Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Αφιέρωμα: Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας - Ο θεσμός των νέων!


Με προσήλωση στην παράδοση και τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) σε συνεργασία με τον Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά την Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας στις 12-13-14 Σεπτεμβρίου 2014 στην κατασκήνωση “Παιδική εξοχή Μεταμόρφωσης” του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Ας θυμηθούμε με αυτό το αφιέρωμα όλες τις Πανελλήνιες Συναντήσεις Ποντιακής Νεολαίας που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία από το 2005 μέχρι σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ.

1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΜε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. το τριήμερο 26-28 Αυγούστου 2005 στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας.

Εκατοντάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα και τη Γερμανία συμμετείχαν στις οργανωτικές διαδικασίες που έλαβαν για πρώτη φορά χώρα με σκοπό την ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση των θεσμών νεολαίας υπό την αιγίδα της Π.Ο.Ε. Τους νέους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης και ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Γιώργος Γεωργιάδης.

1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΧαιρετισμούς απηύθυναν οι Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός, ο Αντινομάρχης Ημαθίας κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΕΜΑΘ κα. Ανθούλα Πορφυριάδου, ο Γενικός Γραμματέας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε. κ. Γιάννης Μπουρσανίδης, ο Συντονιστής της Νεολαίας της Π.Ο.Ε. κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Ακολούθησε προβολή video και παρουσίαση εισήγησης από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας Ευρώπης με την καθοδήγηση του Επίτιμου Προέδρου κ. Χρήστου Γαλανίδη και Σοφίας Καρυπίδου.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου οι σύνεδροι φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αναστάσιο Κυριακίδη.

1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤο βράδυ του Σαββάτου διεξήχθη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο Δημοτικό Στάδιο Νάουσας μεταξύ της μικτής Νέων Ποντίων της Π.Ο.Ε. και της Ένωσης Βετεράνων Θεσσαλονίκης. Το τελικό σκορ 3-0 υπέρ των Βετεράνων είχε μικρή σημασία καθώς ο συμβολισμός του αγώνα ήταν ισχυρός: Αφιερώθηκε στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ιδιαίτερα στους νέους του Κολεγίου της Μερτζιφούντας του Πόντου οι οποίοι απαγχονίστηκαν το 1921 εξαιτίας της φανέλας με την επωνυμία «ΠΟΝΤΟΣ» της αθλητικής τους ομάδας. Αντίγραφα των εμφανίσεων φόρεσαν και οι νέοι της Π.Ο.Ε. τιμώντας τη μνήμη τους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την αξιολόγηση των συμπερασμάτων και την έκδοση ψηφίσματος:

Ψηφίσματα 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.

Οι νέες και οι νέοι που συμμετείχαν στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας από 26-28 Αυγούστου 2005 έπειτα από διαλογική συζήτηση εγκρίνουν στο παρακάτω ψήφισμα:

• Συνεργαζόμαστε, καλλιεργούμε δεσμούς φιλίας με τους απόδημους νεολαίους Ποντίους. Για την ευόδωση αυτού αποφασίζεται η ενεργή συμμετοχή μας στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ποντιακής Νεολαίας το Φθινόπωρο του 2005 στη Γερμανία.
• Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
• Απαιτούμε την ύπαρξη καθολικής ενότητας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, τη διάλυση των ομοσπονδιών που φυτοζωούν και την εξάλειψη πάσης φύσεως αντιδικιών που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και πρόοδο του χώρου.
• Προωθούμε τη Διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από το διαρκή αγώνα των νέων για Παγκόσμια Ειρήνη και Συναδέλφωση των Λαών.

Επισημαίνεται δε ότι τέλη Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στη Θεσσαλονίκη και το Νοέμβριο θα συνέλθει το Οργανωτικό Συνέδριο Νεολαίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει η Π.Ο.Ε. στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη δωρεάν παραχώρηση της Σχολής Αστυφυλάκων όπου φιλοξενήθηκαν οι νέοι σύνεδροι, στον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιο Τσιότρα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, το Νομάρχη Ημαθίας Γιάννη Σπάρτση, το Δήμαρχο Νάουσας Αναστάσιο Καραμπατζό, το Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους όλων των σωματείων του Νομού Ημαθίας που συνεργάσθηκαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων.


2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤην Κυριακή 20 Αυγούστου 2006 ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης των νέων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε).

Η οργάνωση της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κοζάνης κατά το τριήμερο 18-19 & 20 Αυγούστου 2006 στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα και στις εγκαταστάσεις των ΤΕΙ Κοζάνης σε συνεργασία της 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. και του περιφερειακού συμβουλίου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Έλαβαν μέρος 250 νέοι και νέες, εκπρόσωποι ισάριθμων σωματείων μελών της Π.Ο.Ε.

2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Το πρόγραμμα της συνάντησης κάλυψε ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των νέων και περιελάμβανε:
 - Συζήτηση με θέμα την Ποντιακή γλώσσα με εισηγητές τους Χρ. Χριστοφορίδη και Κ. Ντίνα.
- Θεατρική παράσταση εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο θεατράκι του υπαιθρίου χώρου της Μονής από τον Μικρασιατικό – Ποντιακό Σύλλογο του Νομού Γρεβενών.
- Εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνος.
- Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης.
- Συζήτηση με θέμα τη γενοκτονία των Ποντίων στο Αμφιθέατρο των ΤΕΙ Κοζάνης με εισηγητές τους Θ.Μαλκίδη και Α. Καστρινάκη – Παναγόπουλο.
- Συζήτηση για τον ρόλο της νεολαίας στον σύγχρονο κόσμο και τον κανονισμό λειτουργίας του τμήματος νέων της Π.Ο.Ε.
- Θεατρική αναπαράσταση του ποντιακού γάμου από την διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Ελλησπόντου και λαϊκό παραδοσιακό γλέντι στο χώρο του θεάτρου με καλλιτέχνες του νομού.

2η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτην υποδοχή των νέων και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, οι Βουλευτές Κοζάνης Βλατής και Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε Πάρης Κουκουλόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Παρχαρίδης, οι Δήμαρχοι των Δήμων Ελλησπόντου και Υψηλάντη Κ.Τσανακτσίδης και Κ. Μιχαηλίδης, ο καθηγητής Ιστορίας Κ. Φωτιάδης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης Χ. Γαλανίδης, ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης Χ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελάς Αυστραλίας κ. Γοροζίδης, ο Πρόεδρος του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος Ε. Παναγιωτίδης και τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.

Ψηφίσματα 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.

Οι εκδηλώσεις των Νέων έκλεισαν με την έγκριση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρουν:

• Διεκδικούμε τον ορισμό της 19ης Μαϊου ως αμετάθετης ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από τους κεμαλικούς.
• Εκφράζουμε την επιθυμία πραγματοποίησης, μετά από συνεννόηση με τις επιτροπές νεολαίας του απόδημου ποντιακού ελληνισμού, εκδηλώσεων μνήμης στις Βρυξέλλες, στο κέντρο της Ε.Ε την χρονική περίοδο γύρω από την ημέρα μνήμης της 19ης Μαϊου.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
• Ζητούμε την αλλαγή του νομοθετικού και διοικητικού καθεστώτος, που διέπει το Ίδρυμα της Πανάγιας Σουμελά, το οποίο επιτρέπει, ο μεν πρόεδρος να προέρχεται, επί 43 χρόνια από μία οικογένεια, η δε πλειοψηφία του Δ.Σ. να διορίζεται από το ομώνυμο Σωματείο. Αποδοκιμάζουμε κάθε ενέργεια, που προσφέρει δεκανίκι στήριξης στο υφιστάμενο καθεστώς της Παναγίας Σουμελά και στοχεύει να παρεμποδίσει την διαδικασία εξυγίανσης του τρόπου διοίκησης του Ιδρύματος.
• Ως απόγονοι προσφύγων που υπέστησαν πράξεις γενοκτονίας και ξεριζωμού δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κτηνωδία που διαπράττεται εις βάρος του λαού του Λιβάνου και τη συμπαράστασή μας σε αυτό. Είμαστε εναντίον κάθε είδους φανατισμού και πολεμικής σύρραξης.
• Χαιρετίζουμε την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού να καλέσει ως ισότιμους συνέδρους μέλη της νεολαίας και εκφράζουμε την επιθυμία η πρωτοβουλία αυτή να γίνει θεσμός.


3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Στο Δήμο Αχαρνών Αττικής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου 2007, η 3η Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, από την Συντονιστική Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην οποία συμμετείχαν 400 νέοι, εκπρόσωποι Ποντιακών σωματείων απ’ όλη την Ελλάδα.

Η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Αυγούστου. Τους προσκεκλημένους προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ Γιώργος Παρχαρίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Δημήτρης Χριστοφορίδης. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Αττικής Γεώργιος Βλάχος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Αντινομάρχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης, εκ μέρους του ΚΚΕ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτής Β’ Πειραιά Βέρα Νικολαΐδου, ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Σταύρος Γεωργόπουλος, ο Δήμαρχος Αχαρνών Παναγιώτης Φωτιάδης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) Δημήτρης Τομπουλίδης.

3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΜετά την κήρυξη των εργασιών, ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου των πρακτικών της 2ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη τον Αύγουστο του 2006 και ήταν αφιερωμένη στην ποντιακή διάλεκτο. Την παρουσίαση έκανε ο Λέκτορας Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ηλίας Πετρόπουλος επί της οποίας τοποθετήθηκε ο Λέκτορας Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φάνης Μαλκίδης, ενώ η βραδιά τελείωσε με δείπνο και ποντιακό γλέντι στο οποίο έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν μέλη της Νεολαίας.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 3ης Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας συνεχίσθηκαν με την εισήγηση του Δρ. κοινωνιολογίας Αντώνη Παυλίδη «Η δυναμική της ποντιακής παράδοσης». Ο λόγος του κυρίου Παυλίδη κίνησε το ενδιαφέρον των νέων, οι ερωτήσεις των οποίων έγιναν αφορμή να ακολουθήσει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Η δεύτερη εισήγηση της ημέρας έγινε από τη Γενική Γραμματέα Νέας Γενιάς Βάσω Κόλλια. Η κυρία Κόλλια παρουσίασε στους παρευρισκομένους προγράμματα και δραστηριότητες της Νέας Γενιάς, τα οποία αξιοποιώντας οι νέοι των ποντιακών σωματίων, μπορούν ν’ αναπτύξουν διάφορες δραστηριότητες. Όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρων των συνέδρων, οι οποίοι κατάκλυσαν με ερωτήσεις τη Γενική Γραμματέα ήταν μεγάλο.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο λόγος ανήκε στους συνέδρους. Τίτλος της Θεματικής ενότητας ήταν «Ποντιακή Νεολαία και Προοπτικές - ο Λόγος στους Νέους». Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας καταρτίζοντας το πρόγραμμα της Συνάντησης θέλησε να δώσει βήμα στους νέους, να τους κινήσει το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με θέματα, που αφορούν τον ποντιακό χώρο και να τους μετατρέψει από παθητικούς δέκτες σε συνειδητοποιημένους πομπούς πολιτικής.

Τα θέματα, που αναπτύχθηκαν και στη συνέχεια συζητήθηκαν από τους νέους ήταν κατ’ αρχήν «Ο ρόλος της νεολαίας στον οργανωμένο ποντιακό χώρο» και έπειτα «Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΕισηγήσεις έκαναν αντίστοιχα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Χαράλαμπος Κωτίδης, γιατρός με μεταπτυχιακές σπουδές και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Νικολαΐδης, τελωνειακός με μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά, ενώ εισηγητές στο πρώτο θέμα ήταν οι, Στάθης Αμαραντίδης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, συνοριοφύλακας με σπουδές στη Θεολογία, Δώρα Καλλιτσουνάκη από το σύλλογο Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής, φοιτήτρια στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Θεοδωρίδης από τον ποντιακό σύλλογο «Αργοναύτες-Κομνηνοί» στην Καλλιθέα Αττικής, μουσικός και Γιάννης Αναστασιάδης από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», επιχειρηματίας. Αντίστοιχα στο δεύτερο θέμα εισήγηση είχαν οι Εύη Παπαδοπούλου, Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας της Νότιας Ελλάδας και νήσων, δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές, Στέλιος Νικολάου από το Μορφωτικό Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος», δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές και Θεόφιλος Κωτσίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής, φοιτητής στο τμήμα αυτοματισμού στο ΤΕΙ Πειραιά.

3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΑκολούθησαν τοποθετήσεις των νέων και συζήτηση. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας έληξαν με το αισιόδοξο μήνυμα, πως οι Πόντιοι νέοι διαθέτουν δυναμική, ικανότητες και φιλοδοξίες τα οποία βασιζόμενα στο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρό της αποτελούν πολύτιμα εφόδια για τη μελλοντική της πορεία. Η νεολαία έχει τα μέσα και διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να προωθήσει τις προσπάθειες του οργανωμένου ποντιακού χώρου έχοντας βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της πολιτιστικής ομογενοποιήσης από τη μία, που θέτει τα θεμέλια του πολιτικού ολοκληρωτισμού και των εθνικιστικών και ρατσιστικών φαινομένων από την άλλη, που καθίστανται αιτίες για το ξέσπασμα πολέμων και νέων γενοκτονιών.

Τα τραγικά επακόλουθα των πυρκαγιών, που ακόμη μαίνονταν στη χώρα οδήγησαν στην απόφαση της ματαίωσης της κεντρικής εκδήλωσης της Συνάντησης θέμα της οποίας ήταν «Τα τραγούδια της γης του Πόντου». Κρίθηκε αδύνατο τη στιγμή, που η χώρα θρηνούσε ανθρώπινα θύματα και έχανε μέρος της φυσικού της πλούτου να διεξαχθεί μία ψυχαγωγική εκδήλωση, παραβλέποντας το εθνικό πένθος.

Ψηφίσματα 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.

Αθήνα 25 Αυγούστου 2007

Το πρωί της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας με συζήτηση και την κύρωση των ψηφισμάτων από το σώμα των συνέδρων, τα οποία έχουν ως εξής:

• Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το πρώτο βήμα που πραγματοποιήθηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της ΠΟΕ, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας και διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της προσπάθειας αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι τελική ηθική δικαίωση.
• Παρακολουθούμε με ενδιαφέρων τις πρωτοβουλίες και ενέργειας της ΠΟΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας της Δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά που πρέπει να απαλλαγεί από τον ασφυκτικό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
• Αποδοκιμάζουμε τη διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας, όπως εμφανίζεται στο νέο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού και απαιτούμε την άμεση αλλαγή αυτού, με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια.
• Η συγκλονιστική προσφορά 5 ζωτικών οργάνων σε ισάριθμους λήπτες από οικογένεια φίλου από τη Βέροια, ο οποίος άδοξα χάθηκε, υπενθυμίζει την αδήριτη ανάγκη να ενθαρρύνουμε τη δωρεά οργάνων.
• Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη συντελούμενη οικολογική καταστροφή στον πλανήτη, που οφείλεται στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
• Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην πατρίδα μας και διαδηλώνουμε την ανάγκη να υιοθετηθεί από όλους ως πρώτη και άμεση προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος.
• Στην εποχή μας, όπου η πληροφορία και η επικοινωνία κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη νομιμοποίησης των δύο ραδιοφωνικών σταθμών των ποντίων, του «Ράδιο Ακρίτες του Πόντου» της Θεσσαλονίκης και του ακριτικού σταθμού «Ράδιο Πόντος» της Παλαγίας του Έβρου, προκειμένου να διασωθούν και διαδοθούν τα ήθη και έθιμά μας.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
• Διακηρύσσουμε ότι με την ενεργή συμμετοχή μας στις Πανελλήνιες Συναντήσεις Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος οι νέοι ευαισθητοποιούνται απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.


4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτις 29, 30 και 31 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, στις κατασκηνώσεις «Αγίας Μαρίνας» Περάμου (περιοχή Αμμολόφων) του Δήμου Ελευθερών η 4η Πανελλαδική Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η 4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Αυγούστου στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας. Τους προσκεκλημένους προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Παρχαρίδης και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρύσα Μαυρίδου.

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Βουλευτής κ. Γιώργος Καλατζής, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Καβάλας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, ο Νομάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Καλιοντζής, ο Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Νένος, ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Κωστής Σιμιτσής, ο Δήμαρχος Ελευθερούπολης και πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. κ. Γιάννης Φιλόσογλου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας κ. Παύλος Γεωργιάδης, η εκπρόσωπος του δημάρχου Χρυσούπολης κ. Σάββα Μιχαηλίδη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Σεμιζόγλου – Δομινάρη Τασούλα, o Αντινομάρχης κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης, η Νομαρχιακή σύμβουλος κα. Άννα Ζήκου, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Παπακοσμάς Κώστας, ο Νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Δημήτριος Παπουτσής και ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Ταξίαρχος κ. Δημοσθένης Κοκμοτός.

4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Μετά την κήρυξη των εργασιών, ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια που είχαν δοθεί στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. που την προηγούμενη χρονιά στην Αθήνα.

Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο στο Πάρκο Φαλήρου όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να χορέψουν και να τραγουδήσουν με τη συνοδεία καλλιτεχνών της περιοχής. Το ίδιο βράδυ οι νέοι τίμησαν τους μουσικούς (οργανοπαίχτες και τραγουδιστές) του Ν. Καβάλας πρώτης και δεύτερης γενιάς για την προσφορά τους στη διάσωση και διάδοση της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας συνεχίσθηκαν με τις θεματικές ενότητες του συνεδρίου με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων ακόμη και μη Πόντιων.

4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κ. Χαράλαμπος Κωτίδης ανέφερε πως λέγοντας Ποντιακή νεολαία εννοούμε τους νέους ποντιακής καταγωγής τους οποίους μπορούμε να χωρίσουμε σε 4 μεγάλες ομάδες:
- απόγονοι προσφύγων, απόγονος του οποίου οι συγγενείς υπέστησαν γενοκτονία, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,
- απόγονοι οικονομικών μεταναστών που προσπαθούν να διασώσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική τους ταυτότητα,
- απόγονοι προσφύγων που έζησαν την προσφυγιά τρεις και τέσσερις φορές στον προηγούμενο αιώνα για το λόγο ότι ήταν Έλληνες, ο οποίοι σήμερα κινούνται μεταξύ κοινωνικού περιθωρίου, πλήρους αφομοίωσης και αυτοσυνειδησίας,
- οι νέοι που συνεχίζουν να ζουν στον ιστορικό Πόντο να μιλούν ποντιακά, να διασκεδάζουν ποντιακά, να τρώνε ποντιακά.

4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΚαι οι τέσσερις αυτές ομάδες νέων πάλλονται στην ιδιοσυχνότητα της κοινής ιστορικής μνήμης, του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής λύρας. Σήμερα συντελείται μια πολιτιστική αναγέννηση μεταξύ των νέων, δημιουργείται ένα πολιτιστικό κίνημα με πολιτικές διεκδικήσεις με κυρίαρχες τις παρακάτω:
- την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και την καταδίκη του Κεμαλισμού.
- τον απεγκλωβισμό της Παναγίας Σουμελάς από τον σφικτό εναγκαλισμό της οικογενειοκρατίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη διοίκηση της.
- τη βοήθεια στους νεοπρόσφυγες αδερφούς μας ώστε να λύσουν τα ποικίλα προβλήματα που τους αφορούν παράλληλα με την διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

4η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Οι θεματικές ενότητες περιελάμβαναν ομιλίες από τον Θεοδόση Κυριακίδη υποψήφιο διδάκτορα νεότερης ιστορίας με θέμα "Οι Ποντιακές σπουδές στον 21ο αιώνα" και από την Στυλιανή Λέτσιου υποψήφια διδάκτορα του πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα "Η Ρωσοφωνία στους Έλληνες παλιννοστούντες τρίτης γενιάς".

Ανάμεσα στις ομιλίες δόθηκε ευκαιρία σε πολλούς νέους να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να κάνουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους.

Το απόγευμα οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και ξεναγήθηκαν στους χώρους του. Το βράδυ στο «Διογένειο» αμφιθέατρο του Ελαιοχωρίου παρακολούθησαν την Ποντιακή θεατρική παράσταση "Μια μέρα στον Πόντο" και η βραδιά έκλεισε με δείπνο και ποντιακό γλέντι με τη συμμετοχή μουσικών που έλαβαν μέρος στη συνάντηση.

Την Κυριακή το πρωί οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης έκλεισαν με συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την ποντιακή νεολαία διατυπώνοντας πολλοί νεολαίοι σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς και αμέσως μετά βγήκαν τα συμπεράσματα της 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης με την έκδοση ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 4ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας.

Καβάλα 31 Αυγούστου 2008

• Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική ηθική δικαίωση.
• Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των ποντίων.
• Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Γεωργίας (Αμπχαζία, Τσάλκα, Τιφλίδα κ.α.), να τηρηθούν οι συνθήκες ασφαλείας, να επιστραφούν οι καταπατημένες περιούσιες τους και να αποζημιωθούν πλήρως οι ζημιωθέντες.
• Διεκδικούμε την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για την κτήση της ιθαγένειας στην Ελλάδα από Έλληνες ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που εγκαταστάθηκαν στην χώρα και μετά τις 2 Μαΐου του 2001 και να παύσουν οι άδικες απελάσεις τους.
• Ζητούμε τη συνέχιση της χορήγησης στεγαστικών δανείων σε Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την άμεση αποπληρωμή της οφειλόμενης κρατικής αρωγής στους δικαιούχους.
• Ζητούμε την ίδρυση Κέντρου Σπουδών με κεντρική Βιβλιοθήκη και Αρχειακή Συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα, που αφορούν στην Ιστορία, στον Πολιτισμό και στη Λαογραφία του Πόντου.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
• Αποδεικνύουμε με την ενεργή συμμετοχή μας στη 4η Πανελλήνια Συνάντηση της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος πως οι νέοι ευαισθητοποιούνται απέναντι σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.


5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κατερίνης κατά το τριήμερο 10-11-12 Ιουλίου, στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του δήμου της πόλης η 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η έναρξη της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο του δήμου. Τους προσκεκλημένους προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Παρχαρίδης καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Σαρβανίδης.

Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Δήμος Κατερίνης, η Νομαρχία Πιερίας, η Τ.Ε.Δ.Κ. Πιερίας καθώς και ο Δήμος Κορινού ενώ τίμησαν με τη παρουσία τους κατά την έναρξη των ομιλιών ο νομάρχης Κατερίνης κ. Γ. Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Σ. Χιονίδης καθώς και ο δήμαρχος Κορινού κ. Νίκος Αβραμίδης. Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε η παρουσία των καλλιτεχνών από τον Πόντο Μπεσκιοϊλου Αντέμ και Κερίμ Αϊντίν.

5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Τόσο ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας όσο και ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας σημείωσαν ότι με την αποκέντρωση που εφαρμόζει κάθε χρόνο η Π.Ο.Ε. η συνδιάσκεψη γίνεται σε διαφορετική πόλη καθώς και ότι η νεολαία έχει οργανωθεί και τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Πιερίας κ. Γ. Παπαστεργίου τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που προβάλει την Πιερία. Μάλιστα, αναφερόμενος στην διοργάνωση τόνισε πως αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί αφορά τη νεολαία και η προσπάθειά τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους νεολαίους.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης και πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης, υπογράμμισε πως η νεολαία είναι το ζωντανό κομμάτι των Ποντίων και είναι ο συνεχιστής της μνήμης, των αγώνων και της διατήρησης της παράδοσης, συγχαίροντας τους παράλληλα για την πρωτοβουλία αυτή.

Τέλος, ο Δήμαρχος Κορινού Ν. Αβραμίδης τόνισε πως είναι ιδιαίτερη χαρά πως μέλη της Ποντιακής Νεολαίας βρίσκονται για να συζητήσουν να προβληματιστούν αλλά και να διασκεδάσουν τόσο στην Κατερίνη όσο και στο Δήμο Κορινού.

5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Η πρώτη μέρα έκλεισε με την εισήγηση της Εθνολόγου, Μυροφόρας Ευσταθιάδου με τίτλο «Ποντιακή Λαογραφία: Ο Εθνικός Πλούτος των Ελλήνων του Πόντου».

Στην εισήγηση της η κ. Ευσταθιάδου τόνισε πως «η Λαογραφία είναι μια εθνική επιστήμη με τοπικές καταβολές. Χαρακτηριστικά ενός λαογραφικού φαινομένου είναι αυτό που γίνεται κατά παράδοσιν, το αυθόρμητον και το ομαδικόν. Η λαογραφία δεν ασχολείται με ατομικές περιπτώσεις, παρά μόνον για να τις εντάξει στο σύνολο ενός φαινομένου. Συνεργάζεται με πολλές επιστήμες, την εθνομουσικολογία, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, αλλά δεν της «ανήκει» το περιεχόμενο αυτό καθαυτό της κάθε επιστήμης, αλλά το σημείο στο οποίο τέμνονται οι επιστήμες αυτές. Το σημείο σύγκλισης όλων αυτών των επιστημών είναι η λαογραφία.»

Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο πως τρεις είναι οι βασικές πηγές καθοδήγησης για ένα νέο Πόντιο σήμερα:

Η πρώτη πηγή αφορά στην οικογενειακή του αυτογνωσία. Από ποια περιοχή του Πόντου κατάγομαι; Πώς ήταν το επίθετο του παππού μου και της γιαγιάς μου στον Πόντο; Ποιο ήταν το παρατσούκλι του; (και μη μου πείτε ότι δεν είχε) Ποιο παραμύθι μου έλεγε πριν κοιμηθώ; Ποιο τραγούδι;

Γνωρίζοντας όλα αυτά, πάμε στη δεύτερη πηγή. Τα βιβλία και το διαδίκτυο. Υπάρχουν βιβλία που αναφέρονται στο χωριό μου στον Πόντο; Που μπορώ να βρω στοιχεία για τη γενικότερη ιστορία της περιοχής; Πρέπει να διαβάζουμε για τον Πόντο. Μόνο τότε συνειδητοποιούμε γιατί είμαστε περήφανοι ως Πόντιοι, αλλά και πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τον Πόντο, λίγα όχι λόγω της γενοκτονίας, ούτε λόγω του ξεριζωμού, αλλά γιατί δε διαβάζουμε.

5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΚαι αφού διαβάσουμε για τον Πόντο, η τρίτη πηγή είναι ο ίδιος ο Πόντος. Μια επίσκεψη στην πατρίδα όχι μόνο ζωντανεύει αυτά που χρόνια διαβάσαμε, αλλά και μας επανασυνδέει βιολογικά με τον Πόντο. Επαναφορτίζει, θα λέγαμε, την ποντιακή πλευρά του DNA μας. Μη λησμονούμε ότι κάθε τραγούδι ποντιακό που λέμε τώρα και μας εκφράζει, εκεί παίρνει σάρκα και οστά. Δε μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει ση δείσαν μαθεμένος αν δε νιώσεις το μυστήριο που σου προκαλεί η δείσα του Πόντου. Δε μπορεί να τραγουδάς Ακρίτας κάστρον έχτιζεν αν δε δεις τα 35 κάστρα που σώζονται σήμερα μόνο στην Κιμισχανά. Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις νιώθεις ότι ξυπνά η κυτταρική σου μνήμη και ότι τα χώματα που πατάς, σε γνωρίζουν.

Η βραδιά έκλεισε με την παρουσίαση του δρώμενου των «Μωμόερων» (Κοτσαμάνια) από τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 5ης Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας συνεχίσθηκαν με την αναπαράσταση των εθίμων. Προβολή ταινίας μικρού μήκους, έθιμα του Πάσχα, το ταφικό έθιμο, το έθιμο του Κλήδωνα, ο ποντιακός γάμος με το Θίμιγμαν και το Στόλιγμαν, το Καλαντόνερο αλλά και το έθιμο της Ευδίας το οποίο πραγματοποιούταν στα Παρχάρια ήταν τα έθιμα που παρουσιάστηκαν από τους Συλλόγους – Μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας αλλά και από μέλη της νεολαίας.

5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤο απόγευμα ακολούθησε ομιλία από τον πατέρα Νικόλαο Λουδοβίκο, καθηγητή στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στο πανεπιστήμιο του Cambridge και Wales ανέπτυξε το θέμα «Οι ταυτότητες έρχονται από το παρελθόν ή το μέλλον».

Σε μία ομιλία που συνεπήρε το ακροατήριο αναφέρθηκε στα προβλήματα ταυτότητας που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού συχνά χάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους προσαρμοζόμενες στις επιταγές της ομογενοποίησης που προτάσσουν οι διεθνείς αγορές. Επεσήμανε ότι οι ταυτότητες των λαών δεν καθορίζονται μονοσήμαντα από το ιστορικό παρελθόν αλλά επίσης από το μέλλον που οραματίζεται ο κάθε λαός. Επίσης τόνισε την ανάγκη ένταξης της έννοιας της οικουμενικότητας που αιώνες χαρακτήριζε τον ελληνικό πολιτισμό στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τέλος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι οι νέοι ποντιακής καταγωγής αντιστέκονται στο ρεύμα της εποχής και αναζητούν δημιουργικά το στίγμα τους στη νέα εποχή.

5η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤην Κυριακή το πρωί οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης έκλεισαν με συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την οργανωμένη ποντιακή νεολαία, όπως Φεστιβάλ ποντιακών χωρών, Συναπάντημα, Λειτουργία της Σ.Ε.Ν. και των Π.Ε.Ν. Διατυπώνοντας πολλοί νεολαίοι σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς. Ξεχωριστό σημείο αποτέλεσε για πρώτη φορά η παρουσία, έπειτα από πρόσκληση, εκπροσώπων κομματικών νεολαιών οι οποίοι διατύπωσαν την άποψη τους γύρω από θέματα του ποντιακού χώρου αλλά και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι εργασίες έκλεισαν με την έκδοση ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

Κατερίνη 12 Ιουλίου 2009

• Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και τη διάθεση και την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
• Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που, ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά, πρέπει να απαλλαγεί από τον προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
• Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα, που αφορούν στην ιστορία στον πολιτισμό και στην λαογραφία του Πόντου.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
• Ως νέοι της 4ης γενιάς ποντίων θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό και διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητά μας και τον πολιτισμό των προγόνων μας στις επόμενες γενεές Ποντίων.
• Αποδεικνύουμε με την ενεργή συμμετοχή μας στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της Π.Ο.Ε., που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη στις 10 – 12 Ιουλίου πως οι νέοι ευαισθητοποιούνται απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.


6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας


6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Θερμαϊκού, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Sun Beach Hotel” η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Συναντήσεις, που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε άλλη περιφέρεια και έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των νέων σ’ ένα τριήμερο γεμάτο από δράσεις και εκδηλώσεις αλλά και θέματα που «αφορούν και εστιάζονται στον σημερινό Πόντο».

Η έναρξη της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου ενώ τους προσκεκλημένους καθώς και όλα τα μέλη της νεολαίας προσφώνησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής, κ. Γιώργος Παρχαρίδης καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος.

6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤην συνάντηση συνδιοργάνωσαν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τοπικούς φορείς ενώ τίμησαν με τη παρουσία τους κατά την έναρξη των ομιλιών ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Θωμά Ρομπόπουλου, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης καθώς και η Νομαρχιακή Σύμβουλος στον Τομέα Νεολαίας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κελεσίδου. Ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσε για μία ακόμα φορά η παρουσία ενός καλλιτέχνη από τα Σούρμενα του Πόντου, του Μπεσκιοϊλου Αντέμ.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η νεολαία με τα συναπαντήματα της δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως με την αποκέντρωση που εφαρμόζει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία η συνδιάσκεψη γίνεται σε διαφορετική πόλη καθώς και ότι η νεολαία έχει οργανωθεί και τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου που θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Επισήμανε πως αυτός είναι ένας τρόπος για να γίνει γνωστή η Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου μια και η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει μέχρι σήμερα γι’ αυτό.

6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΗ πρώτη μέρα έκλεισε με την εισήγηση Λέκτορα Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Μανόλη Μανωλεδάκη, με τίτλο «Ο Εύξεινος Πόντος στην αρχαιότητα και η σχετική επιστημονική έρευνα».

Ο κ. Μανολεδάκης τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Εύξεινου Πόντου αποτελεί ένα χώρο που προκαλεί διαρκώς αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον, κυρίως βέβαια λόγω της τεράστιας σημασίας της περιοχής για τη διεθνή οικονομία χάρη στον πλούτο του υπεδάφους της. Τα επιστημονικά προγράμματα που εξετάζουν την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής δεν περιορίζονται μόνο στις παρευξείνιες χώρες, αλλά επεκτείνονται στη δυτική Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Η δημιουργία του Συστήματος Πληροφοριών για τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και αυτή του Δικτύου Πανεπιστημίων της Μαύρης Θάλασσας είναι ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ένα νέο μεταπτυχιακό που προσφέρεται από φέτος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, που εδρεύει στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μαύρη Θάλασσα. Ιστορία και Πολιτισμός» (MA in Black Sea Cultural Studies).

6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το πρώτο στην ελληνική εκπαίδευση που προσφέρει μία διαχρονική, διεπιστημονική και σφαιρική προσέγγιση του παρευξείνου χώρου και με το οποίο η περιοχή του Εύξεινου Πόντου θα αποκτήσει πλέον τη θέση που της αξίζει στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό χώρο και της ίδιας πια της Ελλάδας, που άλλωστε υπήρξε και η αφετηρία του ταξιδιού των Αργοναυτών.


Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας. Στο γλέντι συμμετείχαν και νεολαίοι που διακρίθηκαν στον 3ο Παιδικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό Παραδοσιακής Ποντιακής Μουσικής.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 6ης Συνάντησης συνεχίσθηκαν με το κύριο θέμα της φετινής συνάντησης που ήταν οι «Χοροί του Πόντου» με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των καταγραφών και του διαλόγου της επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας της Π.Ο.Ε.

6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Ο υπεύθυνος της επιτροπής Χορού και Ενδυμασίας της Π.Ο.Ε. κ. Κώστας Αλεξανδρίδης τόνισε πως η επιτροπή αυτή που ξεκίνησε το έργο πριν από τρία χρόνια, μία επιτροπή που αποτελούνταν από 33 μέλη, καταξιωμένους χοροδιδασκάλους, ερευνητές και άτομα που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τον ποντιακό χορό είχε ως στόχο να εξετάσει κάθε περιοχή του Πόντου ξεχωριστά λαμβάνοντας υπόψη καταγραφές, μαρτυρίες αλλά και προσωπικά βιώματα ανθρώπων που ασχολήθηκαν σε βάθος με την κάθε περιοχή του Πόντου. Εξετάζοντας τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην εκάστοτε περιοχή, τη σύνθεση του πληθυσμού, για να διαπιστώσουν τυχόν μουσικές ή χορευτικές επιρροές, διασταύρωσαν μέσα στην Επιτροπή διαφορετικές καταγραφές, από πολλές πηγές και τέλος έψαχναν και για τρίτη και τέταρτη πηγή, για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

«Ξεκινήσαμε από τη Νικόπολη (Γαράσαρη), με βασικούς εισηγητές το Σάββα Τσεντεμεϊδη και το Χρήστο Πακαταρίδη που κατάγονται από τη Γαράσαρη. Συνεχίσαμε με την περιοχή της Κιμισχανάς (Αργυρούπολης), με κύριο εισηγητή τον Μιχάλη Καραβέλα και τους Γρηγόρη Γρηγοριάδη και Όμηρο Παχατουρίδη και προχωρήσαμε στα Μεταλλεία Ακ νταγ, με τον Μάκη Πετρίδη, το Βασίλη Ασβεστά και τον Κυριάκο Μωυσίδη. Για το Σέρα χορό ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Μιχάλης Καραβέλας, ο οποίος είχε την τύχη να γνωρίσει ένα χορευτή πρώτης γενιάς από την Τραπεζούντα, τον αείμνηστο Καλούση. Σε ότι αφορά το πανάρχαιο δρώμενο τον Μωμό΄ερων καταγράψαμε πλήρως την παραλλαγή την Λιβεράς, όπως αυτή επιβιώνει σε οκτώ χωριά του νομού Κοζάνης.»

6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΚλείνοντας, ευχαρίστησε τη Νεολαία της Π.Ο.Ε. για το έργο που παράγει όλα αυτά τα χρόνια ενώ ευχαρίστησε και τα μέλη της Επιτροπής Χορού & Ενδυμασίας που τόσα χρόνια δίνουν το παρόν αφιλοκερδώς και άοκνα τρέχουν για κάθε καταγραφή.

Παρουσιάστηκαν οι Χοροί της «Νικόπολης» με εισήγηση, παρουσίαση video και χορό από τα παιδιά με εισηγητές τους Σάββα Τσεντεμεϊδη και Χρήστο Πακαταρίδη καθώς και τον τελευταίο Νικοπολίτη οργανοπαίχτη Κ. Γαλετσίδη γεννημένο στη Γαράσαρη του Πόντου, ο χορός «Σέρρα» με εισήγηση, παρουσίαση video και συζήτηση και εισηγητή το Μιχάλη Καραβέλα και «Το δρώμενο των Μωμόερων» με εισήγηση, παρουσίαση video και συζήτηση από τον εισηγητή κ. Κώστα Αλεξανδρίδη με τον κορυφαίο αρχηγό των Μωμόγερων κ. Θόδωρο Πιλαλίδη από τον Τετράλοφο Κοζάνης με καταγωγή από τη Λιβερά του Πόντου δείχνοντας κάποιες φιγούρες από το χορευτικό κομμάτι του δρώμενου με τη συνοδεία του Βασίλη Φωλίνα στο αγγείο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάστηκαν δύο εισηγήσεις για την «Ποντιακή μουσική και τους νέους σήμερα» από τον Δρ. μουσική, μαέστρο και συνθέτη κ. Παύλο Τσακαλαίδη αλλά και την «Ποντιακή διατροφή» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή ΑΠΘ, στο Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής κ. Θωμά Σαββίδη.

Ο κ. Τσακαλίδης επεσήμανε πως για τη διατήρηση, μελέτη, εξέλιξη και προώθηση των ποντιακών μουσικών παραδόσεων και δημιουργιών ο ρόλος των νέων σήμερα είναι καταλυτικός. Τόνισε πως οι νέοι πρέπει να διαφυλάττουν την παράδοση και να ανοίγουν δρόμο στους νέους δημιουργούς, πως η συμβίωση του δημοτικού παρελθόντος με το νέο δημιουργικό παρόν θα εξασφαλίσει το λαμπρό μέλλον όλης της ποντιακής μουσικής καθώς και ότι η μουσική εξέλιξη της ποντιακής μουσικής πρέπει να περιέλθει στα χέρια αυτών.

6η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΟ κ. Σαββίδης από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στον πλούτο της ποντιακής κουζίνας διαχωρίζοντας εξαρχής τη διατροφή από την μαγειρική. Αναφέρθηκε στις πρώτες ύλες όπως ελιά, άμπελο και σίτο τονίζοντας πως σύμφωνα με πηγές έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο. Παρουσίασε μια σειρά ποντιακών φαγητών και τόνισε πως ενώ έχουν ιδιαίτερα απλό και γρήγορο τρόπο παρασκευής εντούτοις έχουν υψηλή διατροφική αξία. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά κάποια από τα ποντιακά εδέσματα και εξήγησε την ευεργετική τους δράση στον οργανισμό. Τα εδέσματα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρουσίαση καθώς και το γεύμα που ακολούθησε ήταν μια προσφορά της βιοτεχνίας παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου Γης», της Ελένης Βασιλειάδου.

Την Κυριακή το πρωί οι εργασίες της Πανελλήνιας Συνάντησης έκλεισαν με συζήτηση γύρω από «θέματα κοινωνικής ευαισθησίας» όπως «Εθελοντές δότες αίματος – εθελοντές δότες αιμοπεταλίων» από τον Ιωάννη Κατσαρή, Ιατρό – Βιοπαθολόγο, «Τράπεζες βλαστοκυττάρων» από το Δαμιανό Σωτηρόπουλο, Ιατρό - Αιματολόγο, Διευθυντή αιματολογικής κλινικής και μονάδας μεταμοσχεύσεως του νοσοκομείου Παπανικολάου αλλά και «Παρουσίαση της δράσης της Μ.Κ.Ο. «Φώς της Αφρικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον Θωμά Καρακώστα, Συντονιστή Οργανωτικού και Διοικητικού Τομέα της ΜΚΟ.

Ακολούθησε συζήτηση και προτάσεις σε θέματα που αφορούν την οργανωμένη ποντιακή νεολαία, όπως το ετήσιο «Φεστιβάλ ποντιακών χορών», τα Συναπαντήματα, τη λειτουργία της Σ.Ε.Ν. και των Π.Ε.Ν. διατυπώνοντας πολλοί νεολαίοι σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς.

Οι εργασίες έκλεισαν με την έκδοση ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

• Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και τη διάθεση και την απόφαση μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
• Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που, ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά, πρέπει να απαλλαγεί από τον προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
• Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα, που αφορούν στην ιστορία στον πολιτισμό και στην λαογραφία του Πόντου καθώς και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την προστασία, αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο αλλά και την έναρξη αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή.
• Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους δοκιμαζόμενους λαούς του Πακιστάν και της Κίνας που πλήττονται από πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές και εκφράζουμε παράλληλα την ανησυχία μας για την οικολογική καταστροφή που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
• Αποδεικνύουμε με την ενεργή συμμετοχή μας στην 6η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της Π.Ο.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3-4-5 Σεπτεμβρίου 2010 πως οι νέοι ευαισθητοποιούνται απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της εποχής και γίνονται ενεργοί πομποί πολιτικής σκέψης.


7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας


7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις κατασκηνώσεις ΚΟΡΕΛΚΟ στον Κάλαμο η 7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Νεολαίοι από όλα τα ποντιακά σωματεία της Ελλάδος συγκεντρώθηκαν για 7η συνεχόμενη χρονιά με σκοπό την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ τους καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Η ένταξη της ποντιακής διαλέκτου στην καθημερινότητα των νέων».

Η έναρξη της συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου με τους χαιρετισμούς του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητή, κ. Γεώργιου Παρχαρίδη, του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Γεώργιου Βαρυθυμιάδη, του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Αττικής κ. Λεωνίδα Αθανασιάδη.

7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΑρωγός στη υλοποίηση της συνάντησης ήταν η Περιφέρεια Αττικής η οποία προσέφερε την απαραίτητη  οικονομική υποστήριξη. Την έναρξη των ομιλιών τίμησαν με την παρουσία τους: η κ. Δέσποινα Αφεντούλη περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, ο κ. Χάρης Πασβαντίδης σύμβουλος περιφερειάρχη, ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε., ο κ. Γεωργιάδης Γεώργιος Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε. καθώς και μέλη του συμβουλίου του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η νεολαία με τις συναντήσεις της δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως με την αποκέντρωση που εφαρμόζει η Ομοσπονδία  η συνδιάσκεψη γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, καθώς και ότι η νεολαία έχει οργανωθεί και τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για το μέλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας.

7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤο πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 7ης Συνάντησης ξεκίνησαν με την εισαγωγική εισήγηση της κα Χρύσας Μαυρίδου, εκπαιδευτικός και Συντονίστρια στην Επιτροπή Πολιτισμού της Π.Ο.Ε. με θέμα τη γλώσσα, «Η ποντιακή διάλεκτος εκπέμπει SOS» η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά ομολογώ ότι συγκλονίστηκα όταν συνειδητοποίησα πως είμαι η γενιά που θα χρεωθεί την εξαφάνιση της ποντιακής μας λαλιάς, αφού δε μιλώ στα παιδιά μου ποντιακά ή μάλλον δε μιλούσα. Και χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο γιατί μετά το σοκ, τόλμησα και ξεπέρασα τις όποιες αναστολές μου και επιδόθηκα στο να μάθω να μιλώ τη μητρική μου γλώσσα, ξεπληρώνοντας το χρέος στον πατέρα μου και στα παιδιά μου. Στην αρχή προκαλούσα γέλια με την προφορά μου, σήμερα νιώθω περήφανη όταν οι μιζετέρ’ μου λένε «Ντο καλά καλατζεύς τα ποντιακά».

Στην πρώτη θεματική ενότητα «Η διάσωση της ποντιακής διαλέκτου» συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους ο  Δρ Αντώνης Παυλίδης, κοινωνιολόγος, σχολικός σύμβουλος και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών καθώς και ο Δρ Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος.

Ο κ. Παυλίδης στην εισήγησή του «Η έκδοση ενός επιστημονικά άρτιου εγχειριδίου για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, ως εργαλείο για τη διατήρησή της στο μέλλον» τόνισε πως «Για την ανάγκη διατήρησης της διαλέκτου προτείνω καταρχάς την ίδρυση τομέων για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, αλλά και της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, στο πλαίσιο είτε των Τμημάτων Φιλολογίας, είτε αυτοτελών Τμημάτων για τη μελέτη του Μικρασιατικού Ελληνισμού στα Πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό θα προσδώσει κύρος και «νομιμοποίηση» στη διάλεκτο συνδέοντάς τη μάλιστα με την αρχαία ελληνική, θα δώσει την ευκαιρία για νέες επιστημονικές μελέτες που θα εμπλουτίσουν την έρευνα και συνεπώς θα δώσει νέα δυναμική στην ποντιακή διάλεκτο».

7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Ο κ. Λυγερός αναφέρει στην εισήγησή του «Η γλώσσα μου είναι τα όρια της σκέψης μου»: «Η γλώσσα Navajo είναι μια γλώσσα που χανόταν εντελώς και σε κάποια φάση ο στρατιωτικός θεσμός της Αμερικής αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για τους κώδικες επικοινωνίας τη γλώσσα Navajo. Θα είχε ενδιαφέρον να κάναμε κωδικούς στην ποντιακή. Εγώ θα ήθελα πολύ να δω κάποιον να σπάζει κώδικα που να είναι φτιαγμένος πάνω στην ποντιακή γλώσσα και όχι στην ελληνική. Δηλαδή ποιο είναι το θέμα; Η σπανιότητα της γλώσσας μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Γιατί επέλεξαν ας πούμε οι Αμερικανοί τη γλώσσα Navajo; Γιατί έχει μια δύσκολη δομή σε σχέση με τα αγγλικά, ήταν ελάχιστοι οι ομιλητές άρα τι έκαναν; Έβαζαν ανθρώπους στις διαβιβάσεις που μιλούσαν μόνο αυτή τη γλώσσα και κωδικοποιούσαν αυτή τη γλώσσα. Για να τη σπάσεις έπρεπε να μάθεις τη γλώσσα. Εδώ έχει ενδιαφέρον, άμα το δείτε ανάποδα, αν πραγματικά μιλούσατε στα ποντιακά ακόμα και στο e-mail σας να μπορούν να σας σπάσουν τη γλώσσα. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι η χρήση και όχι η χρηστικότητα».

Μετά από τις δύο εισηγήσεις ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των νεολαίων, στη διάρκεια του οποίου τέθηκαν επί τάπητος οι προβληματισμοί των νέων γύρω από τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στη δεύτερη θεματική ενότητα «Η διάδοση της ποντιακής διαλέκτου» παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με θέμα «Η ποντιακή διάλεκτος σήμερα από τη σκοπιά των καλλιτεχνών».

7η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Στη συνέχεια ο κ. Πετρόπουλος Ηλίας, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επισκέπτης καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος επεσήμανε στην εισήγησή του «Η ποντιακή διάλεκτος μέσα από το τραγούδι» πως: «Όταν λοιπόν από μικρός ένιωθα ότι ήμουν στον σωστό δρόμο για την ανακάλυψη ενός μαγικού τρόπου ώστε να διαλύω αυτήν την οδυνηρή περιφρόνηση προς την γλώσσα μας και την καταγωγή μας, άρχισα να παίζω λύρα με μεγαλύτερο ζήλο, να μαθαίνω ολοένα και περισσότερες λέξεις, εκφράσεις και δίστιχα ποντιακά απ’ έξω και να λέω ότι είμαι Πόντιος και μάλιστα να νοιώθω περισσή υπερηφάνεια για την καταγωγή μου. Στο σχολείο, κυρίως στο λύκειο της Αλεξανδρούπολης, όλοι γνώριζαν την ποντιακή μου καταγωγή, αφού με έβλεπαν να παίζω λύρα σε διάφορες εκδηλώσεις του τοπικού Συλλόγου Ποντίων και με προσφωνούσαν «Πόντιε», δίχως αυτό ποτέ να μου προκαλεί ντροπή ή μειονεξία. Τουναντίον θα έλεγα, χαιρόμουν πολύ γι’ αυτό. Επεδίωκα μάλιστα στα διαλλείματα να βρίσκομαι με κάποιους φίλους συμμαθητές από ένα κοντινό στην Αλεξανδρούπολη χωριό, την Νίψα, για να έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί τους στα ποντιακά, όσο μας επέτρεπε βεβαίως το επίπεδο της γνώσης μας».

Ο κ. Γεωργιάδης Ιωάννης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, στην ομιλία του για «Το ποντιακό θέατρο ως μέσο εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου» ανέφερε ότι: «Νέοι και νέες, αληθινά πιστεύω ότι το θέατρο είναι ένας από τους τρόπους που μπορούμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε για την συνέχεια της διαλέκτου μας. Κι αυτό γιατί το θέατρο δεν αρκείται στη γραμματική εκφορά του λόγου αλλά ταυτόχρονα εγείρει τα αισθήματα και συνεπώς δημιουργεί πανίσχυρα βιώματα σε ηθοποιούς και θεατές. Τη γραμματική τη μαθαίνουμε και ο νους τα πάει καλά με τους κανόνες. Όμως χωρίς το βίωμα, οι κανόνες γρήγορα στεγνώνουν. Όσοι ευτυχήσαμε να μάθουμε την μητρική μας γλώσσα με πρωθιέρεια του λόγου την καλομάνα μας, σε κείνα τα καθημερινά μικρά θεατρικά επεισόδια της ανθρώπινης επικοινωνίας, διακαώς επιθυμούμε την επανάληψη τους, έστω παίζοντας θέατρο, διότι αυτός είναι ο τρόπος να εξασφαλίσουμε την αθανασία της ψυχής μας».

Η βραδιά συνεχίστηκε με τη θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου Αττικής "Ο Μιθριδάτης", "Ο χωρέτες", σε σενάριο και σκηνοθεσία Σιαμίδη Δημήτρη και έκλεισε με δείπνο και γλέντι στο οποίο συμμετείχαν νεολαίοι καλλιτέχνες από την Αθήνα καθώς και ο κ. Μιχάλης Καλιοντζίδης.

Οι εργασίες της 7ης Συνάντησης έκλεισαν την Κυριακή με την τρίτη θεματική ενότητα "Από την θεωρία στην πράξη" στην οποία μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας παρουσίασαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενταχθεί η ποντιακή διάλεκτος στην καθημερινότητα των νέων. Ακολούθησε η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.

8η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

8η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτις 10, 11 και 12 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Για 8η συνεχόμενη χρονιά 300 νέοι ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης, ενίσχυσαν την επικοινωνία μεταξύ τους, αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Η μετεγκατάσταση των προσφύγων του Πόντου και η δραστηριοποίηση των νέων στον Ελλαδικό χώρο».

Η έναρξη της συνάντησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Αυγούστου με τους χαιρετισμούς του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητή, Γεώργιου Παρχαρίδη, του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Στυλιανού Μωυσιάδη, του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Γρηγόρη Κεσαπίδη καθώς και των επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Αρωγοί στη υλοποίηση της συνάντησης ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Δήμος Εορδαίας, το Επιμελητήριο Π.Ε. Κοζάνης καθώς και άλλοι χορηγοί και σωματεία της περιοχής, οι οποίοι προσέφεραν την απαραίτητη  οικονομική υποστήριξη. Την έναρξη των ομιλιών τίμησαν  με την παρουσία τους: ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Σόκουτης Ιωάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παπαδόπουλος Γιώργος και Κιοσές Ιωάννης, η δήμαρχος Εορδαίας Βρυζίδου Παρασκευή, ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Ασπράγκαθος Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε. Π.Ε. Κοζάνης Παντελίδης Ιάκωβος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού Αντωνιάδης Ιωάννης, ο Γ.Γ. Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Μαυρίδης Ηλίας, ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Σαρβανίδης Λεωνίδας, ο αντιπρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης Μαυρομάτης Γεώργιος και η Γ.Γ. του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης Κυριακίδου Γεωργία.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι η νεολαία με τις συναντήσεις της, οι οποίες έχουν γίνει πλέον θεσμός, δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στη νεολαία, η οποία κατάφερε παρ’ όλη την οικονομική κρίση να πραγματοποιήσει για άλλη μια χρονιά την συνάντηση των νέων. Τέλος,  έκλεισε λέγοντας πως στη συνδιάσκεψη αυτή βλέπουμε τους νέους πως σκέφτονται, τι προτείνουν, τι αποφασίζουν, και μένουμε άναυδοι παρατηρώντας το επίπεδο των συνέδρων.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας.

Το πρωί του Σαββάτου οι εργασίες της 8ης Συνάντησης ξεκίνησαν με την παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού το οποίο περιελάμβανε μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου 1ης προσφυγικής γενιάς. Οι πρόσφυγες διηγούνταν στις καταγραφές σκηνές της καθημερινής τους ζωής στην πατρίδα τους, τον Πόντο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την μετεγκατάστασή τους στον Ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια, ακολούθησε ζωντανή μαρτυρία του κ. Ιωαννίδη Αναστάσιου, Έλληνα του Πόντου 1ης προσφυγικής γενιάς. Οι νέοι ακούγοντας τα γεγονότα της μετεγκατάστασης από «πρώτο χέρι» βομβάρδισαν τους πρόσφυγες με τις εύστοχες ερωτήσεις τους θέλοντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες της ιστορίας τους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Πελαγίδης Ευστάθιος στην εισήγησή του «Η αναγέννηση της Ελλάδος με την εγκατάσταση των προσφύγων, 1923 έως και σήμερα» αναφέρει: «Θέλω να πιστεύω ότι αν οι πρόσφυγες του 1923 χάρισαν στην Ελλάδα το μεγαλείο και τη δόξα και η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο της Νεοελληνικής Ιστορίας, μέχρι τότε ήταν στην Νεότερη Ιστορία, οι νεοπρόσφυγες που μας ήρθαν στα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα θα αποτελέσουν τη μεγάλη ελπίδα και την μεγάλη εγγύηση για τον 21ο αιώνα.» Στη συνέχεια, ακολούθησε η ανάλυση του ερωτηματολογίου, το οποίο περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριοποίηση των νέων στα σωματεία, και απαντήθηκε από τους συνέδρους κατά  τη διάρκεια της συνάντησης. Αργότερα, οι νέοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε κατασκευές παραδοσιακών ποντιακών μουσικών οργάνων από κατασκευαστές της περιοχής, αλλά και μαγείρεψαν μαζί με γυναίκες 2ης προσφυγικής γενιάς παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και γλέντι που κράτησε μέχρι αργά με καλλιτέχνες της νεολαίας.

Οι εργασίες της 8ης Συνάντησης έκλεισαν την Κυριακή με την δεύτερη θεματική ενότητα «Η δραστηριοποίηση των νέων στον ελλαδικό χώρο». Στην εισήγησή του με τίτλο «Η συμβολή της Νέας Γενιάς των Ποντίων στα Ποντιακά δρώμενα και τον οργανωμένο Ποντιακό χώρο» ο Θεοδωρίδης Παναγιώτης  χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Νέα Γενιά των Ποντίων και ο οργανωμένος χώρος της, είναι αλήθεια ότι έχει καταφέρει να καταξιωθεί στη συνείδηση της Παγκόσμιας Ποντιακής οικογένειας. Έχει πετύχει πολλά και μπορεί ακόμη περισσότερα. Μπορεί να επεκτείνει την ατζέντα όχι αποκλειστικά και μόνον με ζητήματα ποντιακού περιεχομένου, λαογραφικής φύσεως, αλλά να έχει και το μάτι στραμμένο έντονα σ’ ένα προσανατολισμό ευρωπαϊκό, οπτικοακουστικό, επαγγελματικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και σαφώς πολιτισμικό. Έτσι πιστεύω ότι, σήμερα με τις δικές σας φιλότιμες προσπάθειες, εδώ, της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και αύριο με τη σκυτάλη να παραδίδεται στα δικά σας παιδιά, θα είναι πιο ελκυστική η συμμετοχή προς όλους, μιας και θα έχει σύγχρονα και επίκαιρα χαρακτηριστικά, αλλά το κυρίαρχο είναι ότι με αυτούς τους προσανατολισμούς θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Νέας Γενιάς των Ποντίων ιστορικά, πολιτικά και πολιτισμικά επιμορφωμένης. Αυτή η Γενιά, το αύριο του Ποντιακού Ελληνισμού, όχι μόνον θα διασφαλίσει τη συνέχεια αλλά θα είναι και έτοιμη να προωθήσει τα κοινά συμφέροντα της παγκόσμιας κοινότητας των πολιτών ποντιακής καταγωγής.» Στη συνέχεια, οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή της Σ.Ε.Ν. στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Youth in Action “Europe in Perpetuum Mobile” καθώς και για τη διαδικασία συμμετοχής των νέων σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και κατ’ επέκταση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Youth in Action.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

• Διακηρύσσουμε την πίστη μας για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
• Απαιτούμε την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 48 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.
• Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του Πόντου.
• Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
• Στηρίζουμε τη προσπάθεια διεκδίκησης της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων.
• Καταδικάζουμε την εκπρόσωπο του ελληνικού κοινοβουλίου κυρία Ρεπούση, που εμμένει στην εγκληματική παραποίηση της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της με την έξοδό της από το χώρο του κοινοβουλίου κατά τη διαδικασία της ενός λεπτού σιγής που πραγματοποιήθηκε προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας του Πόντου.
• Καταδικάζουμε την απαγόρευση της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης των θυμάτων της 19ης Μαΐου, που διοργανώνεται από τα 410 ενεργά σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, καθώς και την απαράδεκτη επιβολή προστίμου από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
• Καθιερώνουμε το μήνα Σεπτέμβριο ως μήνα ποντιακής διαλέκτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στην επικοινωνία μεταξύ των νέων.
• Εμείς οι νέοι ποντιακής καταγωγής, αγωνιζόμαστε καθημερινά με όλα τα μέσα προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε τη πολιτιστική μας ταυτότητα και να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας στις επόμενες γενιές Ποντίων.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτο Παρανέστι, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, στις 9, 10 και 11 Αυγούστου 2013, η 9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), με τη συνεργασία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ο.Ε. και του Δήμου Παρανεστίου.

Το θέμα της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας ήταν «Ελάτε απόψ' εφτάμε παρακάθ'. Όπως χθες... σήμερα».

Στη Συνάντηση συμμετείχαν περίπου 300 νέοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στον οικισμό της ΔΕΗ, λίγα χιλιόμετρα από το Παρανέστι, σε έναν πολύ  όμορφο χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο για τέτοιες εκδηλώσεις. Από το μεσημέρι της Παρασκευής οι νεολαίοι άρχισαν να φτάνουν στο Παρανέστι, όπου τους υποδέχτηκε η οργανωτική επιτροπή της νεολαίας με δροσιστική γρανίτα και τους τακτοποίησε στα σπιτάκια του οικισμού.

Με την ολοκλήρωση των αφίξεων το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου 2013, έγινε η έναρξη της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., σε χώρο του οικισμού της ΔΕΗ, με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας  Γεώργιου Παρχαρίδη, του Δημάρχου Παρανεστίου Νικόλαου Καγιάογλου, της Προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Π.Ο.Ε. Χρύσας Μαυρίδου και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Γρηγόρη Κεσαπίδη.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Παρχαρίδης σημείωσε ότι η νεολαία με τις συναντήσεις της, οι οποίες έχουν γίνει πλέον θεσμός, δείχνει τη διάθεση να κρατήσει ζωντανή την παράδοση, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της Ομοσπονδίας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στη νεολαία, η οποία κατάφερε παρ’ όλη την οικονομική κρίση να πραγματοποιήσει για άλλη μια χρονιά την συνάντηση των νέων. Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως στη συνδιάσκεψη αυτή βλέπουμε τους νέους πως σκέφτονται, τι προτείνουν, τι αποφασίζουν, και μένουμε άναυδοι παρατηρώντας το επίπεδο των συνέδρων.

Ο Δήμαρχος του Παρανεστίου Νικόλαος Καγιάογλου καλωσόρισε τους νέους και εξέφρασε τη χαρά του για τη διοργάνωση της Συνάντησης στον όμορφο τόπο τους.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου στο χαιρετισμό της τόνισε ότι η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας, αναδεικνύει τη δυναμική του θεσμού και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την απόφαση της  Παμποντιακής να εμπιστευθεί τους νέους της και να τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να βάλλουν το δικό τους λιθαράκι στον κόσμο μας. Γιατί τελικά, είπε με έμφαση, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, αν σε κάτι μπορούμε να ελπίζουμε αυτοί είναι οι νέοι μας που εξ ορισμού αντιπροσωπεύουν το καινούριο. Και όταν το καινούριο εμπνέεται από την παράδοση, τότε οι αρχές των προγόνων μας έρχονται στο προσκήνιο, η ανθρωπιά  δείχνει το μεγαλείο της και  μεγαλώνουν οι πιθανότητες να χαράξουν οι νέοι δρόμο φωτεινό και να ανατείλει μέλλον καλύτερο. Έκλεισε ευχαριστώντας θερμά όσους στήριξαν υλικά και ηθικά την προσπάθεια της Ομοσπονδίας για τους νέους και φυσικά τους συντελεστές της Συνάντησης.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤέλος, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γρηγόρης Κεσαπίδης επισήμανε πως κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νεολαίοι συμμετέχουν ουσιαστικά στις συναντήσεις νεολαίας, γεγονός που δικαιώνει όλα τα μέλη των συμβουλίων νεολαίας της ομοσπονδίας. Ευχαρίστησε  όλους τους φορείς που στήριξαν τη Συνάντηση αλλά και όλους αυτούς που εργάστηκαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση της.

Την Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Π.Ο.Ε. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Κεσαπίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παρανεστίου, Πρόεδροι Ποντιακών Συλλόγων και κάτοικοι του Παρανεστίου.

Με το πέρας των χαιρετισμών οι νεολαίοι κάλεσαν στο βήμα για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη για να κηρύξει την έναρξη της Συνάντησης, επιφυλάσσοντας του μια όμορφη έκπληξη. Αρχικά τον ευχαρίστησαν για την εμπιστοσύνη του στους νέους και την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό και κατόπιν του έδωσαν ένα  κάδρο με φωτογραφίες από την πορεία του και τις πιο σημαντικές στιγμές του  στο τιμόνι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας επί εννέα ολόκληρα χρόνια. Ο Πρόεδρος φανερά συγκινημένος από την τιμή και το δώρο των νέων, τους ευχαρίστησε για την έκπληξη που του επιφύλαξαν, σημειώνοντας ότι το δώρο τους είναι από τα ομορφότερα και συγκινητικότερα που του έχουν κάνει. Αμέσως μετά κήρυξε την έναρξη της 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης της Ποντιακής Νεολαίας ενώ ταυτόχρονα πυροτεχνήματα φώτιζαν τον ουρανό.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Η βραδιά συνεχίστηκε με δείπνο στους φιλοξενούμενους νέους και τους επισήμους και φυσικά με ποντιακό γλέντι, πλαισιωμένο από τους νεολαίους μουσικούς της Συνάντησης, οι οποίοι εναλλάσσονταν όλο το βράδυ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές κεφιού.

Το πρωί του Σαββάτου 10 Αυγούστου 2013, αφού οι νεολαίοι πήραν το πρωινό τους, μεταφέρθηκαν στο Παρανέστι και συγκεκριμένα στο Σχολείο, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνάντησης με ομιλητές τους μουσικούς, Φίλιππο Κεσαπίδη και Σεραφείμ Μαρμαρίδη, οι οποίοι μίλησαν για τον «Ρόλο του Παρακάθ’  στην Ποντιακή Κοινωνία» και «Το Παρακάθ’ στο χθες και στο σήμερα». «Το παρακάθ δεν είναι φολκλόρ είναι η επιστροφή της ταβέρνας από το club είναι μια πιο συμμετοχική και Δημοκρατική μορφή διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Επομένως το παρακάθ έχει να κάνει με την ψύχη μας με τον πολιτισμό μας με αυτό που αγαπάμε, και δεν είναι υπόθεση μόνο των επαγγελματιών καλλιτεχνών αλλά είναι υπόθεση όλων μας και όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό», επισήμανε ο Φίλλιπος Κεσαπίδης, ενώ ο Σεραφείμ Μαρμαρίδης τόνισε πως «Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια της παράδοσης δίχως την ουσιαστική επαφή με το ύφος και το ήθος των προηγούμενων γενεών, και η επαφή αυτή αποκτάτε μέσα από μουσικοποιητικές επιτελέσεις που έχουν ως βάση τους την συμμετοχικότητα». Οι νεολαίοι με το τέλος των εισηγήσεων, διατύπωσαν ερωτήσεις πάνω στο θέμα, εξέφρασαν τις απόψεις τους και έκαναν έναν εποικοδομητικό διάλογο.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Μετά το μεσημεριανό γεύμα οι νέοι είχαν την δυνατότητα να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια στην Ποντιακή διάλεκτο, όπως παιχνίδι μνήμης «memory» με τα ζώα στα ποντιακά καθώς και  «μονόπολη» με εντολές στα ποντιακά, στο χώρο δίπλα στο εστιατόριο του οικισμού, που διαμορφώθηκε κατάλληλα σε γωνιές παιχνιδιού. Επίσης έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι «κρεμάλα» με λέξεις στα ποντιακά, ενώ στον ίδιο χώρο στήθηκε ένα φυτολόγιο με τις ονομασίες των φυτών στην ποντιακή διάλεκτο και όλα αυτά σε μια έμπρακτη προσπάθεια η νεολαία να ασχοληθεί  στον ελεύθερο της χρόνο με την ποντιακή μας λαλιά, την οποία καλείται να διασώσει.

Παράλληλα με τα παιχνίδια, οι νεολαίοι δοκιμάστηκαν στο ζύμωμα και στο άνοιγμα φύλλων ποντιακής πίτας, όπου αναδείχθηκαν ταλέντα της ποντιακής κουζίνας και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Τέλος οι νέοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Παρανεστίου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΤο απόγευμα του Σαββάτου συνεχίστηκαν, στο Σχολείο του Παρανεστίου, οι εργασίες της Συνάντησης με ομιλητές τους, Ιωάννη Χαραλαμπίδη (Μώμο), Λευτέρη Κοκκινίδη (Κοκκινά) και Ελένη Βασιλειάδου, οι οποίοι περιέγραψαν στην Ποντιακή διάλεκτο τα βιώματα και τις εμπειρίες τους από το παρακάθ’, όπως το έζησαν.

Ακολούθησε στην πλατεία του Παρανεστίου η Ποντιακή Επιθεώρηση «Τσαϊζουμ’ ’κι φογούντανε, χατεύουμ’ ατς ’κι φεύ’νε» του Σάββα Σαλπιγγίδη, από το θίασο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς", αξιοποιώντας τη δυνατότητα που προσφέρει το θέατρο στη διάσωση της ποντιακής μας λαλιάς, μια και είναι ένας ευχάριστος τρόπος να έρθουν οι νέοι σε επαφή με τη διάλεκτο.

Αφού γέλασαν με την ψυχή τους οι νεολαίοι, αλλά και όσοι παρακολούθησαν την παράσταση, η βραδιά έκλεισε με Ποντιακό γλέντι, όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη νεολαία, κρατώντας το κέφι αμείωτο ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Μαζί τους τραγούδησαν και οι ομιλητές, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Λευτέρης Κοκκινίδης, και Ελένη Βασιλειάδου.

9η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Το πρωί της τρίτης μέρας της Συνάντησης, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στο Σχολείο του Παρανεστίου, με εισηγητή τον μαθηματικό, καθηγητή Πανεπιστημίου Τιφλίδας, Κώστα Αβραμίδη, συζητήθηκε το θέμα "Συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων. Η αδικία δεν αντέχεται", αναδεικνύοντας την ευαισθησία των νέων μας στα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας. «Έλληνες που κατέληξαν μετά από αιώνες κατατρεγμών, γενοκτονιών και εθνικών εκκαθαρίσεων στην ιστορική τους πατρίδα έχουν βρεθεί εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής κρίσης σε θέση να χάσουν και τις τελευταίες δεκάρες που τους παρείχε το κράτος», επισήμανε ο Κώστας Αβραμίδης που έδωσε τροφή για σκέψη σε όλους τους παρευρισκόμενους, νεολαίους και μη.

Οι νεολαίοι αφού κατέθεσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους και η 9η Πανελλήνια Συνάντηση της Ποντιακής Νεολαίας ολοκληρώθηκε με την έκδοση των ψηφισμάτων.

Ψηφίσματα 9ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας

- Διακηρύσσουμε την πίστη μας για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, καθώς και την ποινικοποίηση της αλλά και τη διάθεση και την απόφασή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.
- Απαιτούμε την αλλαγή του διοικητικού και νομικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που δυστυχώς επί 48 συνεχή έτη διοικείται από μία οικογένεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτιά οικογενειοκρατίας.
- Ζητούμε την ίδρυση κέντρου σπουδών με κεντρική βιβλιοθήκη και αρχειακή συλλογή, όπου θα μελετώνται θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη λαογραφία του Πόντου.
- Καλούμε την ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για την αναστήλωση και ανάδειξη όλων των μνημείων του πολιτισμού μας, που καταρρέουν σήμερα στον Πόντο.
- Στηρίζουμε τη προσπάθεια διεκδίκησης της ανταλλάξιμης περιουσίας των προσφύγων.
- Απαιτούμε την τροποποίηση του νόμου 4093/2012 περί σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων νεοπροσφύγων έτσι ώστε να συνεχιστεί η απόδοση των συντάξεων.
Διεκδικούμε την προστασία της περιουσίας των νεοπροσφύγων στον τόπο προέλευσής τους.

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΟλοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, η μεγάλη γιορτή των νέων και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, που διοργανώνει εδώ και 10 χρόνια η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Ένας θεσμός που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2005 στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας με τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης.

Φέτος ήταν η σειρά του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας να διοργανώσει στη δική του Περιφέρεια την Πανελλήνια Συνάντηση. Να θυμίσουμε ότι την ευθύνη για τη διοργάνωση της συνάντησης των νέων, αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένας από τους πέντε Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΈτσι λοιπόν φέτος και δεδομένου των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, επελέγη ως μέρος η κατασκήνωση “Παιδική εξοχή Μεταμόρφωσης” του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής, ένας καταπράσινος χώρος στο δεύτερο πόδι Χαλκιδικής όπου συγκεντρώθηκαν 200 περίπου νέοι και νέες από τα 423 και πλέον σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Οι εργασίες της 10ης συνάντησης των νέων ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα με το καθιερωμένο αγιασμό που πραγματοποιήσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, τον πρόεδρο του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. κ. Λεόντιο Σαρβανίδη, τον Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Αστέριο Ζωγράφο, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη και τέλος τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο.

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΗ βραδιά έκλεισε με δείπνο και το καθιερωμένο παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι.

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, δεύτερη μέρα της συνάντησης, οι εργασίες ξεκίνησαν με τον Ηλία Πετρόπουλο, Επίκουρο καθηγητής του τμήματος Γλώσσας-Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ο Εύξεινος Πόντος κατά τα αρχαία χρόνια».

Ο κ. Πετρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της νεολαίας για την πρόσκληση που του απηύθυναν, παρότρυνε τους νέους να διαβάσουν και να μάθουν την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού για να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε για τον Εύξεινο Πόντο κατά τα αρχαία χρόνια και τα μνημεία που υπάρχουν εκεί.

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΣτη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Αντώνιος Παυλίδης, Ιστορικός, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών ο οποίος ανέλαβε να αναλύσει το θέμα της εκπαίδευσης στη ζωή του Ποντιακού Ελληνισμού ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα στην ιδιαίτερη και ιστορική πατρίδα τον Πόντο. Παρότρυνε τους νέους να επισκεφθούν τον Πόντο για να δουν τις ζωντανές μνήμες της πατρίδας και να δουν τα μέρη των προγόνων τους.

Το πρόγραμμα των ομιλιών έκλεισε για το Σάββατο ο Δρ Νεότερης Ιστορίας, Θεολόγος – Ιστορικός κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, ξεκινώντας με την παρουσίαση των Ποντιακών σπουδών στον 21ο αιώνα. Τόνισε συγκεκριμένα πως με τον όρο Ποντιακές σπουδές εννοούμε τις επιστημονικές μελέτες, έρευνες και γενικά κάθε ακαδημαϊκή δραστηριότητα που αναφέρεται στις νότιες ακτές του Ευξείνου Πόντου ή αλλιώς της Μαύρης Θάλασσας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή ο προσδιορισμός «ποντιακές» χρησιμοποιείται κυρίως ως γεωγραφικός όρος.

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΟι Ποντιακές σπουδές αφορούν τους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Αρμένιους και όλους τους άλλους λαούς που έζησαν στην περιοχή. Αφορούν όμως και τους δυτικούς επιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την περιοχή. Οι τομείς στους οποίους υπάρχει πεδίο για έρευνα είναι η ιστορία, οι πολιτικές επιστήμες, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η αρχιτεκτονική, η γεωγραφία, η αρχαιολογία, η μουσικολογία, η λαογραφία κ.ά.

Διαχώρισε τις πανεπιστημιακές σπουδές σε δυο μεγάλες κατηγορίες: 1ον στις προπτυχιακές και 2ον στις μεταπτυχιακές. Αναφέρθηκε επίσης σε ονόματα σπουδαίων ξένων επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με τον Εύξεινο Πόντο.

10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής ΝεολαίαςΗ βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ερευνητικού Κέντρου του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα “Στα χνάρια των Αργοναυτών” ενώ ακολούθησε Ποντιακό γλέντι.

Την τρίτη και τελευταία μέρα της διοργάνωσης η Ποντιακή νεολαία, ευαισθητοποιημένη από κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους, είχε ως θέμα στην τέταρτη θεματική ενότητα τα «Βλαστοκύτταρα - Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων». Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έκδοση ψηφίσματος.

http://epontos.blogspot.gr/2015/08/blog-post_862.html
http://epontos.blogspot.gr/2015/08/blog-post_862.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom