όπως τα αποκαλούν, ζητούν όμως τα χαρτοφυλάκια «κοψοχρονιά», σχεδόν στο 5%-10% της συνολικής αξίας τους!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε ένα παλιότερο άρθρο του http://www.money-money.gr/
Ξένες εταιρείες παζαρεύουν τα ελληνικά δάνεια στο 5% έως 50% της αξίας τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom