Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Η άγνωστη σφαγή στο Πυργί Αγρινίου, η εκδίκηση του Γενίτσαρου και το γκρέμισμα στο “Στεφάνι του Ντούλα”


Η ιστορία του τόπου μας κρύβει αρκετά καλά πολλά μυστικά. Όσα δεν διασταυρώθηκαν από γραπτές ιστορικές πηγές, αφέθηκαν στον δύσκολο δρόμο των προφορικών μαρτυριών, προφορικών η γραπτών.

Ένα από αυτά είναι η άγνωστη σφαγή στο Πυργί Αγρινίου στο σημείο που βλέπετε κατά την προφορική παράδοση το “Στεφάνι του Ντούλα”, που παρουσιάζει το agrinionews.gr .

Η υπόδειξη συγκεκριμένου σημείου ενισχύει την διασταύρωση του γεγονότος και την τραγική έκταση του.

Ο Γενίτσαρος επιστρέφει για να εκδικηθεί

” Όταν πέρασαν οι Τούρκοι απ΄το χωριό για να πάρουν ένα παιδί στα πλαίσια του παιδομαζώματος, οι χωριανοί, για να γλυτώσουν τα δικά τους παιδιά, έδωσαν με το ζόρι το μονάκριβο μιας χήρας, κάτι που απαγορευόταν ρητά.

Το παιδί, ο λεγόμενος Ντούλας, δεν το ξέχασε ποτέ κι όταν έγινε μεγάλος και τρανός γύρισε στο χωριό ως αξιωματικός με το ασκέρι του, μάζεψε όλους τους κατοίκους -η παράδοση τους ανεβάζει ως 1400- και τους πέταξε από ένα γκρεμό, το λεγόμενο “Στεφάνι του Ντούλα”.
Γλύτωσαν μόνο 5-6 παιδιά που μάζευαν καβούρια σ΄ένα νερόμυλο πιο κάτω.

Γραπτή μαρτυρία περί του γεγονότος υπάρχει και στο βιβλίο του Κ. Τσαρούχη Ό,τι ξέρω για τον τόπον μου

Η χρονολογική τοποθέτηση του γεγονότος

Ο σημαντικός τοπικός συγγραφέας Δημήτριος Βάρας στο βιβλίο “Πώς οι πρόγονοι του Αττίλα στα μέσα του ΙΖ΄αιώνα ξεκλήρισαν το χωριό μου Βελάουστα Αγρινίου” τοποθετεί το γεγονός ανάμεσα από 1620-40. Η προφορική παράδοση 100 χρόνια πριν την άλωση.

Για την χρονολόγηση του Γεγονότος μπορεί να ληφθεί υπόψιν η αποδελτιοποίηση των Οθωμανικών κατάστιχων για το Karleli που έκανε ο καθηγητής κ. Kiel. και παρουσίασε ο κύριος Αλέκος Κατεφίδης στα πρακτικά του 2ου Ιστορικού Αρχαιολογικού Συνεδρίου Αιτ/νίας παρουσιάζεται μείωση του πληθυσμού της περιοχής της Βελάουστας ( σημερινό Πυργί) από 135 το 1562 σε 35 το 1642, κάτι που μπορεί να ληφθεί υπόψιν μεν ιστορικά, δεν τεκμηριώνει όμως το χρόνο σφαγής, καθώς υπήρχαν και ανάλογες μειώσεις πληθυσμού.

Σίγουρα όμως είναι κομμάτι της Ιστορικής έρευνας να ρίξει περισσότερο φως στο γεγονός.

Πηγές:
Κ. Τσαρούχης: “Ό,τι ξέρω για τον τόπον μου”
Δημήτριος Βάρρας: “Πώς οι πρόγονοι του Αττίλα στα μέσα του ΙΖ΄αιώνα ξεκλήρισαν το χωριό μου Βελάουστα Αγρινίου”

http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom