Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Τα βιογραφικά των 24 μελών της Κυβέρνησης Θάνου


Τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης ανακοινώθηκαν το πρωί της Παρασκευής. Το νέο σχήμα που θα αναλάβει το έργο της προετοιμασίας των πρόωρων εκλογών περιλαμβάνει τρεις γυναίκες. Στις θέσεις τους παρέμειναν οι Τρύφων Αλεξιάδης (σ.σ.: αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών) και Παναγιώτης Νικολούδης (σ.σ.: υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά).

Τη νέα κυβέρνηση απαρτίζουν οι:




Πρωθυπουργός: Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου






Υπουργός Εξωτερικών
: Πέτρος Μολυβιάτης







Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: 
Σπύρος Φλογαΐτης








Υπουργός Οικονομικών
: Γιώργος Χουλιαράκης







Aναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: 
Τρύφων Αλεξιάδης








Υπουργός Εθνικής Άμυνας:
 Ιωάννης Γιάγκος, πτέραρχος εν αποστρατεία







Υπουργός Εσωτερικών
: Αντώνης Μανιτάκης





Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη
: Αντώνης Μακρυδημήτρης




Aναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: 
Iωάννης Μουζάλας




Υπουργός Πολιτισμού
: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα







Υπουργός Δικαιοσύνης
: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος







Υπουργός Οικονομίας
: Νίκος Χριστοδουλάκης







Υπουργός Παιδείας
: Φρόσω Κιάου







Υπουργός Ναυτιλίας
: Χρήστος Ζώης







Υπουργός Εργασίας
: Δημήτρης Μουστάκας







Υπουργός Τουρισμού:
 Άλκηστις Πρωτοψάλτη







Υπουργός Υγείας
: Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής







Υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά
 παραμένει ο Παναγιώτης Νικολούδης







Υπουργός Επικρατείας: 
Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος







Κυβερνητικός εκπρόσωπος
: Ροδόλφος Μορώνης







Υπουργός Περιβάλλοντος
: Κώστας Μουσουρούλης







Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης
: Φίλιππος Τσαλίδης 





Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Ιωάννης Γκόλιας

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δημήτριος Μελλάς 

H νέα κυβέρνηση ορκίστηκε σήμερα στις 13.00, ενώ στις 14.30 συνεδριάζει το νέο υπουργικό σχήμα.























Χθες η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, έστω και για λίγες μέρες, παραλαμβάνοντας τα ηνία από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

To who is who των μελών της νέας κυβέρνησης

Υπουργός Εξωτερικών: Πέτρος Μολυβιάτης

Γεννήθηκε στη Χίο το 1928. Είναι Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Η μητέρα του Αγάπη ήταν αδελφή του συγγραφέα Ηλία Βενέζη και καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας.

Υπήρξε πολύ «εξ απορρήτων» συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας (2004 - 2006 και 2012), διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού (1974 - 1980), γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας (1980 - 1985 και 1990 - 1995) και βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (1996 - 2004).

Από το 1996 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2004 στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέμεινε μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου του 2006. Επίσης, είναι πρόεδρος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΟΕ και γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής.

Πριν από τον διορισμό του στο Μάντσεστερ ως Jean Monnet Λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Aναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Τρύφων Αλεξιάδης

Ο Τρύφων Αλεξιάδης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος του Συλλόγου των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.

Προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν υπεύθυνος στον τομέα της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, συνέβαλε σημαντικά εκ της θέσεώς του στη διαμόρφωση του προεκλογικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, ως εκπρόσωπος των εφοριακών υπαλλήλων, κατά καιρούς έχει αντιταχθεί σε προσπάθειες στοχοποίησης του κλάδου για θέματα διαφθοράς, ενώ είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στην πολιτική της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ιωάννης Γιάγκος

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1951 και είναι Έλληνας ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας εν αποστρατεία. Διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2011.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1970 και ορκίστηκε ανθυποσμηναγός ιπτάμενος το 1974. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε διάφορες επιχειρησιακές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει συμπληρώσει πάνω από 4.200 ώρες πτήσεων, κυρίως σε αεροσκάφη τύπου F-4 Phantom και F-16.

Υπουργός Εσωτερικών: Αντώνης Μανιτάκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ νομικών του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών και το 1982 εξελέγη καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μαθητής του Αριστόβουλου Μάνεση, τον οποίο διαδέχθηκε στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας έχει διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, καθώς και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Μονπελιέ (1987), Paris X (1989), Λα Σαπιέντσα της Ρώμης (1994), Νάντης (2002).

Άσκησε καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (1997-1999) και υπήρξε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διηύθυνε επί μία οκταετία το διμηνιαίο περιοδικό «Σύνταγμα» (1996-2004, εκδ. Αντ. Σάκκουλας).

Στις 17 Μαΐου 2012 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου. Στις 21 Ιουνίου, έπειτα από πρόταση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), ανακοινώθηκε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντώνης Μακρυδημήτρης

Είναι καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (LLM και Phd) με υποτροφία του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Έχει διατελέσει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Δημόσιας Διοίκησης (2004-2009), καθώς και μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υπουργός Πολιτισμού: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Είναι ομότιμος καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964), και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: «Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη».

Παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης του καθηγητή Παντελή Πρεβελάκη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1965-1968). Κατά τα έτη 1968-1971, και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Από το 1992 είναι διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.

Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (1985), με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μελέτης-Δοκιμίου για το βιβλίο Περί Ζωγραφικής-Αλμπέρτι και Λεονάρντο (1988), και με πολλά παράσημα και διακρίσεις.

Υπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πρώην αρχηγός της ΕΥΠ της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Είναι πτυχιούχος της Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1983. Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας, και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της παραπάνω Εισαγγελίας. Σχεδίασε και εγκατέστησε πλήρες μηχανογραφικό σύστημα όλης της ποινικής διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μετά τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου, το 2006, ορίστηκε με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών.

Υπουργός Οικονομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης


Γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Είναι Έλληνας πολιτικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός και οικονομολόγος. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1975) και συνέχισε τις σπουδές του με μεταπτυχιακό και διδακτορικό (1984) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν παρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1974.

Από το 1996 έως τον Μάρτιο του 2000 ήταν υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (περίοδος κρίσιμη για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη).

Στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στο διάστημα 2000-2001 και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τα έτη 2001-2004.

Υπουργός Παιδείας: Αγγελική - Ευφροσύνη Κιάου

Είναι Ελληνίδα δικηγόρος και υπήρξε για έναν μήνα υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και σήμερα είναι συνταξιούχος, έπειτα από μια δικηγορική και διδακτική καριέρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του οποίου σήμερα είναι εκπρόσωπος.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Ζώης


Είναι Έλληνας νομικός, πρώην βουλευτής, πρόεδρος της Νέας Μεταρρυθμιστικής Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης και αντιπρόεδρος της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό.

Γεννήθηκε στο Ντύσελντορφ της Δυτικής Γερμανίας στις 10 Μαΐου 1968. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (DEA) στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Toulouse I της Γαλλίας.

Στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009 εκλέγεται βουλευτής Λάρισας με τη Νέα Δημοκρατία.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2007 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών. Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίζεται υπεύθυνος τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ.

Διεγράφη από τη ΝΔ στις 13 Φλεβάρη 2012 γιατί καταψήφισε τη Β' Δανειακή Σύμβαση. Στις 19 Μαρτίου 2012 προσχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ στις 3 Απριλίου μετά τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελέγη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξελέγη για πέμπτη φορά και στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Στις 21 Μαρτίου 2013 ανακοίνωσε την ίδρυση του νέου πολιτικού κόμματος Νέα Με.Ρ.Α, μαζί με πολλά στελέχη τα οποία αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες τον Δεκέμβριο του 2012. Ορίσθηκε προσωρινός πρόεδρος του κόμματος, μέχρι το πρώτο συνέδριο του κόμματος.

Υπουργός Εργασίας: Δημήτρης Μουστάκας


Γεννήθηκε στο χωριό Αχλάδι της βόρειας Εύβοιας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1975 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα και σήμερα είναι ανώτατος δικαστής (Αρεοπαγίτης).

Ασχολείται επί πολλά χρόνια με τη λογοτεχνία (ποίηση - πεζό λόγο), έχοντας εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, από τις οποίες η μία με ποιήματα για παιδιά.

Το 2001 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Φιλολογικού Τμήματος του Πειραϊκού Συνδέσμου και το 2008 έλαβε το δεύτερο βραβείο ποίησης σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας.

Υπουργός Τουρισμού: Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες της Αιγύπτου. Το πραγματικό της όνομα είναι Άλκηστις Σεβαστή Αττικιουζέλ.

Αρχές της δεκαετίας του 1960 η οικογένεια της εξάχρονης τότε Αλκήστιδος μετακομίζει, λόγω των πολιτικών γεγονότων που σημειώνονταν στην Αίγυπτο της περιόδου εκείνης, στην Αθήνα.

Το 1985 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη, παιδικό της φίλο, και ο δίσκος «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, γίνεται σταθμός στην καριέρα της.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες συνεργασίες με τον Κραουνάκη, ο οποίος συμμετέχει μεταξύ άλλων στο «Δικαίωμα», «Ανθρώπων έργα», «Τρίτο στεφάνι» κ.ο.κ.

Υπουργός Υγείας: Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος

Είναι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί στο ΕΚΠΑ ως καθηγητής, διευθυντής της πανεπιστημιακής Θεραπευτικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΠΓΝΑ Αλεξάνδρα» που ανήκει στην Ιατρική Σχολή.

Σε προηγούμενη έτη εκλέχθηκε διαδοχικά διευθυντής του Τομέα Παθολογίας και αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Εφορείας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο». Είναι κάτοχος της ειδικότητας στην Παθολογία από το Πανεπιστήμιο McGill (Royal Victoria Hospital, Montreal, Canada) και της ειδικότητας της Αιματολογίας-Ογκολογίας από το Πανεπιστήμιο του Texas, ενώ κατά την παραμονή του στο πανεπιστήμιο αυτό εκλέχθηκε στο M.D. Anderson Cancer Center επίκουρος καθηγητής.

Από την αρχή της πανεπιστημιακής του καριέρας στη Θεραπευτική Κλινική πρωτοστάτησε στην ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής-Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής, η οποία ημερησίως νοσηλεύει και χορηγεί αγωγή σε 70 με 100 συμπολίτες μας με ογκολογικά νοσήματα.

Θεωρείται παγκοσμίως μια πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο.

Διετέλεσε αναπληρωτής εκδότης (Associate Editor) στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Internal Medicine» (2001-2007) και είναι αναπληρωτής εκδότης στο Current Hematologic Malignancy Reports. 

Υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά: Παναγιώτης Νικολούδης

Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, πρόεδρος της «Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες & της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης» από τον Μάρτιο του 2011.

Γεννήθηκε στη Μάνη το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε ειδικές σπουδές στις ΗΠΑ σχετικά με το Διεθνές Οργανωμένο Έγκλημα, το «Ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και τη Διαφθορά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ξενοφών - Ροδόλφος Μορώνης

Είναι Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες («Μεσημβρινή», «Τα Νέα», «Βραδυνή»), ενώ κατά καιρούς έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια.

Υπήρξε συντονιστής ειδήσεων στην Eurovision, γενικός διευθυντής της ΕΤ-1 (1989 - 1990), μέλος του ΕΣΡ (1991 - 1993, 2002 - 2005), υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές του 2007, καθώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ (20/5/2014 - 11/9/2014).

Σήμερα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ).

Υπουργός Περιβάλλοντος: Κώστας Μουσουρούλης

Ο Κωστής Μουσουρούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963 και κατάγεται από τη Χίο.
Είναι οικονομολόγος (ΑΣΟΕΕ) με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τις διεθνείς σχέσεις (Πανεπιστήμιο Βρυξελλών-ULB), συγγραφέας δύο βιβλίων και ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά. 

Εργάστηκε αρχικά στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 17 χρόνια (1987-2004): στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικού Ελέγχου, Έρευνας, Τεχνολογίας & Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής.

Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε γενικός γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, με αρμοδιότητες την εθνική αναφορά στις Βρυξέλλες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και δράσεις, τον συντονισμό των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων δύο περιόδων (Γ’ ΚΠΣ & ΕΣΠΑ), τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την εποπτεία των Ιδιωτικών Επενδύσεων (Αναπτυξιακός νόμος).

Στη συνέχεια το 2007 και έως το 2009 ανέλαβε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τον τομέα Ενέργειας. Επανεκλέγεται το 2012. Το 2010 εκλέγεται παράλληλα δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χίου.

Το 2012-2013 ορίζεται υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, με απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Τον Μάιο του 2014 παρέδωσε τη βουλευτική του έδρα στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο.

Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Φίλιππος Τσαλίδης


Έχει διατελέσει:

-γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Ανάπτυξης (2008-2009)
-υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου 1999 (12η θέση)
- μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2004-2007)
- μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
- μέλος της Επιτροπής για την Οικονομική συνεργασία των Χωρών Ευξείνου Πόντου
- μέλος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος
- ειδικός εισηγητής για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος
- μέλος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Κύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος
-αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας (2011-2012)
-Άρχων Νοτάριος του Οικουμενικού Θρόνου (Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)
- συγγραφέας άρθρων στον ημερήσιο ελληνικό και τοπικό Τύπο (για την Παιδεία, την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη).

Yπουργός Επικρατείας: Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος

Είναι νομικός, με ειδίκευση στο εργατικό και ασφαλιστικό δίκαιο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971.

Πολιτική δραστηριότητα:

-διετέλεσε γενικός γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ένωσης Κέντρου- Νέες Δυνάμεις από το 1973
- υπήρξε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων από το 1983 έως 1985
- το 1985 εξελέγη δήμαρχος Χαλκιδέων
- εξελέγη βουλευτής Ευβοίας στις εθνικές εκλογές: α) Ιούνιος 1989, β) Νοέμβριος 1989, γ) Απρίλιος 1990, δ) Οκτώβριος 1993, ε) Σεπτέμβριος 1996, στ) Απρίλιος 2000
-διετέλεσε διοικητής του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) από τις 9 Ιουνίου 2004 έως και το 2010 και του ΕΟΠΥΥ την περίοδο 2012-2013
- μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος
-αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας
- αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας
- γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ
- πρόεδρος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας. http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom