Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Η άγνωστη απόδραση του '96 που μιμήθηκαν οι βαρυποινίτες της Κέρκυρας - Πως εκτέλεσαν το απαιτητικό τους σχέδιο

Ισοβίτες στην Κέρκυρα έσκαβαν ξάγρυπνοι τούνελ επί τρεις μήνες - Στην ίδια φυλακή είχε λάβει χώρα κινηματογραφική απόδραση

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σκηνές από τη σειρά Prison Break εκτυλίχθηκαν στις φυλακές Κέρκυρας, όπου 21 ισοβίτες αποφάσισαν να μιμηθούν τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ σκάβοντας τούνελ 30 μέτρων.

Επί τρεις ολόκληρους μήνες δεν κοιμόντουσαν τα βράδια.
Έπαιρναν αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία, μπουκάλια με νερό, ανεμιστήρες, φακούς και έπιαναν δουλειά. Άλλοι κρατούσαν τσίλιες και άλλοι –οι πιο μυώδεις- έσκαβαν ασταμάτητα γεμίζοντας εννιά κελιά με χώμα.Πάνω τους είχαν έναν αυτοσχέδιο χάρτη της περιοχής προκειμένου η τρύπα που θα άνοιγαν εκτός φυλακής να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο.

Στόχος τους ήταν να μιμηθούν την απόδραση που είχε γίνει στην ίδια φυλακή το 1996.

Το σχέδιό τους προέβλεπε ότι η ημέρα που θα δραπέτευαν από την πτέρυγα Ζ’, η οποία θεωρείται υψίστης ασφαλείας, θα ήταν η 15η Αυγούστου 2015. Αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν το σκύλο που κάνει κάθε ημέρα βόλτα με το αφεντικό του στην περιοχή. Το πρωί του Σαββάτου το σκυλί άρχισε να γαβγίζει πάνω από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από τη πτέρυγα Ζ’ και δίπλα από δασάκι.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου πήγε από πάνω, είδε μία τρύπα με διάμετρο 40 εκατοστά και άκουσε φωνές που προέρχονταν από κάτω. Αμέσως υποψιάστηκε τι συμβαίνει και κάλεσε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έθεσαν τη φυλακή σε κατάσταση συναγερμού. Οι ισοβίτες, ανάμεσά τους άτομα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες, κατάλαβαν τι γίνεται και γύρισαν μέσω του τούνελ στα κελιά τους κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα.

Οι έρευνες, ωστόσο, που ακολούθησαν αποκάλυψαν τα πάντα: το τούνελ, τα χώματα, τα σκαπτικά εργαλεία, τα καθαρά ρούχα που θα φορούσαν σε περίπτωση που πετύχαινε η απόδραση για να μην κινήσουν υποψίες στο νησί.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι το πώς οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό, παρότι στις φυλακές Κέρκυρας έχει γίνει στο παρελθόν μία από τις πιο κινηματογραφικές αποδράσεις.

Το Μάρτιο του 1996 κατάφεραν να αποδράσουν 44 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί. Ήταν μια άριστα οργανωμένη απόδραση αφού χρησιμοποιήθηκε ένα από τα τούνελ μήκους 150 μέτρων που είχε κατασκευαστεί από Άγγλους όταν κατείχαν τα Επτάνησα.

Το τούνελ περνούσε κάτω από δρόμο έξω από τις φυλακές και έβγαινε πίσω από τον τοίχο σχολείου, που βρίσκεται κοντά στο σωφρονιστικό κατάστημα. Εκεί οι δραπέτες έσκαψαν άλλα δέκα μέτρα καθ’ ύψος και βγήκαν στην επιφάνεια. Σχεδόν όλοι τους είχαν συλληφθεί λίγα 24ωρα μετά αφού στο νησί είχε εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.

Στον Εισαγγελέα

Στον εισαγγελέα υπηρεσίας της Κέρκυρας οδηγήθηκαν οι πρώτοι από τους 21 συνολικά βαρυποινίτες κρατουμένους που αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές της Κέρκυρας.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά προς κάθε κατεύθυνση και για κάθε τυχόν εμπλεκόμενο τις συνθήκες της απόπειρας απόδρασης στη φυλακή Κέρκυρας και τους λόγους που αυτή δεν έγινε εγκαίρως αντιληπτή», δήλωσε για την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/08/17/koinonia-kerkyra-fylakes-apodrasi_n_7996236.html?1439786934&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom