Ευθείες βολές από το ζεύγος Δρίτσα και κατά Πανούση,ο οποίος όλως περιέργως δεν έχει απαντήσει ακόμα
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου,με τη συμπαράσταση του υπουργού συζύγου της, κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν συνεργάζεται, και εκείνος από την πλευρά του την κατηγόρησε ότι είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.
«Προΐσταμαι σε ένα υπουργείο χωρίς προσωπικό» απάντησε η υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της οι υπηρεσίες ταυτοποίησης και επέδωσε σκοπιμότητες στην επίθεση του κ. Κυρίτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είπε ο κ. Κυρίτσης ότι ο κ. Πανούσης έφερε το πλοίο. Προφανώς από τον μπαμπά του. Δεν γίνονται ταυτοποιήσεις και δεν φταίει ο Πανούσης αλλά η… Χριστοδουλοπούλου».
Όλοι οι δήμαρχοι τόνισαν πως το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι μόνο ελληνικό, όμως, σημείωσαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στρατηγική και συντονισμός, γιατί το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω. Η πλειοψηφία των δημάρχων, ακόμη, υπογράμμισε πως πολλές φορές το κράτος ήταν απόν και κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις χωρίς να λάβουν καμία απολύτως βοήθεια ή ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Τα αίματα, εντούτοις, στη συνεδρίαση «άναψαν», όταν ο λόγος εδόθη στον δήμαρχο της Κω, Γεώργιο Κυρίτση.
«Δε δέχομαι το νησί της Κω να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Διεκδικούμε βιώσιμες λύσεις. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόβλημα και την Ευρώπη; Οι ψευδαισθήσεις των τελευταίων μηνών οδήγησαν σε ένα τρίτο μνημόνιο, πιο επώδυνο από τα άλλα», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίτσης, ερχόμενος, εν συνεχεία, σε αντιπαράθεση με τον κ. Δρίτσα και την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Οι κατηγορίες του κ. Κυρίτση για σκόπιμους και λάθος χειρισμούς προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των δύο υπουργών με τον δήμαρχο Κω να λέει πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, έλυσε πρόσκαιρα το πρόβλημα.
«Κάθε χώρα έχει σύνορα είχε πει πρόσφατα σε συνέντευξή του ο κ. Πανούσης», ήταν τα λόγια του κ. Κυρίτση, που εξόργισαν τον κ. Δρίτσα, ο οποίος του απάντησε σε έντονους τόνους τα εξής: «Τα προστατεύουμε και δεν κινδυνεύουν. Καλό είναι τέτοιες τοποθετήσεις να μη γίνονται ούτε δημόσια ούτε ιδιωτικά».
Η αντιπαράθεση, ωστόσο, δεν έληξε εκεί, αλλά συνεχίστηκε, όταν έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων των δημάρχων, ο λόγος εδόθη εκ νέου στην κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μαζί με τον κ. Δρίτσα τα «έψαλαν» στους δημάρχους, λέγοντας σε έναν εξ αυτών πως «αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα»!
Πιο αναλυτικά, η αναπληρώτρια υπουργός, στη δεύτερη τοποθέτησή της κι έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της ο δήμαρχος Κω, ενημερώνοντας ως προς τον σχεδιασμό και τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Τ. Χριστοδουλόπουλου:«Δεν θα ρωτήσουμε τον κύριο Κυρίτση εάν θα κάνουμε κέντρα υποδοχής, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Γ. Κυρίτσης: «Είστε μια απίστευτη ψεύτρα»
Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Κάντε μου μήνυση, γίνεστε περίγελος»
Γ. Κυρίτσης: «Ελάτε στην Κω, δεν τολμάτε»
Τ. Χριστοδουλόπουλου: «Δεν θέλω διάλογο μαζί σας. Όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέρει τον ρόλο σας»
Γ. Κυρίτσης: «Τον δικό σας ρόλο έχουν καταλάβει. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί ότι έχετε απέλθει»
Η νέα ένταση έληξε με παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Συνεχίζοντας τη δεύτερη τοποθέτησή της η κυρία Χριστοδουλοπούλου «απολογήθηκε» εξαπολύοντας πυρά προς όλους τους δημάρχους και λέγοντας: «Στην ουσία είμαι αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Βάλαμε το "μεταναστευτικής πολιτικής" αλλά ο ρόλος μου είναι συγκεκριμένος. Δεν είπα ότι θα φτιάξω κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά αλλά μόνο σε εκείνα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είπα ότι θα κάνω ένα και στη Μύκονο».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Δρίτσας,σύζυγος της κυρίας Τασίας, ο οποίος υπερασπιζόμενος την κυρία Χριστοδουλοπούλου, υπογράμμισε: «Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Όταν λέω μέχρι εκεί μπορούμε, δεν είναι γιατί ο υπουργός κάνει διακοπές στη Μύκονο. Εγώ σας συμπονάω».
Ο κ. Δρίτσας απαντώντας στα έντονα παράπονα των δημάρχων για καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, που σε ορισμένα νησιά ήταν η αιτία να προκληθούν επεισόδια, είπε: «Η αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν το προσωπικό στα νησιά και να προμηθεύσουν είκοσι συσκευές ταυτοποίησης που κοστίζουν η κάθε μια 3000 ευρώ».
Λες και βρίσκονταν σε διαφορετική κυβέρνηση οι τρεις υπουργοί,το ζεύγος ρίχνει όλες τις ευθύνες για το μπάχαλο στα νησιά μας και όχι μόνο στον Πανούση!!!!
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από τον συνήθως λαλίστατο κύριο Πανούση...
Επειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση, αντιπροσωπεία της Αυτοδιοίκησης που αποτελείτο από το προεδρείο της ΚΕΔΕ και δημάρχους από νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους της χώρας, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώθηκε για τα προβλήματα (λέτε να μην τα μαθαίνει από τα ΜΜΕ;) που δημιουργεί στους νησιωτικούς και παραμεθόριους δήμους, που αποτελούν χώρους πρώτης υποδοχής, η μεγάλη εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών κι επανέλαβε την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη κι ιδίως με την Ύπατη Αρμοστεία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου